Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πεθεροφοβία, μια φοβία… ανατρεπτική!

Πεθεροφοβία, μια φοβία… ανατρεπτική!

Ένας από τους πιο περίεργους φόβους που έχουν καταγραφεί είναι αυτός για την πεθερά (σου) και ξεπερνά τα όρια του αστείου

Υπάρχουν πολλά ρητά και ανέκδοτα για τις πεθερές. Ωστόσο, για πολλούς αυτό υπερβαίνει την έννοια του αστείου που πολλές φορές γίνεται κακόγουστο. Η ιστορία έχει πολλές οπτικές γωνίες και δεν κάνει να παίζεις με αυτά. Κάποιοι έχουν… ανακαλύψει και τον όρο «Penterafobia». Αν το προτιμάτε στα ελληνικά: «Πεθεροφοβία».

Όπως αναφέρει το welife.es: «Είναι ένας όρος που προέρχεται από το ελληνικό «pentheras» που σημαίνει πεθερά και από το «phobos» που σημαίνει μίσος ή φόβος. Ορίζεται ως ο φόβος ή ο τρόμος της πεθεράς κάποιου, δεν έχει να κάνει με το αν την αντιπαθείς ή δεν την αντέχεις, και για να είναι Πεθεροφοβία πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο από αυτά είναι ο υπερβολικός και επίμονος φόβος για τη φιγούρα της πεθεράς σου, οι προσπάθειες αποφυγής σωματικής και οπτικής επαφής μαζί της και το να νιώθεις άγχος ακόμα και καταστάσεις πανικού στην παρουσία της, εξηγούν από το welife.es.

Δηλαδή, η απλή παρουσία τους μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις άγχους και ακόμη και όπως εξηγεί η ψυχολόγος Εστέρ Κάντος στο ίδιο μέσο, δεν χρειάζεται οπτική ή σωματική επαφή. «Και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να κάνεις μια συνάντηση μαζί ή μια συζήτηση το άτομο να αρχίζει να χάνει τον έλεγχο».

Όσον αφορά στα αίτια που το προκαλούν, όπως και στην περίπτωση των άλλων φοβιών, δεν είναι εύκολο να τις αναγνωρίσεις και όπως εξηγεί ο συγκεκριμένος ειδικός, το να μισείς την πεθερά σου δεν είναι το ίδιο με το να υποφέρεις από φοβία: «μιλάμε για ένα παράλογο φόβο».

Οι γονείς μισούσαν τις πεθερές τους

Οι αναλυτές αναφέρουν σχετικά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πατέρες και οι μητέρες όσων υποφέρουν από αυτό μισούσαν τις πεθερές τους.

Ουσιαστικά μπορεί να το… κληρονομήσει κάποιος με βάση αυτά που ήδη έζησε ως παιδί. Εκτός από το ρόλο της γενετικής και των κοινωνικών και πολιτισμικών, αν και κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι από μόνος του καθοριστικός για την εμφάνιση της φοβίας, αρκετοί ψυχολόγοι συνιστούν συνεδρίες. Αυτό για να ξεπεράσεις τόσο αυτή όσο και οιαδήποτε άλλη φοβία…

Τα διάφορα άρθρα επιστημονικά και μη αναφέρουν μεταξύ άλλων για τη συγκεκριμένη «φοβία»:

«Η πεθεροφοβία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τη φοβία ή τον ανταγωνισμό μεταξύ μιας γυναίκας και της μητέρας του συζύγου της, ή της σχέσης της με τη μητέρα του συζύγου της. Είναι μια διαδικασία που συχνά εμφανίζεται σε οικογενειακά συστήματα, και μπορεί να προκύψει από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην επικοινωνία, την ανταγωνιστικότητα ή την ανάγκη για αναγνώριση και επιβεβαίωση. Ωστόσο, όπως και με άλλους φόβους, η πεθεροφοβία μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία και εξαρτάται από τις συγκεκριμένες δυναμικές και τις εμπειρίες των ατόμων που εμπλέκονται.

Η πεθεροφοβία μπορεί να είναι σοβαρή για ορισμένα άτομα, ειδικά εάν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους ή τις σχέσεις τους. Αν κάποιος αντιμετωπίζει έντονο άγχος, ανασφάλεια ή δυσλειτουργία στις σχέσεις του λόγω της πεθεροφοβίας του, τότε μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή και υποστήριξη.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται οι φοβίες και οι ανησυχίες με σοβαρότητα και να ψάξει κανείς βοήθεια εάν νιώθει ότι δεν μπορεί να τις χειριστεί μόνος του. Οι συνεδρίες με έναν ψυχολόγο ή θεραπευτή μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους και να αναπτύξει τεχνικές για τη διαχείρισή τους.

Υπάρχουν διάφορα βιβλία και άρθρα που αναφέρονται στην πεθεροφοβία και σε σχετικά θέματα σχέσεων και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες, προοπτικές και συμβουλές για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της πεθεροφοβίας.

Αναζητώντας σε βιβλιοθήκες ή σε διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν βιβλία, μπορείτε να βρείτε τίτλους όπως «Πεθεροφοβία: Κατανόηση και Αντιμετώπιση», «Νικώντας την Πεθεροφοβία», «Η Πεθεροφοβία και οι Σχέσεις», κ.λπ.
Επίσης, υπάρχουν πολλά άρθρα που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και περιοδικά που εξετάζουν την πεθεροφοβία και συναφή θέματα, παρέχοντας συμβουλές και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων και δυσκολιών…».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024