Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο λόγος που όλοι οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια

Ο λόγος που όλοι οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια

Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Κι όμως… οι Ιάπωνες σε 500 χρόνια θα έχουν όλοι το ίδιο επώνυμο. Αυτό θα πάψει να ισχύει μόνο αν επιτραπεί στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.

Νέα μελέτη, με επικεφαλή τον Χιρόσι Γιοσίντα, καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, προέβλεψε ότι αν η Ιαπωνία συνεχίσει να επιμένει να επιλέγουν τα ζευγάρια ένα ενιαίο επώνυμο, κάθε Ιάπωνας θα λέγεται Σάτο μέχρι το 2531.

Προλέψεις

Όπως αναφέρει ο Guardian, η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την επικαιροποίηση ενός αστικού κώδικα που χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Ο Γιοσίντα παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του βασίζονται σε υποθέσεις, αλλά η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί για να εξηγηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του σημερινού συστήματος στην ιαπωνική κοινωνία.

«Αν όλοι γίνουν Σάτο, ίσως χρειαστεί να μας απευθύνονται με τα μικρά μας ονόματα ή με αριθμούς. Δεν νομίζω ότι αυτός θα ήταν ένας καλός κόσμος για να ζούμε», λέει.

Το Σάτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιαπωνικών επωνύμων, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Μαρτίου 2023, με το Σουζούκι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γιοσίντα, το ποσοστό των Ιαπώνων με το όνομα Σάτο αυξήθηκε κατά 1,0083 φορές από το 2022 έως το 2023. Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός παραμένει σταθερός και δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο νόμο για τα επώνυμα, περίπου το ήμισυ του ιαπωνικού πληθυσμού θα έχει αυτό το όνομα το 2446 και το ποσοστό θα φτάσει το 100% το 2531.

Το ποσοστό των Ιαπώνων με το όνομα Σάτο αυξήθηκε κατά 1,0083 φορές από το 2022 έως το 2023.

Η εκστρατεία

Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ποιο επώνυμο θα μοιραστούν όταν παντρεύονται, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, είναι η γυναίκα που αλλάζει το όνομά της. Ωστόσο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπέκυπτε στις αυξανόμενες πιέσεις να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.

Η μελέτη περιείχε ένα εναλλακτικό σενάριο που εξάγεται από μια έρευνα του 2022 από την Ιαπωνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, στην οποία το 39,3% από 1.000 εργαζόμενους ηλικίας 20 έως 59 ετών δήλωσε ότι ήθελε να μοιράζεται ένα επώνυμο, ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γιοσίντα, στον οποίο μελέτη ανατέθηκε από το Think Name Project και άλλες οργανώσεις που θέλουν να νομιμοποιήσουν τη δυνατότητα επιλογής επωνύμου, προέβλεψε ότι μέχρι το 2531 μόνο το 7,96% του ιαπωνικού πληθυσμού θα ονομάζεται Σάτο.

Τι αναφέρει ο νόμος

Ενώ η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τα πατρικά επώνυμα των γυναικών να εμφανίζονται μαζί με το επώνυμο του συζύγου στα διαβατήρια, τις άδειες οδήγησης και τα πιστοποιητικά διαμονής, η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα στον κόσμο που απαιτεί από τους συζύγους να χρησιμοποιούν το ίδιο επώνυμο.

Συντηρητικά μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος λένε ότι η αλλαγή του νόμου θα υπονομεύσει την ενότητα της οικογένειας και θα προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά.

Sports in

Μπακς – Πέισερς 109-94: Με μπροστάρη τον Λίλαρντ 1-0 το Μιλγουόκι

Με τους 35 πόντους του φοβερού Ντέμιαν Λίλαρντ, οι Μπακς έκαναν το 1-0 στη σειρά με τους Πέισερς (109-94), παρά την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024