Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκκενώθηκε η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά - «Στόχος του κυβερνητικού αυταρχισμού», λέει η Νέα Αριστερά

Εκκενώθηκε η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά – «Στόχος του κυβερνητικού αυταρχισμού», λέει η Νέα Αριστερά

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έγινε έφοδος στα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ατόμων, αντιδράσεις από πολίτες και τη Νέα Αριστερά

Επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση της κατάληψης «Rosa Nera» στον λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων, στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 1 Απριλίου.

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έγινε έφοδος στα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οκτώ προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν εντός των χώρων της κατάληψης.

Πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Χανίων

Παράλληλα ο χώρος εκκενώθηκε από διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στα κτίρια. Οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν από την αστυνομία, ενώ δεκάδες αλληλέγγυοι στην κατάληψη πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Σημειώνεται, κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου, ότι οι χώροι που εκκενώθηκαν είναι τα κτίρια της παλιάς Μεραρχίας και της πρώην Πρυτανείας, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κτηματική Εταιρεία του οποίου, τα έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή για την ανέγερση ξενοδοχείου, προκαλώντας αντιδράσεις συλλόγων, πολιτών και φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος ήταν υπό κατάληψη επί 16 χρόνια, όταν η αστυνομία είχε επέμβει και τον είχε εκκενώσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις 5 Ιουνίου 2021, τα κτίρια στον λόφο Καστέλι είχαν ανακαταληφθεί.

Με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση αλληλεγγύης στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, «ως αντίδραση για την εισβολή των αστυνομικών στην κατάληψη και τις συλλήψεις που έγιναν», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Χανίων.

Νέα Αριστερά: Η Rosa Nera αποτελεί εμβληματικό στόχο του κυβερνητικού αυταρχισμού

Η Νέα Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης.

«Σήμερα το πρωί, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης είχε ως στόχο την κατάληψη Rosa Nera στο Καστέλι Χανίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός ΠροΠο βάζουν ως στόχο μία από τις επιδραστικότερες και ιστορικότερες καταλήψεις της χώρας. Αντίστοιχη επιχείρηση είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020», αναφέρει η Νέα Αριστερά.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «με εικοσαετή παρουσία στο ιστορικό κτίριο πάνω από το λιμάνι των Χανίων, η Rosa Nera έχει αποτελέσει χώρο πολιτισμού και δημιουργίας, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στους αγώνες ενάντια στην τουριστικοποίηση του λόφου Καστέλι και στα μεγαλεπήβολα σχέδια εκμετάλλευσης της κυβέρνησης, εξ ου και αποτελεί εμβληματικό στόχο του κυβερνητικού αυταρχισμού».

Καταληκτικά η Νέα Αριστερά τονίζει ότι «ήδη στην πόλη των Χανίων οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Ενώνουμε και τη δική μας φωνή με όσους και όσες διεκδικούν ελεύθερους κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους και αντιστέκονται στα ισοπεδωτικά σχέδια της πλήρους ιδιωτικοποίησης και της ακραίας εκμετάλλευσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: neakriti.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024