Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφές: Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του Robusta

Καφές: Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του Robusta

O καύσωνας απειλεί την παραγωγή στο κορυφαίο εξαγωγέα Βιετνάμ

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε η τιμή του καφέ Robusta στο Λονδίνο καθώς ο καύσωνας απειλεί την παραγωγή στο κορυφαίο εξαγωγέα Βιετνάμ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες κόκκων που χρησιμοποιούνται στους στιγμιαίους καφέδες, όπως ο φραπέ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο αυξήθηκε έως και 4,8% στα 3.838 $ ανά μετρικό τόνο στο Λονδίνο, τιμή ρεκόρ μα βάση τα δεδομένα που χρονολογούνται από το 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% φέτος.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ενθαρρυντικές», αναφέρουν στο Bloomverg, traders της εισαγωγικής εταιρείας DRWakefield με έδρα το Λονδίνο. «Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για πιθανή έλλειψη νερού για άρδευση, η οποία μπορεί να βλάψει την παραγωγή της επόμενης σεζόν».

Ακολουθεί ο Arabica

Η στενότητα στις αγορές robusta τροφοδοτεί επίσης τις τιμές για τον premium καφέ arabica. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Arabica στη Νέα Υόρκη κέρδισαν έως και 3% και ξεπέρασαν το όριο των $2 ανά λίβρα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Μεσίτες στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία ανέφεραν πρόσφατα υψηλή ζήτηση για χαμηλότερης ποιότητας κόκκους arabica που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ψήστες ως αντικατάσταση της robusta σε μείγματα. Αν και υπάρχει ευνοϊκή προοπτική για την επερχόμενη καλλιέργεια Arabica της Βραζιλίας, η διαθεσιμότητα είναι συνήθως χαμηλότερη αυτή την εποχή, καθώς η νέα συγκομιδή θα ξεκινήσει μόλις τον Μάιο.

Η ευπάθεια του καφέ

Παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί 130 είδη καφέ στη φύση, βασιζόμαστε μόνο σε δύο για όλη σχεδόν την κατανάλωση καφέ: τον Coffea arabica και τον Coffea canephora — που συνήθως αναφέρονται ως arabica και robusta. Οι θάμνοι καφέ από αυτά τα μικρά δέντρα αποτελούν το 56% και το 43% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα, σύμφωνα με το ICO.

Η ποικιλία arabica, που προτιμάται από τους περισσότερους λάτρεις του καφέ, είναι ένα ευαίσθητο φυτό ιδιαίτερα ευάλωτο στο ζεστό καιρό και στη σκουριά των φύλλων, μύκητα που μπορεί να καταστρέψει τη συγκομιδή. Οι άγριοι συγγενείς της arabica έχουν συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ως είδος υπό εξαφάνιση. Αυτές οι άγριες ποικιλίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία ως γενετικός πόρος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τις διασταυρώνουν με εμπορικά φυτά για να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες.

Η Robusta, εν τω μεταξύ, είναι πιο σκληροτράχηλη από την arabica. Μπορεί να αναπτυχθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και είναι πιο ανθεκτική σε παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, έχει λιγότερο εκλεπτυσμένη γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως για στιγμιαίο καφέ. Παραμένει επίσης ευάλωτη σε σημαντικές αλλαγές καιρού.

Ο καφές λατρεύει τον τέλειο καιρό, τα βέλτιστα επίπεδα βροχόπτωσης, θερμοκρασίες που δεν είναι πολύ δροσερές, αλλά όχι πολύ ζεστές, δηλαδή μια βέλτιστη ζώνη, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.

Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι έως το 2050 έως και το ήμισυ της γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του καφέ θα μπορούσε να καταστεί άχρηστη. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Επιστημών Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης διαπίστωσε ότι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς καφέ στον κόσμο — Βραζιλία, Βιετνάμ, Κολομβία και Ινδονησία — θα έβλεπαν τις καλύτερες περιοχές για καλλιέργεια καφέ να μειώνονται σε μέγεθος και καταλληλότητα. Άλλες χώρες εκτός των τροπικών περιοχών, όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Κίνα, θα μπορούσαν να έχουν νέες ευκαιρίες για την καλλιέργεια καφέ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024