Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος ο Christian Louboutin

Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος ο Christian Louboutin

Η εταιρεία του αποτιμήθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια – η καθαρή του αξία υπολογίζεται πλέον σε 1,2 δισεκατομμύρια

Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε να επανέλθουν στη μόδα οι γόβες στιλέτο τη δεκαετία του 1990 και του 2000, σχεδιάζοντας δεκάδες μοντέλα με ύψος τακουνιού 120 mm και άνω, που αποθεώθηκαν από διασημότητες σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος του σχεδιαστή Christian Louboutin ήταν να «κάνει μια γυναίκα να φαίνεται σέξι, όμορφη, να κάνει τα πόδια της να φαίνονται όσο πιο μακριά μπορεί».

Και φαίνεται πως τα κατάφερε εξαιρετικά, αν αναλογιστεί κανείς πως η ομώνυμη μάρκα του Γάλλου σχεδιαστή, γνωστή για τα εμβληματικά παπούτσια με τις κόκκινες σόλες, αποτιμήθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επενδυτική Exor. Καθώς ο Louboutin κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, η καθαρή του αξία υπολογίζεται πλέον σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Forbes.

Ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι το 1992, ο Louboutin εφηύρε τυχαία την παγκοσμίως γνωστή πλέον και κατοχυρωμένη ως σήμα κατατεθέν κόκκινη σόλα του, όταν έβαλε το βερνίκι νυχιών της βοηθού του σε ένα ζευγάρι τακούνια στο ατελιέ του. Έκτοτε, τα σχέδιά του έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και αγαπητά σε A-listers και ηθοποιούς από την Angelina Jolie μέχρι τη Sarah Jessica Parker.

Η συνεργασία με την Exor

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ο Louboutin, μαζί με τους συνεταίρους του Herni Seydoux και Bruno Chambelland, με τους οποίους δημιούργησε τη μάρκα του το 1991, πούλησε το 24% των μετοχών στην ιταλική εταιρεία Exor έναντι περίπου 650 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Agnelli, η Exor, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της μάρκας, καθώς η μάρκα επέκτεινε την παρουσία της στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κίνα. Από τότε, η αξία της μάρκας έχει αυξηθεί κατά 30%.

Το 2023, ο Louboutin δημιούργησε παπούτσια κατά παραγγελία για την περιοδεία Era Tour της Taylor Swift και μπότες κατά παραγγελία για την περιοδεία Renaissance Tour της Beyoncé, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της μάρκας του στην mainstream ποπ κουλτούρα.

Από το μουσείο στις κόκκινες σόλες

Γεννημένος στη Γαλλία το 1963, ο Christian Louboutin άρχισε να ονειρεύεται φανταστικά υποδήματα ήδη από την εφηβεία του. Αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και άρχισε να εργάζεται για τον διάσημο σχεδιαστή υποδημάτων Charles Jourdan στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Louboutin λάνσαρε τη δική του σειρά γυναικείων παπουτσιών, στα οποία πρόσθεσε τις θρυλικές κόκκινες σόλες του το 1993. Δέκα χρόνια μετά, επεκτάθηκε και στις γυναικείες τσάντες ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε τη δική του σειρά ανδρικών παπουτσιών.

Ο Louboutin βρήκε το πάθος της ζωής του τυχαία. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα ταξίδι σε ένα μουσείο. Είδε μια πινακίδα που έδειχνε ότι τα παπούτσια με ψηλά τακούνια δεν επιτρέπονταν εκεί. «Μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον η συγκεκριμένη πινακίδα, αισθανόμουν γοητευμένος γιατί δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου τέτοια παπούτσια», είχε επισημάνει στο Fashion United και το W. Σε λίγο ο Louboutin γέμιζε σημειωματάρια με τα δικά του σκίτσα παπουτσιών, αντλώντας έμπνευση από ένα βιβλίο με σχέδια του Roger Vivier, του ανθρώπου που σχεδίαζε παπούτσια για τον Christian Dior τη δεκαετία του 1950.

Αφού εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για ένα διάστημα, ο Louboutin δημιούργησε το δικό του κατάστημα στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1993 βρήκε την έμπνευση για τις κόκκινες εξωτερικές σόλες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. «Η βοηθός μου καθόταν εκεί και έβαφε τα νύχια της κόκκινα. Έριξα μια ματιά και αποφάσισα να βάψω τις σόλες μου κόκκινες ως μια δήλωση για τη σεζόν», δήλωσε ο Louboutin στο Footwear News.

Τα αρτιστίκ και ταυτόχρονα σέξι παπούτσια του σύντομα προσέλκυσαν την πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό, μια από τις πρώτες πελάτισσές του, την Μαντόνα που φορούσε τα επικίνδυνα ψηλά τακούνια του σε κάποια από τα βίντεό της, βοηθώντας να γνωρίσει ο κόσμος τον Louboutin, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, αλλά και του fashion icon χαρακτήρα του Sex and the City, Carrie Bradshaw, η οποία δεν δίστασε να φορέσει ένα παπούτσι από δύο διαφορετικά ζευγάρια, καθώς δεν μπορούσε να διαλέξει.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Louboutin συνέχισε να παρουσιάζει σεζόν με τη σεζόν ευφάνταστα υποδήματα. “Για έμπνευση, συχνά φαντάζομαι μια εταίρα που ζει τη ζωή της σε ένα τσίρκο”, εξήγησε στο περιοδικό Marie Claire. Έχει μετατρέψει τα σουρεαλιστικά όμορφα παπούτσια του σε μια διεθνή ιστορία επιτυχίας. Σύμφωνα με το The New Yorker, πουλάει περισσότερα από 500.000 ζευγάρια από τα υπέροχα υποδήματά του κάθε χρόνο. Το κόστος απόκτησης ενός ζευγαριού Louboutins μπορεί να κυμαίνεται από σχεδόν 400 δολάρια έως και 6.000 δολάρια. Ο Louboutin έχει καταστήματα σε όλο τον κόσμο εκτός από την έδρα του στο Παρίσι.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024