Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Εταιρεία ενέργειας αναφέρει πως έχασε το 80% των δυνατοτήτων της από ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανία: Εταιρεία ενέργειας αναφέρει πως έχασε το 80% των δυνατοτήτων της από ρωσικές επιθέσεις

Πέρα από την ζημιά στις δυνατότητες παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποίησε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και 18 μήνες.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας, της DTEK, δήλωσε το Σάββατο στο Reuters, ότι πέντε από τα έξι εργοστάσιά της έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ενώ το 80% της παραγωγικής της ικανότητας έχει χαθεί μετά από δύο εβδομάδες ρωσικών επιθέσεων. Oι επισκευές θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 18 μήνες.

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στην κεντρική και δυτική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής. Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχείρηση σε όλη την Ουκρανία με στόχο τις υποδομές, που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του το Σάββατο, δήλωσε ότι «η Ρωσία πραγματοποιεί άθλια πλήγματα με σκοπό να προκαλέσει την αφαίμαξη της ουκρανικής ενέργειας. Η Αμερική, η Ευρώπη, οι άλλοι εταίροι μας, όλοι γνωρίζουν τι χρειαζόμαστε», είπε. «Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε από αυτά τα χτυπήματα».

Οι Ζελένσκι και Σίρσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο αρχιστράτηγος, έχουν δύσκολο έργο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη Ρωσία να βυθίσει όλη τη χώρα στο σκοτάδι.

Η DTΕΚ αναφέρει πως 5/6 σταθμούς είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν ζημιές άνω του 50%

Η DTEK, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας, έχει δει τους σταθμούς θερμικής ενέργειας και άλλες εγκαταστάσεις της να πλήττονται επανειλημμένα από ρωσικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό σε περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της DTEK, Ντμίτρο Σαχαρούκ, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι κύματα επιθέσεων στις 22 και 29 Μαρτίου είχαν πλήξει τη θερμική και υδροηλεκτρική παραγωγή «σχεδόν σε όλες τις περιοχές» και ότι οι εγκαταστάσεις διανομής καταστράφηκαν.

«Για να είμαστε συγκεκριμένοι, πέντε από τους έξι σταθμούς μας υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ορισμένες μονάδες καταστράφηκαν, ορισμένες υπέστησαν ζημιές κατά 50% ή περισσότερο», είπε. «Αυτό ισχύει τόσο για τις δυτικές όσο και για τις κεντρικές περιοχές, και τόσο ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη μεταφορά από το σταθμό στο δίκτυο υπέστη ζημιές», δήλωσε.

Από τις αρχές του πολέμου η Ρωσία χτυπά το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ουκρανίας, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η συγκεκριμένη εκστρατεία έχει εντατικοποιηθεί.

Η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως οι ζημιές είναι της τάξης των 450 εκατ. δολαρίων σε εξοπλισμό και εργατικά

Η εταιρεία του υπέστη απώλειες ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τον εξοπλισμό, είπε, ενώ το κόστος εργασίας θα απαιτούσε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε διαπιστώσει ότι το 80% της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας δεν λειτουργεί τώρα», πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Centrenergo δήλωσε ότι η θερμική μονάδα Zmiivska, 10 μονάδων, στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο είχε καταστραφεί στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου.

Η DTEK δαπάνησε 110 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση 10 μπλοκ που επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις πέρυσι, δήλωσε ο Sakharuk, με τα δύο τρίτα από αυτά να έχουν καταστραφεί και πάλι. Θα χρειαστούν μήνες επισκευών, είπε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και ενάμιση χρόνο. «Χρειάζεται χρόνος για να κατασκευαστεί μια τουρμπίνα ή μια γεννήτρια ή ένας μετασχηματιστής, οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι η ισχύς θα επιστρέψει σταδιακά», είπε.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024