Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία - Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω ισχυρών ανέμων τις επόμενες μέρες

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία – Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω ισχυρών ανέμων τις επόμενες μέρες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε έξι περιφέρειες της χώρας - Μέσα σε 12 ώρες σημειώθηκαν 71 πυρκαγιές - «Δεν είστε έτοιμοι», λέει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Αν και το ημερολόγιο δείχνει ακόμα Απρίλιο, η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην Πολιτική Προστασία, αφού μόνο το Σάββατο (6/4) σημειώθηκαν 71 πυρκαγιές μέσα σε 12 ώρες σε όλη τη χώρα, ένα μήνα πριν την αντιπυρική περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Ιεράπετρα Κρήτης προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, αφού απείλησε οικισμούς και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Το χειρότερο είναι ότι τόσο στη φωτιά της Ιεράπετρας, όσο και για το επόμενο τριήμερο «πρωταγωνιστές» θα είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι, οι οποίοι βοηθούν στην εξάπλωση των πυρκαγιών και, κυρίως, εμποδίζουν τη μάχη των δυνάμεων κατάσβεσης.

Καμμένη γη άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ιεράπετρα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες οι φλόγες έκαψαν δύο χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους

Χσρακτηριστικό είναι ότι στο Λασίθι το Σάββατο έπνεαν άνεμοι πάνω από 8 μποφόρ ενώ, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, επίσης έντασης 7-8 μποφόρ, από αύριο Κυριακή μέχρι και την Τρίτη, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και, στη συνέχεια, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τους θυελλώδης ανέμους που θα πνέουν αυτό το τριήμερο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία σε δρόμους που οδηγούν σε δάση

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις, όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Δύο χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά στην Ιεράπετρα

Καμμένη γη άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ιεράπετρα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες οι φλόγες έκαψαν δύο χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους στους πρόποδες της Θρυπτής, πριν επεκταθούν ανατολικότερα.

Από το μεσημέρι και μετά, η πυρκαγιά είχε επεκταθεί στην κορυφογραμμή πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά, το οποίο έδιναν μάχη για να σώσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ΙΤΕ, η φωτιά έκαψε 2.000 στρέμματα στο Μαύρο Κόλυμπο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και από το απόγευμα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Στις δορυφορικές εικόνες του Sentinel-2 που ακολουθούν, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης, με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

«Δεν είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός», λέει το ΠΑΣΟΚ

«Η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαύρο Κόλυμπο, Μάλλες και Αμμουδάρες είναι η δεύτερη πυρκαγιά που σημειώνεται στη χώρα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, πριν καν ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος», επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Και υπογραμμίζουν πως η κλιματική κρίση δείχνει φέτος πολύ νωρίς «τα δόντια της», «και παρά τις προβλέψεις για ένα πολύ ‘θερμό’ καλοκαίρι, ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη σε πλήρη ετοιμότητα, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης».

«Γιατί στο τέλος η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Η ανάγκη να εστιάσουμε στην πρόληψη είναι πλέον επιτακτική», σημειώνουν.

ΚΚΕ: Έλλειψη αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικών Αρχών

Στις πληγείσες περιοχές του Λασιθίου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος, σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε να ενεργοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέσα πυρόσβεσης.

Από την πλευρά του, ο Σίμος Συμεωνίδης, γραμματέας της ΤΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας, δήλωσε ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικών Αρχών. Έστω και τώρα απαιτούμε να αξιοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα πυροσβεστικά μέσα για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο άμεσα».

Νέα Αριστερά: Κηρύξτε εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Να κηρύξει εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ζητά από την κυβέρνηση η Νέα Αριστερά, με αφορμή την πυρκαγιά στο Λασίθι.

«Η πυρκαγιά που μαίνεται στο Λασίθι έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Πάνω από 70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το πρωί σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Αριθμός που απαντάται στην καρδιά του καλοκαιριού», αναφέρει σε ανακοίνωση της, υπενθυμίζοντας ότι «τις προηγούμενες ημέρες, 2.500 στρέμματα έγιναν στάχτη στη φωτιά που έκαιγε επί τέσσερις ημέρες στα Πιέρια Όρη, ενώ μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Ταύγετο. Και είμαστε μόλις στις αρχές του Απριλίου».

Σημειώνει ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ, κάθε χρόνο όλο και πιο καταστροφική» και ότι «η χώρα μας, τα δάση μας, οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν δυστυχώς αθωράκιστες». Προσθέτει ότι «με την άνοδο της θερμοκρασίας να σπάει κάθε ρεκόρ κι ενώ βρισκόμαστε ενώπιων του πιο θερμού καλοκαιριού της ιστορίας, τα σήματα κινδύνου είναι ηχηρά» και ότι δεν υπάρχει «κανένα μέτρο πρόληψης, καμία προετοιμασία για άλλη μια χρονιά».

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Απαιτούνται άμεσα δραστικά μέτρα και προσαρμογή της πολιτικής προστασίας στις έκτακτες συνθήκες της κλιματικής κρίσης», για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να κηρύξει εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Και είναι ήδη αργά».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024