Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάνει συνεχώς έδαφος η κυβέρνηση κι ανεβαίνει ο «Κανένας» - Η δυναμική των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών

Χάνει συνεχώς έδαφος η κυβέρνηση κι ανεβαίνει ο «Κανένας» – Η δυναμική των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών

Τα γαλάζια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές πέφτουν συνεχώς, όπως καθοδική είναι η πορεία και για τη δημοφιλία Μητσοτάκη, ενώ ο «Κανένας» «χτυπάει» κορυφή.

Φθορά για το κυβερνών κόμμα, συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς η ΝΔ μπορεί να μένει «πρώτο κόμμα» αλλά όπως φαίνεται το 41% έχει κάνει φτερά και το δεύτερο κατώφλι, το 33% -που είχε πάρει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές – πλέον απειλείται σοβαρά.

Τα γαλάζια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές πέφτουν συνεχώς, όπως καθοδική είναι η πορεία και για τη δημοφιλία Μητσοτάκη, ενώ ο «Κανένας» «χτυπάει» κορυφή, ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, στις μετρήσεις μετά και την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη βουλή.

Κι όλα αυτά χωρίς να έχει μετρηθεί στις έρευνες η επίπτωση των όσων αποκαλύπτονται στην υπόθεση της νέας γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το θέμα των Τεμπών και τις κατηγορίες για «συγκάλυψη του εγκλήματος», μη μπορώντας να τα αφαιρέσει από την προεκλογική ατζέντα, ενώ εξακολουθεί να εισπράττει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια,  την εγκληματικότητα, την υγεία και τη δικαιοσύνη.

Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία ανοδική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ που «κλειδώνει», ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτυπώνεται δημοσκοπικά η πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Πτώση σχεδόν 5 μονάδων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές (με αναγωγή στο σύνολο), η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,3% (από 36,2%), πράγμα που σημαίνει ότι χάνει 4,9 μονάδες.

Στις έρευνες δεν έχει μετρηθεί η επίπτωση των όσων αποκαλύπτονται στην υπόθεση της νέας γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,9% (από 11,4%), ανεβαίνοντας κατά 4,5 μονάδες,  με το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 13,4% (από 12,5%), κερδίζοντας δηλαδή μόλις 0,9%.

Ακολουθεί στην τέταρτη θέση – μπροστά από το ΚΚΕ, που συγκεντρώνει 8,1% – η Ελληνική Λύση με 9,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, ενώ η Νέα Αριστερά καταγράφει 3,8%.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ήταν 24,8%, ενώ σήμερα είναι 15,9%, δηλαδή υπάρχει κλείσιμο της «ψαλίδας» κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,7%, το ΠΑΣΟΚ με 10,7%, η Ελληνική Λύση με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και η Νέα Αριστερά με 3%.

Το σύνολο των αναποφάσιστων, πάντως, σε συνδυασμό με όσους απάντησαν «λευκό/άκυρο/αποχή», ανέρχεται στο 20%.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου μετρήθηκαν στο 1,8%.

Χτύπησε κορυφή ο «Κανένας»

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο «Κανένας» με 29,9%, αφήνοντας πίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 27,5%.

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι το πολιτικό σκέλος των Τεμπών θα έχει και συνέχεια

Οι περισσότεροι πολίτες εξάλλου (51,3%) θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έχασε πολιτικά μετά την πρότασης δυσπιστίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (82,2%) εκτιμά ότι το πολιτικό σκέλος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη δεν έληξε με την απόρριψη της πρότασης μομφής, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα εξάλλου με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Σκάι, οι Έλληνες πολίτες θέλουν να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ειδικότερα, μια μεγάλη πλειοψηφία (61%) παρουσιάζεται θετική στο ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής για την τραγωδία των Τεμπών, αίτημα που έχουν θέσει σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (Pulse) πρωτιά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, εξακολουθεί να έχει η ακρίβεια και ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά, η εγκληματικότητα, η υγεία και η δικαιοσύνη.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024