Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Στα χέρια του εισαγγελέα τα ηχητικά της μοιραίας νύχτας του δυστυχήματος

Τέμπη: Στα χέρια του εισαγγελέα τα ηχητικά της μοιραίας νύχτας του δυστυχήματος

Με εντολή του εισαγγελέα οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους με τις πρωτότυπες συνομιλίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας και των μηχανοδηγών των τρένων τη νύχτα της τραγωδίας

Στη διάθεση του εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, βρίσκεται πλέον το περιεχόμενο των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά των συνομιλιών που έγιναν το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, με επίκεντρο τον σταθμό της Λάρισας.

Με εντολή του Σ. Μπακαΐμη, που προΐσταται των δικαστικών ερευνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην Αθήνα, κατάσχοντας τα πρωτότυπα ηχητικά με τις συνομιλίες που έγιναν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για τις συνομιλίες ανάμεσα στον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, καθώς και άλλων αμαξοστοιχιών που εξυπηρετήθηκαν από τον ίδιο σταθμό.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, προχώρησαν την Τρίτη, παρουσία αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού, στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά όλων των συνομιλιών από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, αρχικά κατασχέθηκε ο σκληρός δίσκος με τις πρωτότυπες συνομιλίες που έγιναν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 μέσω των συστημάτων VHF, οι οποίες καταγράφονται από ειδικό μηχάνημα που φυλάσσεται στον Σταθμό Λαρίσης, στην Αθήνα. Στη συνέχεια, κατασχέθηκε και ο δεύτερος σκληρός δίσκος με τις πρωτότυπες συνομιλίες που έγιναν το μοιραίο βράδυ μέσω του συστήματος GSMR, η «καρδιά» του οποίου χτυπάει στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ).

Μετά το δημοσίευμα του «Βήματος»

Την παραγγελία του εφέτη ανακριτή της Λάρισας εκτιμάται ότι προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» στις 24 Μαρτίου 2023 («Μονταζιέρα στα Τέμπη»), σύμφωνα με το οποίο έγινε μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, με απώτερο σκοπό από τη «συρραφή δύο διαφορετικών συνομιλιών» να ενισχυθεί το επιχείρημα «περί ανθρώπινου λάθους».

Ο πολιτικός αντίκτυπος που προκάλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» εξακολουθεί να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, τα περί συρραφής και του πολιτικού σκοπού που ενδεχομένως να εξυπηρετούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που αναφέρει το ρεπορτάζ της «Ελευθερίας», «δεν αφορούν την ουσία της έρευνας που διεξάγει ο κ. Μπακαΐμης και αυτό γιατί τα ηχητικά των συνομιλιών, τόσο της 28ης Φεβρουαρίου όσο και της 1ης Μαρτίου 2023, έχουν κατασχεθεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και έχουν συμπεριληφθεί στο συλλεχθέν υλικό από τον Εφέτη Ανακριτή».

Σημειώνεται ότι η συρραφή των συνομιλιών, μετά και την καταγγελία συνδικαλιστών του σιδηροδρόμου που έγινε αμέσως μετά την τραγωδία, αποτελεί αντικείμενο έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εδώ και ένα έτος, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της παραβίασης του απορρήτου. Διάσταση, που επίσης δεν αφορά την ουσία της έρευνας που διεξάγει ο Σ. Μπακαΐμης.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατάσχεσης των πρωτότυπων αρχείων και των σκληρών δίσκων έγινε με εντολή του Σωτήρη Μπακαΐμη, πιθανότατα και για να μην υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το αν στη δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί όντως τα πρωτότυπα ηχητικά ντοκουμέντα. Ωστόσο, το ερώτημα αυτό μένει να απαντηθεί άμεσα από το άνοιγμα των σκληρών δίσκων στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Χημικός έλεγχος στα χώματα της τραγωδίας

Επίσης, για αύριο Παρασκευή, 5 Απριλίου, προγραμματίζεται να γίνει έλεγχος και στα χώματα που περισυνελέγησαν από το σημείο της τραγωδίας και φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου. Με παραγγελία του Σωτήρη Μπακαΐμη, κλιμάκιο χημικών της Χημικής Υπηρεσίας από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό, θα μεταβούν στο ιδιωτικό οικόπεδο προκειμένου να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την παραγγελία του Σ. Μπακαΐμη, στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και στην περιοχή Κουλούρι, όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Επίσης θα γίνει έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν γενετικού υλικού από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν αυτός ο έλεγχος θα γίνει επίσης αύριο.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων και τα χώματα αυτά θα μεταφερθούν στο Κουλούρι. Σημειώνεται ότι με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη στο Κουλούρι (φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.), αντί της μεταφοράς τους σε κάποιο στρατόπεδο της Λάρισας.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024