Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σηκώνει αυλαία η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Σηκώνει αυλαία η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Τουλάχιστον 410 οι δεσμεύσεις που θα ανακοινωθούν με προϋπολογισμό πάνω από 10 δισ. δολάρια για την προστασία των θαλασσών - Σήμερα η τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής - Στο Μουσείο Ακρόπολης το βράδυ η δεξίωση στους ξένους ηγέτες

Με την επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας του 9ου Our Ocean Conference όλα είναι πλέον έτοιμα προκειμένου να σηκώσει αυλαία η διήμερη Διεθνής Διάσκεψη των Ωκεανών που φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και η οποία πραγματοποιείται στη σκιά της πρόσφατης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ και της τουρκικής αντίδρασης στην ελληνική δέσμευση για δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει ποτέ λάβει χώρα επί ελληνικού εδάφους καθώς το «παρών» θα δώσουν, όπως έχει έως τώρα γίνει γνωστό, περίπου 2.200 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, 125 αντιπροσωπείες κρατών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και 12 αρχηγοί κρατών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις ομιλίες τους για την προστασία των ωκεανών το απόγευμα της πρώτης μέρας, αμέσως μετά τη δεκάλεπτη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και από τα διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ, μερικά εκ των οποίων (Reuters, Al Jazeera, The Economist) θα έχουν ρόλο συντονιστή σε συζητήσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί αίτημα να παραχωρήσει συνέντευξη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της Διάσκεψης, στο «National Geographic».

Στο πλαίσιο της OOC-9 έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 82 side events, με περισσότερους από 50 υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων χαρτοφυλακίων να λαμβάνουν μέρος στις εργασίες.

Τις 410 έχουν φτάσει οι δεσμεύσεις

Έως το βράδυ της Κυριακής, οι δεσμεύσεις της OOC-9 είχαν φτάσει τις 410, έχοντας ξεπεράσει τον πήχη κάθε τέτοιας διοργάνωσης που είναι οι 350, με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να φτάνει πλέον τα 10 δισ. δολάρια.

Στη φετινή επετειακή OOC-9 οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν με πολυμελή αντιπροσωπεία, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο ιθύνων νους της Διάσκεψης για τους ωκεανούς Τζον Κέρι, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τον συγκεκριμένο θεσμό προ δεκαετίας, το 2014, και αναμένεται, βάσει της επίσημης ατζέντας, να πάρει τρίτος τον λόγο, αμέσως μετά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Θα έχει προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα καλωσορίσματος των παρευρισκομένων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με θέμα τις «Ενέργειες για τη σωτηρία των ωκεανών».

Αμέσως μετά τον Τζον Κέρι, στο βήμα της Διάσκεψης την Τρίτη ανεβαίνει ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς Πίτερ Τόμσον και ακολουθούν ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και η υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για θέματα Ωκεανών, Τζένιφερ Λίτλτζον.

Την ίδια μέρα μιλά στη Διάσκεψη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ τα μάτια όλων θα είναι αναμφίβολα στραμμένα στις ομιλίες των 11 αρχηγών κρατών (από Σεϋχέλλες, Δημοκρατία του Παλάου, Μικρονησία, Κοινοπολιτεία Δομινίκας, Πράσινο Ακρωτήρι, Νήσους Κουκ, Βασίλειο της Τόνγκα, Γρενάδα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Τιμόρ-Λέστε). Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό θα δώσει το «παρών» ως 12ος συμμετέχων στην OOC-9 αρχηγός κράτους, τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης, που ξεκινά με «υψηλού επιπέδου» πάνελ με συμμετέχοντες πλειάδα υπουργών Εξωτερικών.

Έναρξη με το Youth Leadership Summit

Η σημερινή μέρα, ενόψει της αυριανής εκκίνησης των εργασιών της Διάσκεψης, είναι αφιερωμένη στο 7ο Our Ocean Youth Leadership Summit, που ξεκινά νωρίς το πρωί (09.00) και στο οποίο θα λάβουν μέρος 100 νέοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο με στόχο να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο για την προστασία των ωκεανών με τρόπο ουσιαστικό ώστε η φωνή τους να αφυπνίσει τις νέες γενιές.

Το απόγευμα το κέντρο βάρους της OOC-9 μεταφέρεται για μερικές ώρες στο Μέγαρο Μουσικής για την τελετή έναρξης της Διάσκεψης (17:30) με την ομιλία, μεταξύ άλλων, του Τζορτζ Τσούνη και το ενδιαφέρον Film Festival, ενώ το βράδυ (20.00) είναι προγραμματισμένη η δεξίωση για τους προσκεκλημένους ηγέτες στο Μουσείο Ακρόπολης, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών αλλά και άλλων υπουργών και επισήμων αντιπροσωπειών.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024