Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Σήμα συσπείρωσης μέσω συνεδρίου

ΝΔ: Σήμα συσπείρωσης μέσω συνεδρίου

Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιέχουν «επιθετικές» αναφορές για την αντιπολίτευση, πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλαπλώς πιεζόμενη για πειστικές απαντήσεις σε ανοιχτές υποθέσεις – από τα Τέμπη και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, μέχρι τα θέματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια – η κυβέρνηση μπαίνει σε «μάχη» δύο μηνών για την ευρωκάλπη.

Ο Μητσοτάκης κρίνει αναγκαίο να υπάρξει αντικαταστάτης Μπρατάκου το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα – Όλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής θα προέρχεται από το κόμμα

Την αφετηρία της «κρίσιμης πρόκλησης», κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδοτεί το συνέδριο της ΝΔ, που ανοίγει το απόγευμα της Παρασκευής και κλείνει το μεσημέρι της Κυριακής στο Ζάππειο με τις δικές του παρεμβάσεις.

Αυτές προεξοφλείται ότι, χάριν συσπείρωσης, θα περιέχουν «επιθετικές» αναφορές για την αντιπολίτευση, πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με όσα έχουν προσδώσει πια πολωτικά χαρακτηριστικά με στοιχεία τοξικότητας στο προεκλογικό τοπίο.

Το νεοδημοκρατικό τριήμερο αποτελεί σταθμό για κάτι ακόμα: την επόμενη φάση στην προσπάθεια ανάταξης δυνάμεων.

Μετά τις περιορισμένες αλλαγές που αποφάσισε ο Μητσοτάκης στον κυβερνητικό πυρήνα, ώστε να μη ρισκάρει περαιτέρω αναταράξεις ύστερα από τις «εξόδους» των στενών συνεργατών του Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, έρχονται νέες αποφάσεις. Αυτή τη φορά για την ενδυνάμωση της επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Ο Μπρατάκος, εκ των κρισιμότερων κρίκων στην αλυσίδα κυβέρνησης – κόμματος, αποχώρησε και από την… κεφαλή της νεοδημοκρατικής επιτροπής.

Κατά πληροφορίες, ο Μητσοτάκης κρίνει αναγκαίο να υπάρξει αντικαταστάτης το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής θα προέρχεται από το κόμμα, όχι από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση έχει αποφασιστεί ξανά το μοντέλο των στοχευμένων περιοδειών από μεικτά κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με τον Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή, κυρίως στον «δύσκολο» – λόγω… νεοδημοκρατικής αποσυσπείρωσης – Βορρά.

Επετειακό

Σε ό,τι αφορά το κομματικό συνέδριο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αποτελεί συνέδριο καθώς δεν έχει εκλογικές διαδικασίες, ούτε αλλαγές καταστατικού, αλλά αποκλειστικά επετειακό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια της παράταξης, έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες.

Ο Μητσοτάκης κλειδώνει σήμερα το περιεχόμενο των ομιλιών του. Κυρίαρχος – αν όχι ο μοναδικός – στόχος, η συσπείρωση με ενεργοποίηση του κομματικού «πατριωτισμού», εξ ου και η επίκληση στο συναίσθημα των παραδοσιακών νεοδημοκρατών μέσα από το αρχειακό υλικό για τη διαδρομή της ΝΔ και τα περίπτερα ξένων ιδρυμάτων με διαχρονική συνεργασία με τη ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) καθώς και του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Παρόντες αλλά… σιωπηλοί θα είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Μάιο του 2023 στον ίδιο χώρο, όπου επιχειρήθηκε και τότε προεκλογικά ένα σινιάλο γαλάζιας πανστρατιάς με ομιλίες των τριών.

Κομματικά στελέχη θεωρούν από μόνη της την παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην εναρκτήρια ομιλία του Μητσοτάκη ως καθοριστική για την επίτευξη εικόνας ενότητας, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι η παράταξη είχε ανάγκη να ακουστούν οι θέσεις των πρώην προς ενίσχυση της συστράτευσης όλων των «φυλών» της ΝΔ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024