Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφοδος σε εταιρεία που σχετίζεται με την Intellexa και δέσμευση αριθμού εγγράφων - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Έφοδος σε εταιρεία που σχετίζεται με την Intellexa και δέσμευση αριθμού εγγράφων – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Ελέγχεται η Finsol Enterprises Limited που παρέχει διοικητικές υπηρεσίες στη Santinomo η οποία με τη σειρά της εμφανίζεται να κατείχε μετοχικό κεφάλαιο της Intellexa ΑΕ.

Στο μικροσκόπιο των κυπριακών Αρχών βρίσκονται οι εταιρείες Santinomo Limited και Finsol Enterprises Limited που ελέγχονται για εικονικές μεταβιβάσεις μετοχών, κάτι που συνιστά κακούργημα στην Κύπρο.

Αρχικά, στις αρχές του μήνα, στον «χορό» μπήκε η αστυνομία της Κύπρου ελέγχοντας την υπόθεση εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας που σχετίζεται με τον όμιλο Intellexa και το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Ο λόγος για την επιχειρηματική οντότητα Santinomo.

Μερικές μέρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) έκανε έφοδο στα γραφεία της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρεία Finsol που σχετίζεται με εξεταζόμενη υπόθεση εικονικών πράξεων λίγο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε οντότητες του ομίλου Intellexa.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια μετά τη σύνταξη του πορίσματος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, τα μέλη του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του ΠΔΣ, τα οποία μετέβησαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία όπου στεγάζεται η υπό αναφορά οντότητα, υπέβαλαν ερωτήματα στους υπαλλήλους που βρίσκονται στο σημείο και δέσμευσαν αριθμό εγγράφων. Το εν λόγω τμήμα του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων αναμένεται να συντάξει πόρισμα που θα διαβιβαστεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΔΣ.

Τα διοικητικά στελέχη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναλόγως των ευρημάτων θα αποφασίσουν για το μετέπειτα χειρισμό της υπόθεσης και πιο συγκεκριμένα, αν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα ή  κατά πόσον θα προωθήσουν την υπόθεση στην αστυνομία για ποινική διερεύνηση.

Τα «μάτια» και τα «αυτιά» των κυπριακών Αρχών

Τα «πλοκάμια» ενός δαιδαλώδους συστήματος εταιρειών και των προχρονολογημένων αλλαγών στη μετοχική τους σύνθεση βρίσκονται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των διωκτικών και εποπτικών κυπριακών Αρχών με τη Santinomo Limited να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας κατέχοντας το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ που εμπλέκεται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, γνωστό ως «Predator Gate».

Η υπόθεση είχε καταγγελθεί και στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης. Όπως μάλιστα αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» από τα τέλη του περασμένου μήνα η ΜΟΚΑΣ είχε αποφασίσει να την προωθήσει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, κρίνοντας πως θα πρέπει να διερευνηθεί ενδεχόμενη «εικονική μεταβίβαση μετοχών». Η ίδια πηγή πληροφόρησης του «Φ» αναφέρει ότι ήδη η ΜΟΚΑΣ έχει διαβιβάσει τα απαραίτητα στοιχεία στην Αστυνομία από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα «μάτια» και τα «αυτιά» των κυπριακών Αρχών άνοιξαν διάπλατα δύο ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να λάβει σοβαρά οικονομικά μέτρα κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, της Αλεξάνδρας Χάμου, της ελληνικής Intellexa και άλλων τεσσάρων νομικών προσώπων.

Δυο ημέρες μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε ο OFAC στις αρχές Μαρτίου, παρατηρήθηκαν αξιοπερίεργες καταχωρήσεις στο φάκελο της Santinomo στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, με την Finsol να είχε άμεση σχέση.

Τι ελέγχουν οι κυπριακές Αρχές

Όπως είχε γίνει γνωστό από δημοσιεύματα η Finsol παρέχει διοικητικές υπηρεσίες στη Santinomo, η οποία εμφανίζεται να κατείχε μετοχικό κεφάλαιο της Intellexa ΑΕ που με τη σειρά της συμπεριλήφθηκε σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω της διασύνδεσης της τελευταίας με τον όμιλο Intellexa και το λογισμικό παρακολουθήσεων «Predator».

Από αυτά που αποκαλύφθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο από τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του Έφορου Εταιρειών προκύπτει μια αλλαγή αξιωματούχων στο ίδιο χρονικό σημείο.

Ειδικότερα:

  • Στις 31/08/2022 δηλώνεται προχρονολογημένη παραίτηση της Finsol Enterprises Limited από γραμματέας της Santinomo Limited με ημερομηνία 19/12/2020 και ορίζεται ως νέος διευθυντής και γραμματέας ο Ελβετός Αντρέα Γκαμπάτσι.
  • Στις 7/3/2024, δύο ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ δηλώνεται εκ νέου προχρονολογημένη παραίτηση του Αντρέα Γκαμπάτσι από τη θέση του διευθυντή και γραμματέα της Santinomo Limited με ημερομηνία ξανά 19/12/2020. Γραμματέας ορίζεται εκ νέου η εταιρεία Finsol Enterprises Limited. Διευθυντής ορίζεται εκ νέου ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Όλες αυτές οι ενέργειες ήγειραν ζητήματα νομιμότητας, με δημοσιογράφους από την Κύπρο να θέτουν επίσημα ερωτήματα σε ΜΟΚΑΣ και ΠΔΣ.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024