Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου εν όψει ευρωεκλογών - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου εν όψει ευρωεκλογών – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τα από κοινού βέλη των κομμάτων με αναφορές στους προοδευτικούς πολίτες προκάλεσαν ρήγματα στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα συνεχιστούν στον βωμό της δεύτερης θέσης των ευρωεκλογών.

Μόλις τις μέρες της πρότασης δυσπιστίας -και αυτό με… διαλείμματα λόγω των διαφορετικών ερμηνειών των δηλώσεων του Νίκου Παππά– είχε κρατήσει η πολιτική συμβίωση των κομμάτων με αναφορές στην Κεντροαριστερά, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με τα μαχαίρια πλέον να έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια και να επιχειρούν εκατέρωθεν βολές στον βωμό των ευρωεκλογών.

Παρότι, όπως έδειξαν τα γεγονότα, τα από κοινού βέλη των δύο κομμάτων -μαζί με τη Νέα Αριστερά που εξίσου απευθύνεται στους λεγόμενους προοδευτικούς ψηφοφόρους- είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλέσουν ρήγματα στην κυβέρνηση, η συμπόρευση -έστω και σε επίπεδο ελαχίστων συμφωνιών- δεν θα συνεχιστεί, καθώς το ζητούμενο και για τα δύο κόμματα είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν εκ νέου ως δεύτερο κόμμα και βάλλει κατά της Χαριλάου Τρικούπη σε αρκετές περιπτώσεις, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ως ουρά της ΝΔ. Ανάλογο ήταν και το… υπονοούμενο που άφηνε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την απόφαση του ΣτΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιχειρεί με ένα αφήγημα «αξιοπιστίας» του ίδιου και «έλλειμμα σοβαρότητας» από πλευράς Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιαστεί ως το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπολιτευθεί με στιβαρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνθήκες ανατροπής θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να αναδειχθούν στη δεύτερη με ένα ποσοστό κοντά σε αυτό που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Έχοντας στην πλάτη του μια ηχηρή διάσπαση και γενικευμένες εσωτερικές κόντρες -που τελείωσαν στο συνέδριο- μια τέτοια καταγραφή θα εκτιμηθεί ως επιτυχία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με ενδεχόμενη ταυτόχρονη μείωση των ποσοστών της ΝΔ λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών (όπως εμφανίζεται αντίστοιχα στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας) θα δημιουργηθούν συνθήκες ανατροπής για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βούλα Κεχαγιά υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «είναι άλλο η απόσταση να είναι 20 και 25 μονάδες και άλλο να είναι 10 ή 12 ή 15 μονάδες», δείχνοντας τον δρόμο «ανατροπής» που θέλει να χαράξει η Κουμουνδούρου.

«Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα και όταν μιλάμε για ανατροπή, θέλω να δούμε τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή να δούμε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τι σημαίνει αυτό. Ότι αυτή τη στιγμή, μετά τις εκλογές του Ιουνίου είχαμε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας με 41% και τα άλλα κόμματα να έχουν πολύ μεγάλη απόσταση, ακολουθώντας από πίσω. Αν μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας αισθητά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πάντα και το ξέρει αυτό και η Νέα Δημοκρατία και αυξηθούν ή είναι αξιοσημείωτη η παρουσία και η καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, αυτή η ψαλίδα αν μειωθεί θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες γενικά στο πολιτικό σκηνικό», τόνισε η Βούλα Κεχαγιά.

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας την εμπειρία της αποτυχημένης στρατηγικής της απλής αναλογικής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ώστε να προσελκύσουν ψηφοφόρους που δεν πείθονται από τον Νίκο Ανδρουλάκη ή/και από επιλογές τού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που έβγαλαν πολιτικό δισταγμό, όπως παραδείγματος χάριν στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (με βάση τους βουλευτές που καταψήφισαν ή επέλεξαν το «παρών»).

Προτάσσει συνολικό «αντίπαλο πόλο» το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μπορούν να αλιεύσουν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή να προσελκύσουν νέους που επιθυμούν να δοθεί τέλος στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, προτάσσοντας ένα συνολικό «αντίπαλο πόλο» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν διστάζουν να επιτεθούν στον Στέφανο Κασσελάκη με αυτούς τα δύο δεδομένα, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον πρόεδρό του ως τον «εύκολο αντίπαλο για τη ΝΔ». Ο Στέφανος Κασσελάκης τους είναι πιο χρήσιμος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως υπουργός, είχε αναφέρει δηκτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την παρουσίαση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη στέκονται και στα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη», αναφερόταν σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Όσον αφορά τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας τόνισε τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8», πως «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά και να είναι δεύτερο κόμμα. Θα πιάσουμε τον πήχη που έχουμε θέσει, αυξάνοντας τις επιδόσεις μας και θα καταλάβουμε τη δεύτερη θέση. Κρίσιμο είναι η χώρα να αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, έναν αντίπαλο πόλο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία». Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι όπως και στις εθνικές εκλογές που υποεκτιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις, αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ανοδική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με την Κουμουνδούρου να έχει πάρει εκ νέου κεφάλι στην υπόθεση της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιάζεται στην πρόθεση ψήφου στο 12,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο 11,4%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στο γράφημα των τεσσάρων τελευταίων μηνών, όπου καταγράφεται η ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόθεση ψήφου: Ιανουάριος – Απρίλιος

Αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά»  ξεχωρίζει η βελτίωση των δεικτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση.

Βελτιωμένοι δείκτες για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Βελτιωμένοι δείκτες για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis» για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην τρίτη με το 13%.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024