Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν θα μπορούσαν να ακινητοποιηθούν βάσει ΚΟΚ

Τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν θα μπορούσαν να ακινητοποιηθούν βάσει ΚΟΚ

Αν ξεκινούσαν αυστηροί έλεγχοι της Τροχαίας, από μια μικρή παράλειψη μπορεί να καταλήγατε χωρίς όχημα πέραν του προστίμου

Χωρίς καμία υπερβολή, τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους θα μπορούσαν να ακινητοποιηθούν αν η Τροχαία τηρούσε κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η παράβαση της έλλειψης πυροσβεστήρα συνοδεύεται με χρηματικό πρόστιμο 40 ευρώ, πέραν της ακινητοποίησης του οχήματος

Για παράδειγμα, αν δεν έχετε πυροσβεστήρα και γίνει έλεγχος, μπορεί να καταλήξετε χωρίς αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η έλλειψη πυροσβεστήρα δίνει τη δυνατότητα στην Τροχαία να ακινητοποιήσει τον παραβάτη μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Σημειωτέον, το συντριπτικό ποσοστό οχημάτων δεν εφοδιάζεται καν με πυροσβεστήρα ενώ πολλοί εξ αυτών που διαθέτουν, πρέπει αναγράφουν ημερομηνία που έχει λήξει.

Η η εν λόγω παράβαση συνοδεύεται και με χρηματικό πρόστιμο 40 ευρώ το οποίο δεν επιβαρύνει μόνο τον οδηγό αλλά και τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

«Καθ’ οδόν» ο νέος ΚΟΚ

Αυστηρότερες ποινές για συγκεκριμένες παραβάσεις και μια μεγάλη αλλαγή αναμένεται να φέρει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που θα προωθήσει το αρμόδιο υπουργείο.

«Η οδική ασφάλεια ενισχύεται και ψηφίζεται νέος ΚΟΚ που θα προστατεύει του χρήστες του οδικού δικτύου, θα περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα υποστηρίζει τη μικροκινητικότητα» είχε τονίσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η σημαντική αλλαγή

Ειδικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό, με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποενοχοποιείται το όχημα και οι σχετικές ποινές θα αφορούν στον οδηγό που έκανε την παράβαση.

Ως εκ τούτου θα εξακολουθούν να προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και βαθμοί ποινής στο point system, αλλά όχι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Μάλιστα, τα πρόστιμα και οι ποινές που θα επιβάλλονται στους οδηγούς αναμένεται να είναι βαρύτατες, ειδικά για μια κατηγορία παραβάσεων αυξημένης επικινδυνότητας.

Συγκεκριμένα, ο νέος ΚΟΚ θα εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στις παραβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

• παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
• υπερβολική ταχύτητα
• η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
• αντικανονική προσπέραση

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 προβλέπει μείωση των νεκρών και σοβαρών τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024