Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιά στην Κρήτη: Μάχη με τους ισχυρούς ανέμους - Τρεις τραυματίες

Πυρκαγιά στην Κρήτη: Μάχη με τους ισχυρούς ανέμους – Τρεις τραυματίες

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο Λασίθι - Εκκενώθηκε οικισμός - Διασωληνωμένος νοσηλεύεται 74χρονος

Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην Κρήτη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ιεράπετρα Λασιθίου, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε ορεινή περιοχή, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τραυματίσθηκαν συνολικά τρία άτομα, δύο πολίτες – ένας εκ των οποίων σοβαρά – και ένας πυροσβέστης.

Ειδικότερα, ένας 74χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με εγκαύματα πρώτου βαθμού, καθώς προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες που βρισκόταν στην αυλή και σε υπόγειο της κατοικίας του και εγκλωβίστηκε από τις φλόγες. Επιπλέον μία γυναίκα νοσηλεύεται με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φωτιά πέρασε σε αυλές σπιτιών. Λίγο πριν τις 10 το πρωί, οι φλόγες άρχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου. Από τον Δήμο Ιεράπετρας δόθηκε οδηγία να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός και ο κόσμος να κινηθεί προς Κουτσουρά.

Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως παρουσιάζει βελτίωση η εικόνα της φωτιάς, καθώς δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο, αλλά  μόνο διάσπαρτες εστίες.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια, αλλά κυρίως σε θερμοκήπια.

Να σημειωθεί πως την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου, έπνεαν άνεμοι πάνω από 8 μποφόρ στην περιοχή.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 για την εκκένωση του Μαύρου Κόλυμπου, της Αχλιάς, της Αγία Φωτιάς και της Γαλήνης, και τη μετακίνησή τους προς τον Κουτσουρά.

Στην περιοχή, μάλικστα, έχει σπεύσει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, δύσβατα σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά, αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Ισχυρές δυνάμεις στη μάχη με την πυρκαγιά

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το neakriti, δύο ακόμη πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στις Μάλλες Ιεράπετρας, σε χαμηλή βλάστηση, και στις Αμμουδάρες Ιεράπετρας ανάμεσα σε θερμοκήπιο, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές αυτές έχουν ελεγχθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις κατάσβεσης στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Το ελικόπτερο της ΕΜΟΔΕ κατάφερε αργά το απόγευμα να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε η φωτιά να μην περάσει το δασάκι του Κουτσουρά.

Μετέφεραν κατάκοιτη ηλικιωμένη

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti, όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα, από όμορους δήμους καθώς και ιδιωτικά, έχουν επιστρατευτεί για να συνδράμουν στην κατάσβεση.

‘Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μία ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε κάνει πρόσφατα χειρουργείο στο ισχίο και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δεκάδες εθελοντές μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να σώσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καταλύματα και αποθήκες από τη φωτιά που έφτασε λίγα μέτρα από τις αυλές τους, ενώ το μέτωπο έχει φτάσει πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά, απειλώντας να κάψει αυτό τον μοναδικό πνεύμονα πράσινου, όπως σημειώνεται στα τοπικά μέσα της Κρήτης.

Σύσκεψη στο δημαρχείο και νέες αντιπυρικές ζώνες

Την ίδια ώρα, κατασκευάζονται και διαπλατύνονται οι αντιπυρικές ζώνες που υπάρχουν, για να μην φτάσει και να περάσει η φωτιά στο Φαράγγι των Πεταλούδων και από εκεί, λόγω των δυνατών ανέμενων, προς το σημείο όπου βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής και παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις.

Παράλληλα, στο δημαρχείο βρέθηκαν επικεφαλής όλων όσοι επιχειρούν στην περιοχή, καθώς στις 4 έγινε τηλεδιάσκεψη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα από τις πυροσβεστικές αρχές. Στις περιοχές από όπου έχει περάσει η φωτιά, υπάρχουν ζημιές σε αυλές σπιτιών, θερμοκήπια και σε μία αποθήκη, σύμφωνα με το neakriti.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό υπό τον Κικίλια

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο, εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες, 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, έντασης 7-8 μποφόρ, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία σε δρόμους που οδηγούν σε δάση

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις, όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024