Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιές: Βραδυφλεγής βόμβα τα ξερόχορτα και τα ακαθάριστα οικόπεδα - Αυτοψία στην Αττική

Πυρκαγιές: Βραδυφλεγής βόμβα τα ξερόχορτα και τα ακαθάριστα οικόπεδα – Αυτοψία στην Αττική

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει οριστεί προθεσμία μέχρι τέλος του μήνα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, διαφορετικά θα επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι με τις πρωτοφανώς υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν θέσει σε βαθμό επικινδυνότητας 4 για την εκδήλωση πυρκαγιάς σχεδόν την μισή χώρα.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα. Κι όλα αυτά μόλις στις αρχές Απριλίου. Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.

Με βόμβες έτοιμες να εκραγούν είναι κάθε χρόνο αυτές τις μέρες τα ακαθάριστα οικόπεδα

Εν τω μεταξύ, τ’ ακαθάριστα οικόπεδα με πεταμένα είδη οικοσκευής, καναπέδες και μπάζα αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες με μία σπίθα να σπείρουν την καταστροφή. Κι όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στην Βραυρώνα.

Ο Ιωάννης Αϊδινιώτης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου δήλωσε:

«Η κατάσταση αυτή που βλέπω εδώ που με ειδοποίησαν κάτι κυνηγοί είναι τρομακτική, δηλαδή έρχονται και ρυπαίνουν το χώρο στα σημεία που δεν μπορούν να τον δουν. Ιδιόκτητα οικόπεδα, καλά δεν ενδιαφέρονται κιόλας, μπορεί να έχουν πεθάνει, μπορεί να μην έχουν περάσει καθόλου και έρχονται και τους ρυπαίνει ο καθένας».

«Ένα πεταμένο τσιγάρο είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή»

Μια ανάσα δίπλα από την πυρκαγιά στην περιοχή της Βραυρώνας, αλλά και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο υπάρχει το συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο όπως βλέπετε είναι γεμάτο από πεταμένα λάστιχα οχημάτων κάνοντας την περιοχή πολύ επικίνδυνη για μελλοντική πυρκαγιά.

«Σε περίπτωση ανάφλεξης εδώ, με χέρι με οποιονδήποτε τρόπο, θα κλείσει ο αεροδιάδρομος, γιατί η φλόγα που θα σηκωθεί και ο καπνός θα είναι τεράστια και μέχρι να έρθουν το δύσβατο της περιοχής καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει», πρόσθεσε ο Ιωάννης Αϊδινιώτης.

Η εικόνα μοιάζει με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι του δήμου Μαρκόπουλου, ένα πεταμένο τσιγάρο πάνω στα μπάζα και τα εγκαταλελειμμένα λάστιχα είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή.

«Τεράστιος ο κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικής πυρκαγιάς»

Την ίδια ώρα, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν «ξεκινήσει» πρόωρα φέτος, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο από άποψη πυρκαγιών καλοκαίρι. Την ίδια σύσταση προς τους πολίτες απηύθυνε και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικής πυρκαγιάς. Δείξτε υπευθυνότητα, σεβαστείτε το περιβάλλον, τις περιουσίες και τις ζωές των συμπολιτών μας».

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει οριστεί προθεσμία μέχρι τέλος του μήνα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, διαφορετικά θα επιβληθούν “τσουχτερά” πρόστιμα.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024