Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μην τους κάνετε το χατίρι»: Οδηγίες προς… απογοητευμένους από Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

«Μην τους κάνετε το χατίρι»: Οδηγίες προς… απογοητευμένους από Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Στα ακροατήρια της δυσφορίας απευθύνονται οι πολιτικοί αρχηγοί - Όλοι εναντίον όλων οκτώ εβδομάδες μέχρι την ευρωκάλπη

Με αντιπαραθέσεις κορυφής, αστραπιαίο μπαράζ διαρροών και αιχμηρών σχολίων από «πηγές» μετά από τοποθετήσεις κάθε πολιτικού αντιπάλου και αλληλοκατηγορίες οξύνεται μέρα με την ημέρα το πολιτικό κλίμα.

Επί της ουσίας το προεκλογικό περιβάλλον αναδιαμορφώθηκε καθοριστικά μετά από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, αφού έκτοτε εμπεδώθηκαν πολωτικά χαρακτηριστικά στην πορεία των κομμάτων προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με την υπόθεση των Τεμπών να αποτελούν σημαντικό πεδίο πολιτικής «φόρτισης» το οποίο, προφανώς, δεν θα κλείσει μέχρι την επικείμενη αναμέτρηση, όπως γνωρίζουν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όλοι δείχνουν να είναι εναντίον όλων. Και προσπαθούν ταυτόχρονα για τη συσπείρωση της βάσης τους και τη διείσδυση σε ευρύτερα ακροατήρια.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κοιτάζουν στην… πίτα της δυσφορίας εντός της κοινωνίας και διεκδικούν να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι. Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη προς αυτά τα ακροατήρια είναι βεβαίως διαφορετικά – πλην της έντασής τους που είναι εξίσου υψηλή και από τους τρεις.

Η ευκαιρία διαμαρτυρίας

Το επισημαίνουν άλλωστε όλοι οι εκλογολόγοι, το δείχνουν με αριθμούς οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχει ενισχυόμενη τάση για ψήφο διαμαρτυρίας και για πειραματισμούς, όπως μαρτυρά η κινητικότητα του εκλογικού σώματος εντός του κομματικού συστήματος, δηλαδή μετακινήσεις ψηφοφόρων που περιπλέκουν το πολιτικό σκηνικό.

Πρόσφατο γκάλοπ (Alco/Alpha) έδειξε σημαντική αύξηση στον δείκτη εκείνων που αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως «ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας». Για την ακρίβεια είναι έστω οριακά η πλειοψηφία (το 49%) σε έναν δείκτη που ανέβηκε εννέα μονάδες μέσα σε δύο μήνες.

Εδώ και έναν μήνα, σε άλλη μέτρηση (GPO/Παραπολιτικά) καταγραφόταν ένα αποκαλυπτικό εύρημα: τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους (ήταν συγκεκριμένα το 39,8%) απαντούσαν ότι θεωρούν «πολύ» και «αρκετά» πιθανό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές διαφορετικά απ’ ότι έκαναν έναν χρόνο πριν. Δηλαδή, να αναζητήσουν εναλλακτική– ένα άλλο κόμμα από την επιλογή που έκαναν τον περασμένο Ιούνιο.

«Μην τους κάνετε το χατίρι»

Όλα αυτά δικαιολογούν τα συνεχή μηνύματα των αρχηγών προς όσους μπορεί να κοιτάζουν με πιο «χαλαρά» κριτήρια την ευρωκάλπη και χωρίς απαραιτήτως έντονη κομματική ταύτιση. Είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλεύει να αφυπνίσει τις δυνάμεις που συμπορεύτηκαν στη ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, οδηγώντας τον σε διπλή σαρωτική νίκη. «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες» ήταν μία από τις αποστροφές του στη λήξη του κομματικού συνεδρίου προ ημερών στο Ζάππειο.

«Συμπολίτες μας, νεοδημοκράτες, που μπορεί να ενοχλήθηκαν, τελικά όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα δουν τη μεγάλη εικόνα και δεν θα απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν» είπε χθες (ΑΝΤ1), αναφερόμενος συγκεκριμένα στη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο.

Γαλάζια αμηχανία

Εξάλλου πάει καιρός από τη στιγμή που το κυβερνόν κόμμα έχει συνειδητοποιήσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να προσεγγίσει αποτελεσματικά το δικό της ακροατήριο. Την ίδια στιγμή, είναι έκδηλη η γαλάζια αμηχανία όταν δημοσίως κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη ερωτώνται για το που αποδίδονται οι διαρροές, τις οποίες η ΝΔ καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πρωτίστως, προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και έπειτα προς ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

«Η Ελλάδα δεν έχει γίνει μια χώρα που είναι παράδεισος (…) Όμως, τι προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο; Και το άκουσε το ΄23 και ελπίζουμε ότι θα μας ακούσει και το ΄24: Κάθε μήνας σε σχέση με τον προηγούμενο να είναι καλύτερος» ήταν η προχθεσινή απάντηση (Mega) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

«Έρχεται μεγάλο μήνυμα»

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ από τη δική τους πλευρά ανεβάζουν και εκείνοι ρυθμούς με το βλέμμα στους… κάθε προέλευσης απογοητευμένους από μετεκλογικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Με εκατέρωθεν «πυρά», μάλιστα. Το δείχνουν οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις των αρχηγών.

Για «πολύ μεγάλο μήνυμα» που έρχεται μέσω ευρωκάλπης μιλά ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι υπάρχει «ρεύμα εκεί έξω». Και, όπως επεσήμανε μιλώντας στην παρουσίαση διεκδικητών για τη θέση του υποψηφίου ευρωβουλευτή στις προκριμματικές εκλογές του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εδώ «μόνο» για να πάρει «την αρνητική, τιμωρητική ψήφο του κόσμου» προς την κυβέρνηση αλλά για να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του λαού».

«Αναλογιστείτε…»

Αντίστοιχα ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητάει ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου το… μήνυμα της κοινωνίας να σταλεί εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. «Ό,τι κόμμα κι αν ψήφισαν την τελευταία φορά, οι πολίτες που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στη ΝΔ, ας αναλογιστούν μέσω ποιου κόμματος και ποιου πολιτικού αρχηγού αυτό το μήνυμα θα πάει όπως πρέπει στον κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά (Φόρουμ Δελφών) ο πρόεδρος της Χαριλάου Τρικούπη.

Και συνόδευσε την προτροπή με «πυρά» προς κόμματα – «πάρκινγκ» της ΝΔ, «όπως ο κ. Βελόπουλος», προς τους μικρότερους σχηματισμούς που «εμφανίστηκαν στην πολιτική ζωή από το πουθενά» και προς το… «lifestyle του κ. Κασσελάκη».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024