Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πυρετός… Οζεμπίκ στο Χόλιγουντ

Πυρετός… Οζεμπίκ στο Χόλιγουντ

Η υπερβολική ζήτηση για το «θαυματουργό φάρμακο» αδυνατίσματος απειλεί την προσφορά στον κύριο αποδέκτη του: τον ασθενή με διαβήτη τύπου 2

Υπάρχει ένα… φάντασμα στην πόλη των αστεριών. Το Χόλιγουντ έχει «τρελαθεί» με το «θαυματουργό» φάρμακο, την άνευ προηγουμένου λύση που βοηθά όσους αποφασίσουν να κάνουν την ένεση αυτής της πανάκειας που λιώνει το λίπος και να χάσουν 15% του βάρους του.

Ως γνωστόν, ονομάζεται Ozempic, ένα φάρμακο που προορίζεται για διαβητικούς. Πλέον, υποστηρίζεται από τις αδερφές Καρντάσιαν και έχει προκαλέσει μια πραγματική «επιδημία» στο Χόλιγουντ. Από τη στιγμή που όλοι χάνουν, εύκολα και δίχως κόπο, κιλά το Οζεμπίκ έχει μετατραπεί σε ένεση – χρυσάφι.

Από την άλλη όμως έχει γίνει πλέον σπάνιο για όσους το απαιτούν για ιατρικούς και όχι για λόγους αισθητικής. Αρχικός του σκοπός του είναι να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά έχει μετατραπεί σε ενέσιμο. Ανάμεσα στις δράσεις του είναι να μειώνει και την όρεξη με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. ν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό…»

«Όταν εμφανίστηκε το Ozempic στον ορίζοντα, φαινόταν σαν ένα μαγικό φάρμακο, μια γρήγορη λύση που θα διέλυε το λίπος και θα τερμάτιζε την αυτο-απέχθεια που έχουν οι διασημότητες και άλλοι άνθρωποι με προβλήματα βάρους προς τον εαυτό τους», εξηγεί η ψυχίατρος του Beverly Hills, Carole Lieberman. Ένα θαύμα γεννήθηκε με κόστος 1.000 δολάρια το μήνα αφού δεν καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας.

Στις διασημότητες δεν αρέσει να περιμένουν. Από σαμπάνια μέχρι δίαιτες. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Στην αρχή ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό για μια «αναίμακτη» δίαιτα. Τώρα το έμαθαν όλοι.

Κάθε ειδικός στην απώλεια βάρους, δεν μπορεί παρά να ομολογήσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Ίσως εκεί βρίσκεται το κλειδί για την τρέλα που συγκλονίζει το Λος Άντζελες, με μεταφορικούς όρους, και ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν όχι τον πλανήτη, με ρεαλιστικούς όρους. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η ζήτηση έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις.

Οι ασθενείς με διαβήτη επηρεάζονται πολύ από την έλλειψη σε όλη την Αμερική.

Στις αμερικάνικες πολιτείες ομολογούν μια την τεράστια έλλειψη. Το κόστος και η διαθεσιμότητα είναι μεγάλο πρόβλημα.

«Στις ΗΠΑ, δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία ή συγκεκριμένοι ασθενείς λαμβάνουν Ozempic, καθώς διανέμουμε τα προϊόντα μας σε χονδρεμπόρους που με τη σειρά τους προμηθεύουν φαρμακεία λιανικής», λέει εκπρόσωπος της Novo Nordisk. Οι παραγωγοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια. Οι ενέσεις είναι διαθέσιμες σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 της χώρας. Το θέμα είναι ποιος και πόσες παίρνει κάθε φορά. Στο Χόλιγουντ τις εξαφανίζουν σε χρόνο ρεκόρ.

Επισήμως το Ozempic είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Η ενεργή του ουσία είναι η σεμαγλουτίδη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναλογικών γλυκαγόνων-1 (GLP-1). Το Ozempic δρα ενισχύοντας την ινσουλίνη και μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα μετά από γεύματα. Συνήθως χορηγείται με ένεση μια φορά την εβδομάδα.

Το Ozempic συνήθως συνιστάται σε ασθενείς με τύπο 2 διαβήτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος με άλλες θεραπείες. Επίσης, έχει δειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με διαβήτη.

Όπως και με πολλά φάρμακα, το Ozempic (σεμαγλουτίδη) μπορεί να έχει παρενέργειες. Οι συνηθέστερες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:

Κοιλιακούς πόνους: Μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του στομάχου.

Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, έμετο ή δυσπεψία.

Πείνα: Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση πείνας.

Ερεθισμός στο σημείο της ένεσης: Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν ερεθισμό ή κνησμό στο σημείο όπου δίνεται η ένεση.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως δερματικό εξάνθημα ή φαγούρα.

Επιπλέον, υπάρχουν και πιο σοβαρές πιθανές παρενέργειες, αλλά αυτές είναι σπάνιες. Πάντα συζητήστε τις πιθανές παρενέργειες με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε νέα θεραπεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιπλοκές και πώς να τις διαχειριστείτε αν παρουσιαστούν.

Σημαντικό είναι να ληφθεί πάντα συμβουλή από ιατρό πριν ξεκινήσετε ή αλλάξετε οποιαδήποτε θεραπεία για τον διαβήτη σας, λένε οι παραγωγοί του.

Επισήμως, το Ozempic (σεμαγλουτίδη) δεν προορίζεται ειδικά για απώλεια βάρους, αλλά για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν μια μικρή μείωση του βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ozempic.

Η απώλεια βάρους που ενδέχεται να παρατηρηθεί προέρχεται από τη βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση της πείνας που προκαλείται από τη σεμαγλουτίδη. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται το Ozempic ως φάρμακο για απώλεια βάρους.

Για την απώλεια βάρους, συστήνεται να συζητήσετε με τον γιατρό σας εναλλακτικές επιλογές θεραπείας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη μιας υγιούς απώλειας βάρους.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι η δοσοληψία του Ozempic (σεμαγλουτίδη) γίνεται με ένεση και συνήθως προτείνεται να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια που χρειάζεται κάποιος για να πάρει το Ozempic εξαρτάται από τον ιατρικό σχεδιασμό και τις συνταγογραφικές οδηγίες.

Συνήθως, η αρχική δόση του Ozempic είναι χαμηλή και αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα. Η απόφαση για τη δόση και τη συχνότητα των ενέσεων λαμβάνεται από τον ιατρό σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη τη σοβαρότητα του διαβήτη σας και την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία.

Γενικά, η δράση του Ozempic στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη θα αξιολογηθεί σε περίπου 2-3 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Είναι σημαντικό να τηρείτε το προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό σας για να ελέγχετε την απόκρισή σας στο φάρμακο και να προσαρμόζετε τη θεραπεία αναλόγως.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024