Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πρώην «τρομοκράτης» ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ - Τι ήξερε και ο ρόλος του

Ισραήλ: Πρώην «τρομοκράτης» ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ – Τι ήξερε και ο ρόλος του

Το σκοτεινό βιογραφικό του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ που μίλησε για «ανθρώπινα ζώα» στη Γάζα; Ήξερε για την επίθεση της Χαμάς; Ποια είναι η στρατηγική του;

Ο βίος και η πολιτεία του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Η καριέρα του ως ειδικοδυναμίτης στρατιωτικός καριέρας που διψούσε για αίμα. Οι κατηγορίες από ισραηλινές οργανώσεις για τις δολοφονίες 759 πολιτών, καταγγελίες που επιβεβαιώθηκαν και από τον ΟΗΕ, ενώ ο Οργανισμός τον κατηγόρησε για την καταστροφή 3.500 σπιτιών στην Γάζα. Οι κατηγορίες ήταν ευθείες και έκαναν λόγο για εγκλήματα πολέμου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, επέλεξε τον εύκολο δρόμο για την πολιτική: Μια στρατιωτική καριέρα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατηγορία από την Χαμάς σήμερα, πως είχαν πληροφορίες πως επίκειται Ισραηλινή επίθεση και αποφάσισαν να χτυπήσουν πρώτοι. Την αρχή έκαναν οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες που δήλωσαν πως τρεις ημέρες πριν την επίθεση είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες ισραηλινές.

Το μεγαλύτερο ερώτημα για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, είναι πως κατάφερε με τόσους πληροφοριοδότες του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές να ετοιμάσει μιας τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση.

ΗΠΑ, Αίγυπτος: Οι ισραηλινές αρχές ήταν ενήμερες πως επίκειται χτύπημα

Συνωμοσία μέχρι να αρχίσουν να μιλούν επώνυμα

Μετά την δήλωση που διέρρευσαν οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες οι θεωρίες συνωμοσίας γιγαντώθηκαν.

Μέχρι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΚόλ, όπως αναφέρει η «Haaretz» είπε σε δημοσιογράφους: «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν, ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

«Η προειδοποίηση υπήρξε, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδο. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς χάσαμε αυτή την υπόθεση, δεν ξέρουμε και πώς την έχασε το Ισραήλ».

Πρόσθεσε πως «δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με απόρρητα έγγραφα, αλλά δόθηκε προειδοποίηση. Το ερώτημα είναι σε τι επίπεδο».

Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνονται και από το BBC το οποίο θέτει ως πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο Αιγύπτιος Αμπάς Καμέλ είναι ο αρχικατάσκοπος που ισχυρίζεται πως ενημέρωσε τα ανώτατα κλιμάκια του Ισραήλ πως επίκειται επίθεση.

Ο Αιγύπτιος αρχικατάσκοπος μάλιστα είπε πως ήταν ενήμερος και ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως το Ισραήλ έριξε περισσότερο βάρος στην Δυτική όχθη παρά την Γάζα.

Πως ο Αμπάς Καμέλ υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου ειδοποίησε προσωπικά τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάτι που διέψευσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ένα σχεδόν κλασσικό στρατιωτικό παραμύθι

Το να πολιτεύεται ένας ισραηλινός στρατιωτικός των ειδικών δυνάμεων ή έχοντας διατελέσει διοικητής σε πόλεμο, είναι για την ισραηλινή πολιτική το ισοδύναμο χαρούμενου τέλους σε κινούμενα σχέδια.

O Γιόαβ Γκάλαντ ξεκίνησε από το πολεμικό ναυτικό ως μέλος της επίλεκτης μονάδας Shayetet 13 (βατραχάνθρωποι) το 1977.  Το 1995 ήταν ήδη διοικητής όλων των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Το 1997 ανέλαβε την θέση του επικεφαλής του ισραηλινού στρατού στην Γάζα και μετά από τέσσερα χρόνια, το 2001, ανέλαβε υπαρχηγός του IDF και το 2010 αρχηγός.

Έχει κατηγορηθεί από την Yesh Gevul, οργάνωση αντιρρησιών συνείδησης που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τις δολοφονίες 759 πολιτών, καταγγελίες που χειρίστηκε και ο ΟΗΕ και επιβεβαιώθηκαν, ενώ ο Οργανισμός τον κατηγόρησε για την καταστροφή 3.500 σπιτιών στην Γάζα. Από κάθε πόστο που μπορούσε, ως στρατιωτικός ή πολιτικός, διευκόλυνε την επέκταση των ισραηλινών οικισμών κυρίως στην Δυτική Όχθη.

Από την σημερινή συνάντηση με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Νπλίνκεν.

Αποστρατεύτηκε το 2012 και το 2015 εξελέγη βουλευτής χάρη στις πολεμικές ιστορίες που περιέφερε στα ισραηλινά ΜΜΕ. To 2017 ως υπουργός Οικιστικής ανάπτυξης και κατασκευών ζήτησε την δολοφονία του Μπασάρ αλ Άσαντ και μετά να πάρει σειρά το Ιράν.

Η σύγχρονη ιστορία

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2022 το «γεράκι» ανέλαβε υπουργός Άμυνας από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την ώρα που υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος με το Ιράν και οι αψιμαχίες με τις παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχίζονταν.

O Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε τον Μάρτιο από τον Νετανιάχου να πάρει πίσω την δικαστική μεταρρύθμιση και στις 26 Μαρτίου του ανακοινώθηκε η παραίτησή του απολύθηκε. Κίνηση που οδήγησε σε διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ με αποτέλεσμα στις 10 Απριλίου να ανακληθεί.

Από την σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους Μπ.Νετανιάχου, Γ. Γκαλάντ και τον ΆΛντονι Μπλίνκεν.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ γνώρισε νέα κριτική σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της ρατσιστικής ρητορικής που επέδειξε λέγοντας πως «Πολεμάμε ενάντια σε ανθρώπινα ζώα», ανακοινώνοντας την πλήρη πολιορκία της Γάζας.

Αφήνοντας τους πολίτες χωρίς νερό, τροφή, καύσιμα και ηλεκτρικό, ενώ ταυτόχρονα τους βομβαρδίζει. Καλό είναι να αναφερθεί πως το στρατιωτικό δόγμα την δεδομένη στιγμή είναι «Δεν σημαδεύουμε, απλά βομβαρδίζουμε», σαν να μην υπάρχουν.

Στο ισραηλινό war cabinet θα συμμετάσχουν ανάμεσα στους άλλους ο Μπ.Νετανιάχου, ο νέος κυβερνητικός του σύμμαχος Μπέννυ Γκατζ (αλεξιπτωτιστής το 1977 και αρχηγός του IDF το 2012) και ο Γιοάβ Γκαλάντ. Τρία «γεράκια» δηλαδή όλοι απόφοιτοι της μεγάλης ισραηλινής στρατιωτικο-πολιτικής οικογένειας.

Το μόνο που μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε, είναι πως θέλει να κρατήσει τον λόγο του και πως «Η Γάζα δεν θα είναι ποτέ η ίδια».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024