Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ισπανία στη δίνη… συντροφικών σκανδάλων

Η Ισπανία στη δίνη… συντροφικών σκανδάλων

Πώς οι σύντροφοι του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ και της επίδοξης επόμενης ηγέτιδας της Δεξιάς, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Μαδρίτης

Μετά τις πρόωρες εκλογές– θρίλερ του περασμένου Ιουλίου, η Ισπανία πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να αποκτήσει ξανά κυβέρνηση, τον Νοέμβριο.

Η δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ υπήρξε εξ αρχής επεισοδιακή.

Καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται -σε συνασπισμό με το αριστερό Sumar και με ad hoc κοινοβουλευτική στήριξη καταλανικών και βασκικών κομμάτων- γνώρισε μια πρώτη πικρή ήττα δύο μήνες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων.

Αφορμή τότε ήταν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Θέμα που διχάζει εδώ και καιρό την πολιτική σκηνή και την κοινωνία της Ισπανίας.

Τελικά, κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, δόθηκε το «πράσινο φως» περί τα μέσα Μαρτίου, υπό τις έντονες αντιδράσεις της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Με ταχείς πλέον ρυθμούς, το κλίμα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας γίνεται όλο και πιο δηλητηριώδες.

Μόλις τέσσερις μήνες μετά τη συγκρότησή της, η δεύτερη κυβέρνηση Σάντσεθ βρίσκεται στη δίνη ενός αδυσώπητου «πολέμου» καταγγελιών και αλληλοκατηγοριών για διαφθορά με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο φόντο τώρα βρίσκονται και οι πρόωρες εκλογές στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας, στις 12 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης λόγω αδυναμίας έγκρισης του προϋπολογισμού.

Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων της Ισπανίας έχει πλέον επεκταθεί στα ΜΜΕ της χώρας, που βρίθουν ιστοριών πολιτικής ίντριγκας.

Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί δύο… εξ αντανακλάσεως συμπρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής.

Η μια υπόθεση, που κάνει τώρα «σημαία» της η ισπανική δεξιά, αφορά την πρωθυπουργική σύζυγο, Μπεγόνια Γκόμεθ.

Η άλλη υπόθεση, που έχει πάρει ήδη τη δικαστική οδό, έχει στο επίκεντρο τον σύντροφο της επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης και επίδοξης επόμενης ηγέτιδας του Λαϊκού Κόμματος, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Κατά πολλούς γνωστή, λόγω της διχαστικής ρητορικής της, ως «Ισπανίδα Τραμπ».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, με τη σύζυγό του, Μπεγόνια Γκόμεθ, σε παλαιότερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019 (Alastair Grant/Pool μέσω REUTERS)

Σκηνικό (δια)φθοράς

Την πρωθυπουργική σύζυγο με την πολυσχιδή δράση έβαλε προ ημερών στο «στόχαστρο» η κεντροδεξιά ειδησεογραφική ιστοσελίδα El Confidencial.

Κατήγγειλε ότι η Μπεγόνια Γκόμεθ είχε στα τέλη του 2020 μυστικές συναντήσεις με τη διοίκηση της Air Europa, τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής της Ισπανίας, λίγο πριν η εταιρεία πάρει από την πρώτη κυβέρνηση Σάντσεθ, εν μέσω πανδημίας, κρατικό πακέτο διάσωσης, ύψους 475 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μητρική εταιρεία Globalia Group συνεργαζόταν ήδη με το ίδρυμα Africa Center, του οποίου εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος η Γκόμεθ.

Τώρα πάνε κι έρχονται καταγγελίες για περίεργες δοσοληψίες, χωρίς να έχουν προκύψει -μέχρι στιγμής- επιλήψιμα στοιχεία.

Όμως το Λαϊκό Κόμμα δεν έχασε χρόνο.

«Η σύζυγος του Καίσαρα δεν μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με τις εταιρείες που διασώζει ο Καίσαρας», δήλωσε ο κεντροδεξιός γερουσιαστης Ελόι Σουαρέθ Λαμάτα. «Αυτό», υποστήριξε, «λέγεται κρατική διαφθορά».

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, εγείρει θέμα κοινοβουλευτικής και δικαστικής έρευνας για την υπόθεση.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο μιλούν για αντιπερισπασμό της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νέα σκάνδαλα που στιγματίζουν ένα από τα πιο προβεβλημένα και φιλόδοξα στελέχη της: την Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Έρευνα του αριστερού ειδησεογραφικού ιστότοπου El Diario αποκάλυψε ότι ο Αλμπέρτο Γκονθάλες Αμαντόρ -συνεργάτης και σύντροφος της Αγιούσο- διώκεται για φορολογική απάτη.

Λειτουργώντας ως μεσίτης στην αγορά μασκών κατά την πανδημία COVID-19, καταγγέλλεται ότι χρησιμοποίησε πλαστά τιμολόγια για να αποφύγει φόρους, ύψους άνω των 350.000 ευρώ, για εισόδημα δύο εκατομμυρίων.

Την ίδια περίοδο, αγόρασε δύο πολυτελή διαμερίσματα στη Μαδρίτη. Σε ένα από αυτά μένει σήμερα μαζί με την Αγιούσο.

Με τη δημοσίευση της έρευνας, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για δόλια στοχοποίηση του συντρόφου της και, μέσω αυτού, της ίδιας.

«Είναι το υπουργείο Οικονομικών που του χρωστάει σχεδόν 600.000 ευρώ», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου.

Η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης και στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση για τις περιφερειακές εκλογές του 2021 (REUTERS/Susana Vera)

Μέχρι να πέσουν οι… μάσκες

Νέο δημοσίευμα της El Diario ωστόσο έφερε στο φως επιστολή του δικηγόρου του Αμαντόρ, με την οποία γίνεται παραδοχή φορολογικής απάτης και παραποίησης εγγράφων, ζητώντας από την εισαγγελία εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο Σάντσεθ ζήτησε την παραίτηση της Αγιούσο, που τρέφει φιλοδοξία να γίνει στο μέλλον η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Η πολιτική κόντρα τους έχει προϊστορία από την περίοδο της πανδημίας.

Τόσο για τους χειρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης, όσο και για το σάλο που προκάλεσε η σύμβαση που εξασφάλισε από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης για την προμήθεια μασκών προσώπου, ύψους 240.000 ευρώ.

Όταν ο Σάντσεθ αναφέρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην υπόθεση, η Αγιούσο καταγράφηκε στην κάμερα να τον αποκαλεί «που@@νας γιο».

Τώρα, μετά τις αποκαλύψεις για τον σύντροφό της, ζήτησε επιπλέον αστυνομική προστασία, αναφέροντας ότι δύο μασκοφόροι -που ισχυρίζεται ότι ήταν δημοσιογράφοι της El Diario- προσπάθησαν να εισβάλλουν στο διαμέρισμά της.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου έλαβε εν τω μεταξύ απειλητικό μήνυμα μέσω WhatsApp, που ανέφερε: «Θα σας κάνουμε κομματάκια. Θα πρέπει να κλείσετε. Ηλίθιοι».

Ο αποστολέας υπέγραψε ως «ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου ενός περιφερειάρχη»….

Δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης ημερήσιας εφημερίδας της Ισπανίας, της κεντροαριστερής El País, καταγγέλθηκαν εν τω μεταξύ ότι παρενόχλησαν γείτονες της Αγιούσο, ενώ στην πραγματικότητα ερευνούσαν εάν έκανε παρεμβάσεις στο διαμέρισμά της στη Μαδρίτη, χωρίς πολεοδομική άδεια.

Παρ’ όλα αυτά, το Λαϊκό Κόμμα αποδίδει τον καταιγισμό των αποκαλύψεων σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης.

Και στην υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς της πρωθυπουργικής συζύγου, αλλά και στην πρόσφατη σύλληψη πρώην συμβούλου του

υπουργού Μεταφορών, κατά την πρώτη κυβέρνηση Σάντσεθ, ως υπόπτου για δόλιες συμβάσεις στην προμήθεια μασκών προσώπου για την COVID-19.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σε χειραψία με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, στο ισπανικό κοινοβούλιο (Javier Soriano/Pool via REUTERS)

Διαρκές πολιτικό μπρα ντε φερ

Μέσα σε αυτόν τον πολιτικό βόρβορο, εν τω μεταξύ, τυχόν πολιτικές ανακατατάξεις από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου στην Καταλονία δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις ήδη ρευστές πολιτικές ισορροπίες στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να «δηλητηριάσουν» το κλίμα κοινοβουλευτικής συναίνεσης και στήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας, σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Όπως π.χ. για τον νέο προϋπολογισμό.

Μια τέτοια ευκαιρία αναμένει εφεξής ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό του Λαϊκού Κόμματος για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Για το κόμμα του θεωρείται μια κρύα εκδίκηση για την καταψήφιση της δεξιάς -βυθισμένης σε σκάνδαλα διαφθοράς- κυβέρνησης Ραχόι, το 2018, ανοίγοντας τότε τον δρόμο στον Σάντσεθ για την εξουσία.

Το εάν η προοπτική προκήρυξης νέων εκλογών θα είναι καλή για την Ισπανία είναι ένα άλλο θέμα.

Πολλώ μάλλον εάν αυτή σηματοδοτήσει την υλοποίηση των προεκλογικών σχεδίων του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό VOX για κυβερνητική σύμπραξη, φέροντας τους φασίστες στην εξουσία για πρώτη φορά περίπου μισό αιώνα μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο…

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024