Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει ότι θα «πλημμυρίσει» τη Γάζα με βοήθεια μέσω ενός νέου περάσματος

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει ότι θα «πλημμυρίσει» τη Γάζα με βοήθεια μέσω ενός νέου περάσματος

Ο Yoav Gallant λέει ότι η Ιερουσαλήμ επιδιώκει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια που ταξιδεύει επί τόπου από την Ιορδανία και από το λιμάνι Άσντοντ του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα ανοίξει ένα νέο χερσαίο πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως για να διευκολύνει τις παραδόσεις στους Παλαιστίνιους βοήθειας από το εξωτερικό ή από τη γειτονική Ιορδανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

Το νέο σημείο εισόδου φαίνεται να έρχεται αντί της επαναλειτουργίας του περάσματος Ερέζ στη βόρεια Γάζα —το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές στις 7 Οκτωβρίου και στο οποίο σκοτώθηκαν και απήχθησαν πολλοί Ισραηλινοί—  κάτι που το Ισραήλ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζε να κάνει.

Ενημερώνοντας τους ξένους δημοσιογράφους στα αγγλικά, ο Gallant είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο σημείο διέλευσης στο βόρειο τμήμα των συνόρων της Γάζας για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά βοήθειας με φορτηγά από το Άσντοντ, που απέχει 40 χιλιόμετρα. Ένας βοηθός είπε ότι το σημείο διέλευσης θα είναι μεταξύ του Κιμπούτς Ζικίμ και του παλαιστινιακού χωριού Ασ-Σιάφα, κοντά στη Μεσόγειο.

«Θα εξορθολογιστούν επίσης οι έλεγχοι ασφαλείας και θα ενισχυθεί η συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους»

Από τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ άνοιξε σταδιακά δύο καθιερωμένα εμπορευματικά περάσματα και δημιούργησε ένα νέο πέρασμα στα σύνορά του, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται φορτία βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα στο νότιο λιμάνι του Ασντόντ.

Ο Gallant δήλωσε ότι το νέο σημείο διέλευσης θα ενισχύσει την παράδοση της βοήθειας που μεταφέρεται μέσω εδάφους από την Ιορδανία.

«Αυτές οι σημαντικές εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ροή της βοήθειας, σχεδιάζουμε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με βοήθεια», είπε, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει στόχο τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα.

«Θα εξορθολογιστούν επίσης οι έλεγχοι ασφαλείας και θα ενισχυθεί η συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους», συμπλήρωσε.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις…»

Το Ισραήλ έχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απευθείας παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης και έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε ξένα αεροπλάνα που έχουν ρίξει με αλεξίπτωτο βοήθεια για τους Παλαιστινίους.

«Αυξάνουμε το εύρος της βοήθειας. Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση και τη διανομή της βοήθειας», δήλωσε ο Gallant στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι αποτέλεσμα των απειλών της Χαμάς και επίσης του ζητήματος του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα μετά τη Χαμάς».

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν «τρεις κακές επιλογές για την επόμενη ημέρα: Η Χαμάς να ελέγχει τη Γάζα, το Ισραήλ να ελέγχει τη Γάζα και η απόλυτη αναρχία. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη επιλογή – να ενδυναμώσουμε μια τοπική εναλλακτική λύση. Η ανθρωπιστική προσπάθεια είναι το κλειδί για την ενδυνάμωση μιας τοπικής εναλλακτικής λύσης».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024