Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ: Με το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί στις εφημερίες

ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ: Με το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί στις εφημερίες

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη και ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει το «μεταρρυθμιστικό» σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη για εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία υπό την προϋπόθεση να καλύπτουν μέρος των εφημεριών.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» οι ασφαλισμένοι από σήμερα καλούνται να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα αντίτιμο ύψους ενός ευρώ για τις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές κ.α.) και τριών ευρώ για τις απεικονιστικές (αξονικές, μαγνητικές κ.α.), με χρέωση ανά παραπεμπτικό.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή θα είναι μηδενική για όποιον υποβάλλεται σε εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ανοίγει και με τη βούλα ο δρόμος για τους ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ενημερώνοντας την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ζήτησε να λάβει από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορεί με υπουργική απόφαση να επιτρέπει και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία  εφόσον «αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ».

Τι σημαίνει «πλήρη και ισόρροπη σχέση με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο»

Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ήδη διατάξεις για τους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η νέα ρύθμιση που εισάγει θα οδηγήσει σε «ισορροπία».

Ο Άδ. Γεωργιάδης οραματίζεται «να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο» και «πλήρη και ισόρροπη σχέση με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο» με «τη παροχή ιδιωτικού έργου» και «από τους γιατρούς του ΕΣΥ» υιοθετώντας την προτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών για «ισονομία και την ισοτιμία» και αλλοιώνοντας εν μέρει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και ανοίγοντας τις δομές του (και) προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν επίσης ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους.

Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να ελέγξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να ανοίξουν δρόμους που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του υπουργείου αλλά και των ασθενών. Δηλαδή, να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές για να προωθήσουν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024