Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Σημαντικό κομμάτι η προσευχή στην καθημερινή ζωή των Τούρκων αλλά και τάσεις εκκοσμίκευσης

Τουρκία: Σημαντικό κομμάτι η προσευχή στην καθημερινή ζωή των Τούρκων αλλά και τάσεις εκκοσμίκευσης

Δημοσκόπηση καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η τουρκική κοινωνία στη θρησκευτική διάσταση, όπως επίσης και τη θρησκευτική ταυτότητα του μέσου τούρκου πολίτη και της χώρας.

Η προσευχή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινή ζωή των Τούρκων, αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Optimar, που διεξήχθη ενόψει της γιορτής του Μπαϊραμιού (το Πάσχα στο Ισλάμ).

Το γκάλοπ παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις θρησκευτικές πρακτικές των τούρκων πολιτών (στη φωτογραφία του Reuters/Murad Sezer, επάνω, πιστοί συμμετέχουν στην προσευχή της Παρασκευής).

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια αργή αλλά σταθερή τάση εκκοσμίκευσης στην Τουρκία

Σύμφωνα με αυτό, το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προσεύχεται τακτικά. Το 15,7% των Τούρκων δήλωσε ότι δεν προσεύχεται, και το 14,3% απάντησε ότι προσεύχεται μερικές φορές.

Επιπλέον, το 10,7% ανέφερε ότι προσεύχεται όταν έχει ευκαιρία, ενώ το 6,2% προσεύχεται μόνο την Παρασκευή. Μόλις το 0,6% δήλωσε ότι προσεύχεται μόνο κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, ενώ το 2,5% επέλεξε να μην απαντήσει.

Η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η τουρκική κοινωνία στη θρησκευτική διάσταση, όπως επίσης και τη θρησκευτική ταυτότητα του μέσου τούρκου πολίτη και της χώρας.

Πάντως, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ερντογάν να ενισχύσει το θρησκευτικό στοιχείο στην πολιτική σφαίρα και στη δημόσια συζήτηση, μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το Τουρκικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Πολιτικής Ερευνας (TEPAV) αποκάλυψε μια αργή αλλά σταθερή τάση εκκοσμίκευσης στην κοινωνία της Τουρκίας.

Φθίνουσες τάσεις

Η νηστεία φαίνεται να εμφανίζει φθίνουσα τάση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Από το 2011 έως το 2020, το ποσοστό όσων νηστεύουν μειώθηκε από 70% σε 55%.

Αντίστοιχα, η προσευχή παρουσιάζει μια συνεχή μείωση από το 2013, με το ποσοστό να μειώνεται από 38% σε 36% το 2020.

Η χρήση μαντήλας, είτε από νοικοκυρές είτε από εργαζόμενες γυναίκες, επίσης παρουσιάζει μείωση, με το ποσοστό να μειώνεται από 77,7% το 2016 σε 71,5% το 2020 για τις νοικοκυρές και από 40,5% σε 35,6% για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024