Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στους νέους; - Νέα ευρήματα στο φως

Καρκίνος: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στους νέους; – Νέα ευρήματα στο φως

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών (καρκίνος πρώιμης έναρξης) αυξάνεται ανησυχητικά. Ποια η πιθανή αιτία;

Η φετινή έκθεση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) αποκάλυψε ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί στις νεαρές ηλικίες. Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρώιμη εμφάνιση 29 τύπων καρκίνου αυξήθηκε κατά περίπου 79% παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2019, με τους θανάτους που επιφέρει ο καρκίνος πρώιμης έναρξης επίσης να αυξάνονται κατά περίπου 28% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ενώ τα δεδομένα φανερώνουν την αύξηση της νόσου, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος παίζουν ρόλο.

Τώρα, νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, υποδηλώνει ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων πρώιμης έναρξης.

«Πολλαπλοί τύποι καρκίνου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων παγκοσμίως», δήλωσαν σε δελτίο τύπου οι επιστήμονες.

«Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή την αύξηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου στις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές».

Βιολογική γήρανση και καρκίνος

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 148.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βιολογική ηλικία κάθε συμμετέχοντα υπολογίστηκε βάσει εννέα βιοδεικτών στο αίμα.

Εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ήταν υψηλότερη από τη χρονολογική του ηλικία, τότε αυτό σήμαινε ταχύτερη γήρανση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν από το 1965 και μετά είχαν 17% αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1954. Ανακάλυψαν επίσης ότι η επιταχυνόμενη γήρανση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων τύπων καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνος του πνεύμονα — αύξηση 42%.
  • Καρκίνος του γαστρεντερικού — αύξηση 22%.
  • Καρκίνος της μήτρας — αύξηση 36%.

«Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης της γήρανσης και του κινδύνου πρώιμης έναρξης καρκίνου, παρέχουμε μια νέα προοπτική όσον αφορά τις αιτίες εμφάνισης της νόσου σε νεαρές ηλικίες. Εάν επικυρωθούν, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε νεότερα άτομα με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Επιβραδύνεται η βιολογική γήρανση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως:

  • Παχυσαρκία.
  • Καθιστική ζωή.
  • Κάπνισμα.
  • Κατανάλωση αλκοόλ.
  • Έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών. Όλος ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται σήμερα δυστυχώς μπροστά σε μια οθόνη. Εκτός από τη συναισθηματική εξάντληση που προκαλεί αυτό το διαρκές κυνήγι ενός εικονικού κόσμου, είναι επίσης επιζήμιο για τη συνολική υγεία και χρειάζεται μέτρο και μεγάλη προσοχή», καταλήγουν.

Πηγή: VITA

Sports in

Παναγιώτης Ρέτσος: «Οι προκρίσεις που κάναμε ήταν κάτι ακραίο»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος εξήγησε γιατί η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τον τελικό του Conference League δεν ήταν απλό πράγμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024