Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Το μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ντόναλντ Τραμπ: Το μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία

Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει για πολλά καίρια ζητήματα προσπαθώντας να διαμορφώσει την προεκλογική ατζέντα. Ένα από αυτά είναι και την πολιτική που θα ακολουθήσει για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος κατάφερει να εξασφαλίσει μία νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο πρώην πρόεδρος είχε δηλώσει σε ιδιωτικές του συζητήσεις ότι θα μπορούσε να λήξει τον πόλεμο πιέζοντας την Ουκρανία να παραχωρήσει κάποια εδάφη. Αναλυτές που ειδικεύονται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσαν ότι η ιδέα του Τραμπ θα επιβράβευε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα συγχωρούσε την παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη βία.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Τραμπ

Σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν με τους συμβούλους του πρώην προέδρου, η πρόταση του συνίσταται στην άσκηση πίεσης στην Ουκρανία προκειμένου να παραχωρήσει την Κριμαία και την συνοριακή περιοχή Ντονμπάς, στη Ρωσία. Σε ιδιωτικές του συζητήσεις έχει αναφέρει πως και οι δύο πλευρές «θέλουν να σώσουν τα προσχήματα, θέλουν μία διέξοδο», αλλά και ότι οι πολίτες στα τμήματα της Ουκρανίας που ασκεί έλεγχο η Μόσχα, θα ήταν εντάξει να είναι μέρος της Ρωσίας.

Μέχρι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καυχηθεί ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσα σε μία μέρα, αν εκλεγεί και πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντα του. Βέβαια, δεν διευκρινίζει δημοσίως τον τρόπο που θα διευθετούσε έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια και έχει γίνει η αιτία να χάσουν την ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και στρατιώτες.

Η ανταλλαγή εδαφών για κατάπαυση του πυρός θα έφερνε την Ουκρανία σε χειρότερη θέση, αν δεν συνοδεύοταν από διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα επαναλάβει τις εχθροπραξίες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, δήλωσε η Έμμα Άσφορντ, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στίμσον, μια μη κομματική δεξαμενή σκέψης.

Η πίεση στους Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίσουν τα πακέτα βοήθειας

Εκτός αξιώματος, ο Τραμπ έχει πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να αντισταθούν σε πρόσθετη αμερικανική υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και μια επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα διευρύνει σημαντικά την επιρροή του στη συζήτηση. Βλέποντας την πολιτική δυναμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκτοξεύσει τη στρατιωτική βιομηχανία σε σημείο που ελπίζουν να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι ρεαλιστικά, η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να πολεμά θα αποδυναμωθεί αν ο Τραμπ καταφέρει να εμποδίσει την περαιτέρω αμερικανική βοήθεια.

Από πολλές απόψεις, το σχέδιο του Τραμπ συνάδει με την προσέγγισή του ως προέδρου. Η προτίμησή του για εντυπωσιακές συνόδους κορυφής έναντι των λεπτομερειών πολιτικής, η εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές του ικανότητες και η ανυπομονησία με τα συμβατικά διπλωματικά πρωτόκολλα ήταν όλα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο προσέγγισε τις εξωτερικές υποθέσεις στην πρώτη του θητεία.

Στην ουσία αν κάτι τέτοιο επικρατήσει, η Ουκρανία δεν έχει εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί η ιδια κατάσταση

Τι ανέφερε ο Μάικ Άντον για το σχέδιο του Τραμπ

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου του Τραμπ Μάικλ Άντον περιέγραψε το αναμενόμενο περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ ως την παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών στην Κριμαία και το Ντονμπάς, τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ, τα οποία θα αποτελέσουν το δέλεαρ του Πούτιν προκειμένου να χαλαρώσει την αυξανόμενη εξάρτησή του από την Κίνα.

Ο James Carafano, συνεργάτης του Heritage Foundation επέκρινε την ιδέα της διάσπασης της Ρωσίας από την Κίνα. «Αυτή είναι ηλίθια ιδέα», είπε. «Οτιδήποτε δώσετε στη Ρωσία, που θα εκτιμούσε πραγματικά, θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα άλλα συμφέροντά σας. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σχέση Ρωσίας-Κίνας είναι να κάνεις τη Ρωσία έναν πιο αδύναμο εταίρο.»

Ο Τραμπ επιδιώκει να απομακρύνει την Ρωσία από την Κίνα

«Η απομάκρυνση της Ρωσίας από την Κίνα θα περιλάμβανε κατά πάσα πιθανότητα ανακούφιση από τις κυρώσεις, καθώς το Κρεμλίνο έχει στραφεί προς το Πεκίνο για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις ευρείας κλίμακας δυτικές κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και του χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο Τζέρεμι Σαπίρο, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον, ο οποίος μετέφερε αντιπροσωπεία της ομάδας στη συνάντηση τον Νοέμβριο.

Ο Shapiro αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συζήτησης, επικαλούμενος τους βασικούς κανόνες της εκδήλωσης του Νοεμβρίου που απαγορεύουν την απόδοση οποιουδήποτε από όσα ειπώθηκαν, αλλά είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία δεν φαίνεται να είναι λεπτομερές.

«Οι άνθρωποι του Τραμπ αισθάνονται ότι μία από τις μεγάλες αμαρτίες του ουκρανικού πολέμου και της ρωσικής πολιτικής, γενικά μιλώντας, είναι να σπρώξουν τη Ρωσία προς την Κίνα και να την κάνουν ακόμη πιο εξαρτημένη από την Κίνα», είπε. Η «θεμελιώδης προσέγγιση του Τραμπ με όλα τα πράγματα είναι να βάλει τους άνδρες σε ένα δωμάτιο μαζί για να συζητήσουν», χωρίς απαραίτητα να έχουν λεπτομερή σχέδια εκ των προτέρων, δήλωσε ο Shapiro.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

«Δεν θα πετύχει» λένε ειδικοί επί των ρωσικών θεμάτων

Οι ειδικοί της Ρωσίας αμφέβαλλαν ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ θα μπορούσαν να επιτύχουν. Η Φιόνα Χιλ, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, η οποία ήταν η κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα επικρίτρια, δήλωσε ότι της θύμισε το 2017 – όταν μη ελεγχόμενοι ξένοι και στελέχη επιχειρήσεων προσέγγισαν τον Τραμπ με διάφορα ειρηνευτικά σχέδια και εκείνος πίστευε ότι θα μπορούσε να καθίσει κάτω με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να μεσολαβήσει με τη δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος.

Η ομάδα του Τραμπ «το σκέφτεται αυτό σε μεγάλο βαθμό σε σιλό, ότι αυτό είναι μόνο ένα θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας», δήλωσε η Χιλ. «Το σκέφτονται ως εδαφική διαμάχη και όχι ως μια διαμάχη που αφορά ολόκληρο το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της παγκόσμιας τάξης κατ’ επέκταση».

Τι στάση θα τηρήσει η Ευρώπη

«Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιθανόν να αντισταθούν στις προσπάθειες του Τραμπ να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα», δήλωσε ο Χιλ. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένη επιρροή για μια μονομερή συμφωνία, επειδή η ουσιαστική ανακούφιση από τις κυρώσεις θα βασιζόταν στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Κανένα μέσο πίεσης που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πιθανό να υποχρεώσει την ουκρανική ηγεσία να εμπλακεί σε πολιτικές που θα αποτελούσαν εσωτερική πολιτική αυτοκτονία», δήλωσε ο Michael Kofman, αναλυτής του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στο Carnegie Endowment for International Peace, ένα μη κομματικό ερευνητικό κέντρο.

«Και καμία ποσότητα πίεσης που ασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη ή να προβεί σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου αν είσαι πρόθυμος να δώσεις ένα χέρι, η άλλη πλευρά θα θελήσει πολύ γρήγορα και το υπόλοιπο χέρι.»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024