Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαστημικά σκουπίδια: Παρολίγον σύγκρουση σε τροχιά «πραγματικά τρόμαξε» τη NASA

Διαστημικά σκουπίδια: Παρολίγον σύγκρουση σε τροχιά «πραγματικά τρόμαξε» τη NASA

Ανενεργός ρωσικός δορυφόρος πέρασε ξυστά από δορυφόρο της NASA με ταχύτητα αρκετών χιλιομέτρωντο δευτερόλεπτο.

Παροπλισμένος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Ρωσίας πέρασε σε απόσταση λίγων μέτρων από δορυφόρο της NASA και «πραγματικά τρόμαξε» την υπηρεσία λόγω του κινδύνου αλυσιδωτών συγκρούσεων από τα θραύσματα μιας πρόσκρουσης, δήλωσε στέλεχος της NASA.

Το περιστατικό ήταν ανησυχητικό επειδή κανένας από τους δύο δορυφόρους δεν είχε δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, είπε η υποδιοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Παμ Μέλροϊ .

Η παρολίγον σύγκρουση ήρθε όταν ο μη λειτουργικός ρωσικός δορυφόρος Cosmos 2221 πέρασε σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από τον δορυφόρο TIME της NASA (εικόνα πάνω) που παρακολουθεί την ατμόσφαιρα της Γης.

Το περιστατικό ήταν «σοκαριστικό για εμένα προσωπικά και όλους μας στη NASA» είπε η Μέλροϊ σε συνέδριο του Ιδρύματος Διαστήματος στο Κολοράντο.

Η Παμ Μέλροϊ της NASA δήλωσε ανήσυχη για το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών (NASA/Bill Ingalls)

«Αν οι δύο δορυφόροι είχαν συγκρουστεί θα είχαν δημιουργηθεί συντρίμμια, μικρά θραύσματα που θα κινούνται με 10.000 μίλια την ώρα [16.000 χλμ/ώρα], τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν τρύπες σε άλλα διαστημικά σκάφη και δυνητικά να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές» δήώσε σύμφωνα με την Telegraph.

Την Τρίτη, η NASA εγκαινίασε τη Στρατηγική Διαστημική Βιωσιμότητας που αποσκοπεί στην καλύτερη παρακολούθηση δορυφόρων και διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, γύρω από τη Γη υπάρχουν σήμερα περίπου 11.500 δορυφόροι, από τους οποίους μόνο οι 9.000 παραμένουν σε λειτουργία.

Γύρω από τη Γη υπάρχει επίσης ένα σύννεφο από 37.000 θραύσματα μεγαλύτερα των 10 εκατοστών και περίπου 130 εκατομμύρια με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιοστού.

Δεδομένου ότι τα αντικείμενα σε γήινη τροχιά κινούνται με ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων την ώρα, ακόμα και ένα μικροσκοπικό θραύσμα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Στη χειρότερη περίπτωση, μια σύγκρουση σε μια συνωστισμένη περιοχή γύρω από τη Γη θα μπορούσε να οδηγήσει στο «Σύνδρομο του Κέσλερ», στο οποίο τα συντρίμμια της αρχικής πρόσκρουσης προκαλούν νέες συγκρούσεις σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα εμπόδιζε τις μελλοντικές επιχειρήσεις στο Διάστημα.

Όπως είπε η υποδιοικητής της NASA, το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών έχει λάβει «μνημειώδεις» διαστάσεις.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024