Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Έλληνες «preppers» προετοιμάζονται για την «τέλεια καταιγίδα» - Πυρηνικά καταφύγια, μάσκες και σκυλοτροφές

Οι Έλληνες «preppers» προετοιμάζονται για την «τέλεια καταιγίδα» – Πυρηνικά καταφύγια, μάσκες και σκυλοτροφές

Προετοιμάζονται για κάθε πιθανή και απίθανη καταστροφή είναι οι Έλληνες «preppers» και αποκαλύπτουν πώς προετοιμάζονται.

Στην κοινότητα των Ελλήνων «preppers», δηλαδή ανθρώπων που προετοιμάζονται για κάθε πιθανή και απίθανη καταστροφή από μία φωτιά ή μία πλημμύρα μέχρι έναν παγκόσμιο πόλεμο, επικεντρώθηκε η εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha.

Μετατρέπουν τα σπίτια τους σε καταφύγια, ικανά να αντέξουν ακόμα κι έναν πυρηνικό πόλεμο, είναι έτοιμοι να επιβιώσουν στο βουνό για μήνες, ενώ αποθηκεύουν όπλα, φάρμακα, νερά και τρόφιμα ώστε να αντέξουν ακόμα και χρόνια.

«Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ολική καταστροφή, η τέλεια καταιγίδα»

Οι περισσότεροι μπορεί να δέχονται ότι τα ενδεχόμενα για τα οποία προετοιμάζονται είναι λίγο ακραία, αλλά αρνούνται όσους τους κατηγορούν περί συνωμοσιολογίας.

H εκπομπή συνομίλησε με τους Έλληνες «preppers», οι οποίοι εξήγησαν τη φιλοσοφία τους, έδειξαν τα καταφύγια και τα εργαλεία επιβίωσής τους και κυρίως ανέλυσαν το πώς προετοιμάζονται για μία καταστροφή.

Τι είναι ένας «prepper»

Ένας εκ των «preppers» που μίλησαν στην εκπομπή εξήγησε την προέλευση του όρου. «Είναι μία ξενόφερτη λέξη που προέρχεται από τους Αμερικανούς που ξεκίνησαν αυτό τον όρο από το prepare (προετοιμάζομαι), οπότε κατέληξαν στη λέξη preppers και όλο αυτό το κομμάτι λέγεται prepping. Είναι ουσιαστικά οι προληπτικοί άνθρωποι, με τη φιλοσοφία της πρόληψης στο κομμάτι της προετοιμασίας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στη ζωή του έκτακτο, είτε στο σπίτι του, είτε στο αυτοκίνητό του, είτε στο σημείο που μένει, είτε στη δουλειά του, είτε στο βουνό, οπουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται έχει πολύ ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Όλοι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Όλοι λένε ότι σε εμένα δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ τίποτα. Κάποια στιγμή λοιπόν συμβαίνει. Προετοιμάζομαι κάθε μέρα και ψυχολογικά και σωματικά. Το σπουδαιότερο είναι να μην πιστεύεις πως το άσχημο δεν θα μου συμβεί. Αυτός είναι ένας τρόπος οι άνθρωποι να αποφεύγουν το πρόβλημα», εξήγησε ένας πρώην στρατιωτικός που έχει γίνει πλέον «prepper».

Ένας άλλος εξήγησε τον όρο με το τι δεν είναι «prepper». «Prepper δεν είναι οποιαδήποτε συνωμοσιολογία, συνωμοσία καταστροφής, καταστροφολογία για τίποτα συνωμοσίες ψεκασμένες και οποιαδήποτε παραφιλολογία που έχει εντάξει στο σκεπτικό του ότι μπορεί να αποτελεί τους preppers. Prepper είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος προετοιμάζεται να ζήσει μία κατάσταση η οποία ξεφεύγει από την κανονική. Prepper είναι ο στρατός, προετοιμάζεται συνέχεια, είναι ο αθλητής, προετοιμάζεται συνέχεια με την ευρεία έννοια του όρου», είπε χαρακτηριστικά.






Το πυρηνικό καταφύγιο

Ο Μιχάλης Καλογεράκης υποδέχθηκε την κάμερα της εκπομπής στο σπίτι του λίγο έξω από το Ηράκλειο, όπου έχει δημιουργήσει στο υπόγειο του σπιτιού του ένα αυτοσχέδιο πυρηνικό καταφύγιο με τρόφιμα, νερό και προμήθειες για να επιβιώσει έως δύο χρόνια.

«Είμαι έτοιμος για μία καταστροφή, εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από 30. Αυτό το σπίτι είναι 30 χρόνια αυτόνομο ενεργειακά, το οποίο είναι βασικός παράγοντας για να αντιμετωπίσεις μία καταστροφή. Ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι έτοιμος, γιατί το δημοσιεύω κατά καιρούς. Απλά το θεωρεί ακραίο, ίσως και στα όρια του ψεκασμένου. Είναι καλό να προετοιμάζεσαι για κάτι κι ας μην συμβεί κάτι κακό», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι όλο το σπίτι είναι θωρακισμένο με σίδερο για να το μετατρέψει σε κλωβό Φαραντέι. «Έτσι αποτρέπουμε οποιουδήποτε είδους ακτινοβολία να περάσει μέσα», περιέγραψε, τονίζοντας ότι επειδή το σπίτι είναι φτιαγμένο με τσιμέντο στρατιωτικών προδιαγραφών μπορεί να αντέξει ακόμα και σε άμεσο χτύπημα κάποιου πυραύλου.

«Ακούγεται λίγο ακραίο αλλά αν τα κάνεις όλα με τα χεράκια σου δεν κοστίζουν. Τα παράθυρα είναι όλα θωρακισμένα, αλλιώς δεν επιτυγχάνεις το φαινόμενο του κλωβού Φαραντέι», είπε ακόμα.

Το υπόγειο

Στο υπόγειό του σπιτιού ο Μιχάλης Καλογεράκης, ξενάγησε την κάμερα της εκπομπής σε έναν χώρο 40 τ.μ., όπου έχει δημιουργήσει έναν χώρο που μπορεί κάποιος να ζήσει έως και δύο χρόνια «για τις πολύ δύσκολες μέρες».

Αναφερόμενος στα σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχει ένα καταφύγιο, είπε ότι είναι ναρό, τρόφιμα, φάρμακα, ο οπλισμός και ένας μετρητής Γκάιγκερ για την ακτινοβολία, ώστε να μπορεί κάποιος να ξέρει τα επίπεδα ακτινοβολίας για βγει έξω αλλά και τα εντός του καταφυγίου.

Ακόμα έδειξε τους δύο καταψύκτες  των 500 λίτρων με αποθηκευμένα τρόφιμα, τα φάρμακα που έχει, αλλά και την καραμπίνα με τα φυσίγγια για άμυνα. «Όσοι επιβιώσουν θα αναζητήσουν τροφή και θα επιτεθούν σε όποιον έχει αποθηκεύσει τέτοια πράγματα, οπότε χρειάζεται κάτι για άμυνα υποχρεωτικά», είπε ακόμα.

Τέλος, έδειξε μια δεξαμενή με νερό για δύο χρόνια, αλλά και πώς υποστηρίζεται ενεργειακά με φωτοβολταϊκά το εγχείρημά του.






Τι φοβούνται περισσότερο οι «preppers»

Όμως όλοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα, τι είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι «preppers»; Αυτό ξεχωρίζει ανάλογα με τον άνθρωπο, καθώς άλλος φοβάται τον πυρηνικό πόλεμο, άλλος μία σύγκρουση, άλλος μία γενικευμένη διακοπή ρεύματος αρκετών ημερών και άλλος την «τέλεια καταιγίδα».

«Αν περάσει ένας κομήτης που συμβαίνει τακτικά, λίγο πιο κοντά λέω ένα παράδειγμα και κοπεί το ρεύμα στην Αθήνα για 15 ημέρες τι θα γίνει; Χάος. Χωρίς σούπερ μάρκετ τι θα γίνει; Ποιος θα έχει προετοιμαστεί να έχει πέντε πράγματα σπίτι. Πολύ λίγοι. Νερό. Τι έγινε με την πλημμύρα στον Βόλο; Το νερό 20 ευρώ γιατί δεν είχαν οι άνθρωποι νερό», είπε ο πρώην στρατιωτικός.

Ο «prepper» των Εξαρχείων εξήγησε ότι ο «μεγαλύτερος φόβος είναι η ολική καταστροφή, η τέλεια καταιγίδα».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτό το επικίνδυνο κομβικό σημείο που μπορεί να αντιμετωπίσει την τέλεια καταιγίδα, δηλαδή να έχει ταυτόχρονα πυρκαγιές, σεισμούς, κοινωνικές αναταραχές και εισβολή από το εξωτερικό. Κακά τα ψέματα δεν έχουμε καλούς γείτονες, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο, είμαστε μία σεισμογενής χώρα, τα δάση μας είναι ατημέλητα σε πολύ μεγάλο βαθμό και κάθε καλοκαίρι οι πυρκαγιές οργιάζουν, είμαστε στο κομβικό σημείο που μπορεί να μας συμβεί η τέλεια καταιγίδα», προσέθεσε και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν είναι έτοιμος για την τέλεια καταιγίδα».

Για έναν έφεδρο καταδρομέα «prepper», «το πιο ακραίο σενάριο είναι η περίπτωση πολέμου. Το απευκταίο. Τα πράγματα είναι δύσκολα, βρισκόμαστε ήδη στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγοι το γνωρίζουν, αλλά εθεληματικά δεν το ξέρουν γιατί εθελοτυφλούν. Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.






Ο «prepper» που έχει δοκιμάσει όλες τις σκυλοτροφές

Ο πρώην στρατιωτικός που έχει φτιάξει στο σπίτι του το δικό του καταφύγιο, έχοντας τρόφιμα, εφόδια, όπλα και φάρμακα για να επιβιώσει ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι, εξήγησε τι χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει αλλά και γιατί έγινε «prepper».

«Οι πολιτισμοί φτάνουν σε ένα πικ και μετά πέφτουν. Οτιδήποτε από έναν πόλεμο μέχρι μία φυσική καταστροφή», είπε αρχικά, εξηγώντας ότι σίγουρα χρειάζεται και τύχη για να επιβιώσεις «αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσω περισσότερο από τους υπόλοιπους».

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται «γνώση, ψυχολογική και σωματική προετοιμασία». «Έχω τρόφιμα για έξι μήνες. Ρύζι και μακαρόνι αν πιάσουν σκουλήκια, στην ανάγκη τρώγονται. Εδώ έχουμε δοκιμάσει όλες τις σκυλοτροφές για να δούμε ποια είναι η καλύτερη να φάμε. Μπορώ με το ζευγάρι μου στο βουνό να ζήσουμε άνετα για όσο καιρό χρειαστεί στη φύση», προσέθεσε.

Όσο για το τι χρειάζεται κάποιος: «Δύο-τρία πράγματα είναι στάνταρ, ένα πολύ καλό sleeping bag, ένα πολύ καλό σακίδιο, καλά παπούτσια και κάλτσες και αδιάβροχο».






Ο «prepper» με μάσκα χημικού πολέμου

Ο «prepper» των Εξαρχείων με τη μάσκα χημικού πολέμου κοντά του έχει πάντα μία μάσκα αερίου και μία σφυρίχτρα. «Είναι ένα αστείο αντικείμενο και είναι πιο αστείο όταν το φορέσω, αλλά με προστατεύει από χημικές επιθέσεις», είπε δείχνοντας πώς εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο,«ο prepper είναι ένας ενεργός πολίτης, είναι ο πολίτης που έχει ανάγκη, η χώρα μας, η Ευρώπη και ο πλανήτης μας αυτή τη στιγμή γιατί μιλάμε για ανθεκτικότητα πόλεων που σχετίζεται με την ανθεκτικότητα του καθενός μας αν δεν έχεις ανθεκτικούς πολίτες, δεν μπορεί έχεις ανθεκτική πόλη και μία ανθεκτική χώρα».

«Υπάρχουν άνθρωποι μπορείς να έχεις θάψει πράγματα μακράς διαρκείας, πυρομαχικά. Να έχεις καβατζομένα  διάφορα πραγματάκια παντού», είπε ακόμα και εξήγησε ότι «σε μία σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορείς να κυκλοφορείς χωρίς σφυρίχτρα γιατί αν θαφτείς ζωντανούς κάτω από τόνους πρέπει να κάνεις θόρυβο για να σε βρουν».






Ένας έφεδρος καταδρομέας κάνει ετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο. «Στο σπίτι μου έχω τρόφιμα για έξι μήνες, έχω φαρμακείο, έχω φακό, έχω δίπλα από το κρεβάτι μου όπως και τα παιδιά μου ένα μπουκάλι νερό. Υπάρχει ένα μεταλλικό αντικείμενο στη μέση του σπιτιού, ώστε σε περίπτωση πολέμου να πάμε όλοι από κάτω, έχω λάμπα θυέλλης σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα, που σίγουρα θα έχουμε διακοπή σε έναν σεισμό ή σε έναν βομβαρδισμό».

Ακόμα υπογράμμισε ότι έχει κάνει προετοιμασίες και στην επαρχία.  «Ένα καταφύγιο που με καλύπτει άνετα για ένα χρόνο. Έχω τρόφιμα, λάμπα θυέλλης, ξυλόσομπα».






Το «απόλυτο όπλο» των  «prepper»

Ένας άλλος «prepper», έδειξε το «απόλυτο όπλο του prepper», μία βαλλίστρα Εxcalibur Αssassin. Όπως είπε είναι το «απόλυτο», γιατί είναι «εύκολο στη χρήση και μπορεί να δουλέψει εύκολα προς την επιβίωσή του». Ακόμα είναι «εύκολο στην επισκευή, δύσκολο να χαλάσει και αξιόπιστο».






Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024