Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση; – «Καμπανάκι» από οργανώσεις

Σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση; – «Καμπανάκι» από οργανώσεις

«Θα κατοχυρώσει στο νόμο μια προβληματική προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής»

Το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα «αποδυναμώσει το δικαίωμα στο άσυλο» και θα κατοχυρώσει στο νόμο μια προβληματική προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε η Eve Geddie, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξή της στο Euractiv.

Το σύμφωνο είναι το αποτέλεσμα σχεδόν 10 ετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, αναβαθμίζει τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ, απλοποιεί τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων και θεσπίζει έναν νέο μηχανισμό «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών.

Της ψηφοφορίας της Τετάρτης προηγήθηκε ένας πανικός της τελευταίας στιγμής ότι το σύμφωνο θα πέσει στο κενό, και οι ηγέτες των κομμάτων προσπαθούσαν να κερδίσουν ψήφους από παντού.

Η πολυαναμενόμενη έγκρισή του σημαδεύτηκε από απόλυτη σιωπή στην ολομέλεια. Στο τέλος μιας τόσο μακράς νομοθετικής διαδρομής, οι ευρωβουλευτές συνηθίζουν να χειροκροτούν και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους, αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρξε τίποτα από αυτά.

Παρά τα επίσημα tweets που πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα, η τελική συμφωνία δεν άρεσε σε κανέναν.

Οι σοσιαλιστές ήθελαν μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ενώ η κεντροδεξιά αναζήτησε πιο περιοριστικά μέτρα.

Και οι δύο ομάδες ψήφισαν τελικά υπέρ – εκτός από λίγους αντάρτες – μαζί με την κεντρώα ομάδα Renew Europe. Αυτό καθοδηγήθηκε από το επιχείρημα ότι η ΕΕ θα ήταν καλύτερα να δράσει τώρα παρά να περιμένει ένα πιο δεξιό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όπου αναμένεται αύξηση των ψήφων της δεξιάς.

Αποδυνάμωση του ασύλου;

«Τελικά, αυτό θα αποδυναμώσει το δικαίωμα στο άσυλο», δήλωσε η Geddie της Διεθνούς Αμνηστίας στην Euractiv.

Το σύμφωνο ήταν η ευκαιρία για μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, είπε, «αλλά αυτό που έχουμε αντ’ αυτού είναι ένα σύνολο πολιτικών που πραγματικά πρόκειται να αυξήσουν τον πόνο των ανθρώπων σε κάθε βήμα του [μεταναστευτικού] ταξιδιού τους».

Η ίδια ανησυχούσε περισσότερο για ορισμένα από τα βασικά μέτρα του συμφώνου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μηχανισμού «αλληλεγγύης» – η αρχιτεκτονική του οποίου θα επέτρεπε στις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν «μεταναστευτικές πιέσεις» να απαιτούν τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλα μέλη της ΕΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυτές οι άλλες χώρες της ΕΕ θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στις χώρες πρώτης άφιξης επιπλέον μετρητά, υλική βοήθεια, όπως εργαλεία επιτήρησης, και προσωπικό.

«Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωσή τους να υποστηρίξουν το άσυλο», δήλωσε ο Geddie.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά

Για την Eve Geddie, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πέσει θύμα μιας «μειωτικής συζήτησης» σχετικά με την πραγματικότητα της μετανάστευσης.

«Η συζήτηση για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο κυριαρχείται από μια αφήγηση για την ασφάλεια, τον έλεγχο των συνόρων και την αστυνόμευση. Αλλά αν κοιτάξετε σε τοπικό επίπεδο, θα δείτε πολύ πιο προοδευτική χάραξη πολιτικής και λύσεις με βάση την κοινότητα».

Για την ίδια, είναι η απουσία τοπικών φωνών στην ΕΕ που διαστρεβλώνει τη συζήτηση και την καθιστά τόσο «τοξική».

Η Geddie εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια «ολόπλευρη κυβερνητική» προσέγγιση της μετανάστευσης – εξετάζοντας όχι μόνο τις πτυχές της αστυνόμευσης, αλλά και τις πολιτιστικές, διπλωματικές και οικονομικές.

«Μια από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της παραβατικότητας είναι η ζήτηση εργασίας που έχουμε στην Ευρώπη» είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είχε αντιμετωπιστεί στο σύμφωνο.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, «τις οποίες η Επιτροπή παρέλειψε να εξετάσει».

Και η ίδια ανησυχεί και για το μέλλον.

Πού πάνε τα χρήματα;

Η ΕΕ επιδιώκει να εισαγάγει περισσότερες διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως η Τυνησία και η Λιβύη για την επιστροφή των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, ή να τους εμποδίσει να φτάσουν στην Ευρώπη, έναντι εφάπαξ χρηματικών ποσών.

«Πού πάνε αυτά τα χρήματα;» ρώτησε ο Geddie, υπονοώντας μια διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ που διαπίστωσε πέρυσι ότι τα χρήματα της ΕΕ που στάλθηκαν στις λιβυκές δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εκεί.

Είναι επίσης επιφυλακτική για την προθυμία της ΕΕ να συνάψει συμφωνίες με κακόβουλους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους εκτοπισμένους ως διαπραγματευτικό χαρτί για περισσότερες επενδύσεις της ΕΕ.

«Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αποφάσισαν ότι πρέπει να ενεργήσουν τόσο έντονα κατά της εργαλειοποίησης [των μεταναστών] – αλλά στην πραγματικότητα θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο να εργαλειοποιηθούν οι ίδιοι», κατέληξε.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024