Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το βλέμμα στραμμένο στις τιμές των προϊόντων ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

Με το βλέμμα στραμμένο στις τιμές των προϊόντων ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή μόλις ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο. 

Οι δημοσκοπήσεις προσφέρουν εικόνα των πιο σημαντικών ζητημάτων των ψηφοφόρων καθώς τα κόμματα ετοιμάζονται για τη αναμέτρηση του καλοκαιριού.

Οι τιμές των αγαθών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες ψηφοφόρους, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των πολύ σημαντικών φετινών ευρωεκλογών.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πάνω από 2%, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και η κυβέρνηση επαινείται για τις δημοσιονομικές της πολιτικές από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του πληθωρισμού στην κατηγορία των τροφίμων δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή μόλις ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Στοιχεία σαν αυτό σημαίνουν ότι ενώ τα μέτρα που έλαβε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση έχουν χαρακτηριστεί θετικά, η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπός τους αμφισβητούνται.

Οι πολίτες εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή τους – και αυτό εκτιμάται ότι θα εκφραστεί και στην κάλπη.

«Δεν έχουμε δει τίποτα μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά, θα τους τιμωρήσουμε!»

Οι άνθρωποι στις τοπικές αγορές λένε ότι είναι απογοητευμένοι. Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι σημειώθηκε αύξηση 30% στις τιμές των καθημερινών αγαθών, ενώ ένας ντόπιος αγρότης είπε στο Euronews ότι οι υψηλές τιμές θα επηρεάσουν τις εκλογικές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης επειδή δεν έχουν κάνει αρκετά.

«Θα τους τιμωρήσουμε σε αυτές τις εκλογές», είπε, μιλώντας στο Euronews.

Επιτάχυνε ξανά ο πληθωρισμός

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, από 2,9% που ήταν τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την εικόνα ανόδου του πληθωρισμού που έδειξαν και τα στατιστικά της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3,4% τον Μάρτιο, από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώνεται στο 5,3%, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι κατά 67,2% υψηλότερες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, τα φρούτα να είναι 12,7% ακριβότερα και την κατηγορία μεταλλικό νερό/αναψυκτικά/χυμοί φρούτων να παρουσιάζει ανατιμήσεις 11,4%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023 προέκυψε αύξηση 3,2% έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024