Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Σκύρου: ««Σε τοπική διοίκηση μετατρέπεται η Αυτοδιοίκηση» 

Δήμαρχος Σκύρου: ««Σε τοπική διοίκηση μετατρέπεται η Αυτοδιοίκηση» 

Συνέντευξη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, παραχώρησε συνέντευξη ο Δήμαρχος Σκύρου.

Ο Δήμαρχος Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος αφού απάντησε στα ερωτήματα που αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, το κόστος ζωής και τον τουρισμό, με μια απάντηση του στο τέλος της συνέντευξης έδωσε το στίγμα των συναισθημάτων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, όσο υπάρχει υποστελέχωση και νέες αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό και πόρους. 

Σε ποιους τομείς διακρίνετε περιθώρια ανάπτυξης για την Σκύρο; 

Η ανάπτυξη ενός τόπου δεν αφορά απαραίτητα την θετική πορεία των οικονομικών δεικτών αλλά ένα σύνολο παραμέτρων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Έτσι η Σκύρος αντιμετωπίζει αναπτυξιακές προκλήσεις στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιδίωξη μας να υιοθετήσουμε το μοντέλο της καθολικής ανακύκλωσης των απορριμμάτων στο νησί, στην ενεργειακή της αυτονομία με συμπράξεις που έχουν στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, με την προσπάθεια αντικατάστασης του υφιστάμενου πλοίου της λαϊκής βάσης εταιρείας του νησιού, με νέο σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις ενεργειακές απαιτήσεις του ευρωπαϊκού σχεδιασμού με στόχο να εξασφαλίζει την συγκοινωνιακή σταθερότητα του νησιού, με την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, και με την ήπια διεύρυνση της τουριστικής ανάπτυξης. 

Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του νησιού που αφορούν την βιοποικιλότητα τα τοπικά προϊόντα τις παραδοσιακές τέχνες, την ζωντανή λαϊκή παράδοση, την πρωτοπορία στον θαλάσσιο τουρισμό και την περιβαλλοντική υπεροχή, καθιστούν τη Σκύρο  μοντέλο ανάπτυξης που συνδυάζει την γνησιότητα με την καινοτομία. 

Θεωρούμε πως η περιβαλλοντική θωράκιση και προστασία, η βιολογική γεωργία και η η εξασφάλιση των φυσικών πόρων, με κορυφαίο το νερό, θα επηρεάσουν θετικά το μέλλον των κατοίκων του νησιού.  

Πόσο επηρεάζει η αύξηση του κόστους ζωής τον τοπικό πληθυσμό;

Πως αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την αύξηση του κόστους ζωής; Έχουν επιβαρυνθεί οι κοινωνικές δομές με περαιτέρω ζητήσει ειδών πρώτης ανάγκης; 

Ασφαλώς το κόστος ζωής επιβαρύνει πολύ τους Σκυριανούς. καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, Και οτιδήποτε δεν μπορεί να παραχθεί στο νησί ανεβάζουν το κόστος ζωής του με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να προσπαθεί να αντισταθμίσει την ακρίβεια με την κατανάλωση περισσότερων τοπικών προϊόντων και κυρίως κτηνοτροφικών που αποτελούν τη βάση της τοπικής διατροφικής πρότασης. 

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό και το ισοζύγιο απαιτεί ενισχύσεις, κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις που να ωφελούν την τοπική επιχειρηματικότητα και την κατοικία. 

Η Σκύρος είναι ανάμεσα στα νησιά που αντιμετωπίζει ζήτημα υπερδόμησης και υπέρ τουρισμού; 

Ο υπέρ τουρισμός δεν έχει επηρεάσει τη Σκυριανή κοινωνία αφού το νησί διατηρεί – και ευτυχώς- μια καθυστέρηση στην κακώς εννοούμενη ανάπτυξη που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα λάθη που συμβαίνουν αλλού. 

Η δόμηση εξαρτάται κυρίως από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και το πρόθεμα υπέρ δεν μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει στο νησί. Οι τοπικοί πολεοδομικοί και χωροταξικοί περιορισμοί επιβάλουν το μοντέλο των μικρών οικογενειακού τύπου επενδύσεων που είναι και το πλέον βιώσιμο. Και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι θα επαρκούν και θα προστατεύονται. 

Το δυναμικό του Δήμου επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού; 

Και βέβαια δεν επαρκεί! Ο Δήμος Σκύρου δεν παύει να είναι υποστελεχωμένος όπως και οι περισσότεροι δήμοι. Και το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται από τις συνεχείς μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς παράλληλα να παρέχονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό! Με τον τρόπο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε τοπική διοίκηση!   

 

Sports in

Μόλις 2/8 προέβλεψαν σωστά: Ποιοι βρήκαν τα ζευγάρια του Final 4 και ποιοι πήγαν… κουβά (vids+pic)

Τι είχαν προβλέψει οι Βεζένκοφ, Ντόντσιτς, Τζόκοβιτς, Μπογκντάνοβιτς, Ράις, Μπατίστ, Τζινόμπιλι και Ούντοχ πριν τα playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024