Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ναυαγοί στον Ειρηνικό σώθηκαν γράφοντας «βοήθεια» με... φοινικόφυλλα

ΗΠΑ: Ναυαγοί στον Ειρηνικό σώθηκαν γράφοντας «βοήθεια» με… φοινικόφυλλα

Τρεις ναυαγοί σε μια ατόλη του ειρηνικού ωκεανού, κατάφεραν να γίνουν ορατοί από τα σωστικά συνεργεία γράφοντας HELP με φοινικόφυλλα σε μια παραλία με λευκή άμμο.

Μια επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ διέσωσε την Τρίτη τρεις ναυτικούς που ναυάγησαν σε ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού για περισσότερο από μια εβδομάδα, αφού έγραψαν «HELP» χρησιμοποιώντας φύλλα φοίνικα που είχαν τοποθετηθεί σε μια παραλία με λευκή άμμο.

Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να ψαρέψουν στα νερά γύρω από την ατόλη Pikelot, που ανήκει στη Μικρονησία, στις 31 Μαρτίου, όταν το ανοιχτό σκιφ των 20 ποδών τους πιάστηκε από τα κύματα και η εξωλέμβια μηχανή του υπέστη ζημιά, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής ακτοφυλακής. Βγήκαν στην ακτή στο ακατοίκητο Pikelot, αλλά ο ασύρματός των ναυαγών έμεινε από μπαταρία πριν μπορέσουν να καλέσουν βοήθεια.

Έτσι, οι ναυαγοί συγκέντρωσαν φύλλα φοίνικα από το νησί των 31 στρεμμάτων, τα τοποθέτησαν έτσι ώστε να γράφουν «HELP» στην παραλία και περίμεναν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Τα ονόματα των εγκλωβισμένων ανδρών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ακτοφυλακή και οι προσπάθειες του CNN να επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους δεν έλαβαν απαντήσεις.

Η ατόλη που ναυάγησαν οι τρεις ερασιτέχνες ψαράδες.

Νερό, καρύδες, έτοιμοι για survivor

Για μια εβδομάδα, οι άνδρες ζούσαν με καρύδες, αλλά είχαν φρέσκο νερό από ένα μικρό πηγάδι στο νησί, το οποίο επισκέπτονται μερικές φορές οι ψαράδες της περιοχής, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος.

Η αναζήτηση των ανδρών ξεκίνησε στις 6 Απριλίου, όταν ένας από τους συγγενείς τους τηλεφώνησε στους αξιωματούχους διάσωσης στο αμερικανικό έδαφος Γκουάμ στον Ειρηνικό, λέγοντας ότι δεν είχαν επιστρέψει στην ατόλη Polowat, ένα νησί που απέχει περισσότερο από 100 μίλια, απ’ όπου οι τρεις τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους την Κυριακή του Πάσχα.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο απομακρυσμένο είναι το Piklelot. Το νησί αποτελεί μέρος των Ομοσπονδιακών Πολιτειών της Μικρονησίας, ενός έθνους του Ειρηνικού μεταξύ των Φιλιππίνων και της Χαβάης, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 600 νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.

Η σωτηρία τους ήταν το σήμα HELP που σχημάτισαν

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο είχε αποσταλεί από την αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, εντόπισε την πινακίδα «HELP» με φοινικόδεντρα στην παραλία στις 7 Απριλίου.

Η υποπλοίαρχος Τσέλσι Γκαρσία, συντονίστρια της αποστολής έρευνας και διάσωσης την ημέρα που εντοπίστηκε το τρίο, δήλωσε ότι το σήμνα ήταν «ζωτικής σημασίας» για την εύρεσή τους σε μια περιοχή έρευνας που κάλυπτε περισσότερα από 103.000 τετραγωνικά μίλια. «Αυτή η πράξη εφευρετικότητας ήταν καίριας σημασίας για την καθοδήγηση των προσπαθειών διάσωσης κατευθείαν στη θέση τους», ανέφερε η Garcia σε δήλωσή της.

Το αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έριξε πακέτα επιβίωσης στους τρεις άνδρες και μετέδωσε τη θέση τους στο κέντρο διάσωσης. Μια μέρα αργότερα, ένα HC-130 της ακτοφυλακής που πετούσε από τον αεροπορικό σταθμό Barbers Point στη Χαβάη έριξε έναν ασύρματο στους άνδρες, οι οποίοι μπόρεσαν να πουν στο πλήρωμα ότι ήταν σε καλή κατάσταση και ότι ανυπομονούσαν για βοήθεια για να επιστρέψουν στο Polowat.

Ο αμερικανός διασώστης που αποδείχθηκε μακρινός συγγενής.

Ο υπαξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής ήταν…κοντοχωριανός

Όταν το σκάφος Oliver Henry της ακτοφυλακής έφτασε στο Pikelot στις 9 Απριλίου, η ιστορία πήρε άλλη τροπή. Ένας από τους πρώτους διασώστες στην παραλία ήταν ο υπαξιωματικός 2ης τάξης Eugene Halishlius. Οι εγκλωβισμένοι είδαν με έκπληξη ότι ο Halishlius ήταν Μικρονησιώτης και μιλούσε την τοπική γλώσσα.

«Μπορούσα να δω στα πρόσωπά τους, ‘Ουάου!Ποιος είναι αυτός ο τύπος που έρχεται και μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα μας;» Ο Halishlius δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του από το Oliver Henry, το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα την Πέμπτη αφού άφησε τους άνδρες στο Polowat. Όταν έδωσε το όνομά του στον πρώτο από τους εγκλωβισμένους άνδρες που έφτασε στο σκάφος διάσωσης, ο ναυαγός έμεινε άναυδος: ήταν συγγενείς.

«Είναι ένας τρελός κόσμος, ανακάλυψα πραγματικά ότι είμαι συγγενής μαζί τους!» δήλωσε ο Halishlius. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είμαι με την ακτοφυλακή και προσπαθώ να τους σώσω». Ο άνδρας ήταν τρίτος ξάδελφος, οι άλλοι τέταρτοι ξάδελφοι, είπε. Παραδόξως, αυτή δεν ήταν η πρώτη διάσωση ναυαγών από το Pikelot. Το 2020, τρεις άλλοι άνδρες που ταξίδευαν μεταξύ δύο ατόλων της Μικρονησίας βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι.

«Οι κάτοικοι της Μικρονησίας ταξιδεύουν συχνά από νησί σε νησί και το κάνουν με μεγάλη ικανότητα και εμπειρία», δήλωσε η Αρχιπλοίαρχος Sara Muir, αξιωματικός δημοσίων σχέσεων των δυνάμεων της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στη Μικρονησία. «Αλλά περιστασιακά, συμβαίνουν ατυχήματα. Το ίδιο και οι απροσδόκητες οικογενειακές επανενώσεις!».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024