Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μια θρυλική ιστορία για έναν μεγάλο Ολυμπιακό

Μια θρυλική ιστορία για έναν μεγάλο Ολυμπιακό

Ο Μιχάλης Φωτίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, έχοντας προσφέρει τα πάντα στον Ολυμπιακό για τριάντα και πλέον χρόνια.

Η μέρα είναι βαριά για τον Ολυμπιακό, είναι μέρα πένθους και απέραντης θλίψης για την μεγάλη ερυθρόλευκη οικογένεια.

Ένας μεγάλος Ολυμπιακός, ο Μιχάλης Φωτίου, έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια, έχοντας δώσει μεγάλη και πολυετή  μάχη με τον καρκίνο.

Η μορφή του Μιχάλη Φωτίου θα είναι για πάντα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, μια μορφή που θα κυριαρχεί στο διάβα των χρόνων, για να θυμίζει σε όλους τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη για την ομάδα του Πειραιά.

Το επώνυμο Φωτίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, κρίνοντας από την πολυετή προσφορά του στους πειραιώτες.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που πρόσφερε πολλά στην ομάδα του λιμανιού, για έναν άνθρωπο που πάλεψε σε δύσκολες εποχές για να βρει το δίκιο του ο λαοφιλέστερος σύλλογος της χώρας.

Ήταν στενός συνεργάτης του Σταύρου Νταϊφά και του Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ένας άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύονταν απόλυτα.

Υπήρξε στήριγμα για τους «ερυθρόλευκους» σε στιγμές που όλα έδειχναν ζόρικα και όρθωσε πολλές φορές ανάστημα για να προασπίσει το δίκιο της ομάδας του λιμανιού.

Και τι δεν έδωσε ο Μιχάλης Φωτίου στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Τα πάντα θα μπορούσε εύστοχα να πει κάποιος και δεν θ’ απείχε από την πραγματικότητα. Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να προσφέρει στην αγαπημένη του ομάδα.

Η υπόθεση Μπουμπλή

Υπάρχει όμως μια ιστορία που θα πρέπει να την γνωρίζουν όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού και αναφερόμαστε κυρίως στις νεότερες γενιές, γιατί οι παλιότεροι ξέρουν καλά.

Τέλη του 1979, ο Παναθηναϊκός φέρνει στην Ελλάδα τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και προσπαθεί να περάσει τον Αργεντινό μέσο σαν Έλληνα.

Είναι η περιβόητη υπόθεση «Μπουμπλής» προκαλεί «πόλεμο» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αντιδρούν έντονα στην προσπάθεια των «πράσινων» να παίξει ως πολίτης Αιγάλεω, ο Ρότσα.

Ο Μιχάλης Φωτίου ήταν ο άνθρωπος που έφερε στο «φως» όλες εκείνες τις πληροφορίες που επιβεβαίωναν αυτό που έλεγε η διοίκηση του Ολυμπιακού, ότι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν ήταν από το Αιγάλεω αλλά από το Μπουένος Άιρες.

Το μήνυμα του Νταϊφά και το ταξίδι του Φωτίου στο Μπουένος Άιρες

Ο Φωτίου πήγε για μήνες στην Αργεντινή κάνοντας μια μεγάλη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, με τον Σταύρο Νταϊφά να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση. «Δεν πρόκειται να περάσει αυτό το σκάνδαλο, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει ο Ρότσα σαν Έλληνας», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του τότε προέδρου του Ολυμπιακού.

Ο ίδιος ο Φωτίου έμεινε για πέτε περίπου μήνες στην Αργεντινή και επέστρεψε στην Ελλάδα την ημέρα ενός αγώνα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Κι επέστρεψε στο ημίχρονο της αναμέτρησης Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη σεζόν 1980-1981.

Ένα παιχνίδι στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει μεγάλη νίκη με 1-0, με γκολ του Βαγγέλη Κουσουλάκη στο 39’. Είναι το γκολ το οποίο έδειχνε για πολλά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση διαφήμιση γνωστής σοκολατοποιίας.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν επέστρεψε από την Αργεντινή ο Μιχάλης Φωτίου, εκεί που είχε πάει μετά από εντολή του Νταϊφά για να συγκεντρώσει τα χαρτιά που αποδείκνυαν το δίκιο του Ολυμπιακού.

Ο Φωτίου, όπως ο ίδιος είχε πει στον υπογράφοντα, μπήκε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού στο ημίχρονο του αγώνα κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σκοράρει με τον Κουσουλάκη.

Κρατούσε στα χέρια του τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε πολίτης Αιγάλεω Μπουμπλής, αλλά πολίτης Μπουένος Άιρες, Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Είχε μάλιστα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σταύρο Νταϊφά, από το γήπεδο της Λεωφόρου, λέγοντας χαρακτηριστικά στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού. «Έχω όλα τα χαρτιά πρόεδρε, Αργεντινός 100%».

Ο Βαγγέλης Κουσουλάκης είχε μάλιστα τονίσει σε παλιότερη συνέντευξή του, τους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν στα αποδυτήρια των «ερυθρόλευκων, όταν άκουσαν τον Φωτίου να αναφέρεται στα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει.

Ήταν μια υπόθεση που είχε οδηγήσει τις δύο ομάδες στα δικαστήρια και είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή. Ήταν ένας δύσκολος και μεγάλος αγώνας αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν εγκατέλειψαν όσα εμπόδια κι αν βρήκαν μπροστά τους.

Και ήρθε φυσικά η δικαίωση για την ομάδα του Πειραιά.

Η κηδεία του Μιχάλη Φωτίου θα γίνει τη Δευτερα το μεσημέρι (13:30) στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου, στο Σχιστό.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024