Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο

Επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο

Ένα ακόμη βήμα προς την πιθανή λύση της χρόνιας έλλειψης οργάνων.

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώτος ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύτηκε νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Πρόκειται για μια επέμβαση – ορόσημο στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς συνιστά την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία μετά από αρκετές άκαρπες απόπειρες στο παρελθόν.

Οι γιατροί μεταμόσχευσαν με επιτυχία το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου στον 62χρονο έπειτα από μια τετράωρη χειρουργική επέμβαση

Ο 62χρονος Rick Slayman από το Weymouth της Μασαχουσέτης, ασθενής με νεφρική νόσο τελικού σταδίου επέστρεψε την περασμένη Τετάρτη, στο σπίτι του, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στις 16 Μαρτίου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Ο ίδιος μίλησε για μια από «τις πιο ευτυχισμένες στιγμές» της ζωής του, λέγοντας: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναπεράσω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που επηρέαζε την ποιότητα ζωής μου για πολλά χρόνια».

Τόνισε επίσης πως ελπίζει ότι η περίπτωση του θα δώσει «ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν».

Ο Slayman είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού στο ίδιο νοσοκομείο το 2018  αλλά το όργανο αποβλήθηκε από τον οργανισμό του και είχε ξαναρχίσει τις θεραπείες αιμοκάθαρσης.

Οι γιατροί που μεταμόσχευσαν με επιτυχία το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου στον 62χρονο έπειτα από μια τετράωρη χειρουργική επέμβαση, ανέφεραν πως το νεφρό του ασθενούς λειτουργεί πλέον καλά και από εδώ και πέρα δεν θα χρειάζεται αιμοκάθαρση.

Ο νέος νεφρός χοίρου που έλαβε τροποποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία eGenesis με έδρα το Κέιμπριτζ, ώστε να αφαιρεθούν «επιβλαβή γονίδια χοίρου και να προστεθούν ορισμένα ανθρώπινα γονίδια για να βελτιωθεί η συμβατότητά του με τους ανθρώπους», όπως αναφέρεται.

Η επέμβαση πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου γνωστού ως «compassionate use», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πειραματικές θεραπείες σε ασθένειες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ιδιαίτερα απειλητικών ασθενειών.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μεταμόσχευση την χαιρέτισε ως ένα ιστορικό βήμα που θα μπορούσε να δώσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη οργάνων.

Αν και αυτό είναι το πρώτο νεφρό χοίρου που μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο, δεν είναι το πρώτο όργανο χοίρου που χρησιμοποιείται σε διαδικασία μεταμόσχευσης.

Δύο άλλοι ασθενείς έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς χοίρου, αλλά αυτές οι διαδικασίες ήταν ανεπιτυχείς καθώς οι λήπτες είχαν πεθάνει λίγες εβδομάδες αργότερα. Σε μια περίπτωση, υπήρχαν ενδείξεις, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς είχε απορρίψει το όργανο, κάτι που αποτελεί κοινό κίνδυνο στις μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού United Network for Organ Sharing, περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί χρειάζονται κάθε χρόνο κάποιο μόσχευμα οργάνου. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των δοτών το 2023 ήταν λιγότεροι από 23.500.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024