Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας από Κύπρο: «Να γίνουν οι ευρωεκλογές μήνυμα λαϊκής αντίδρασης»

Κουτσούμπας από Κύπρο: «Να γίνουν οι ευρωεκλογές μήνυμα λαϊκής αντίδρασης»

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης το ΚΚΕ

Μήνυμα συνέχισης της μαχητικής αντιπολίτευσης και ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε από την Κύπρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας στήριξη των ψηφοδελτίων του κόμματος στις κάλπες των Ευρωεκλογών.

«Έχουν πλήρως διαψευστεί οι πολιτικές δυνάμεις που μιλούν, δεκαετίες τώρα, για δίκαιη λύση μέσα από την παρέμβαση αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και ΕΕ»

Ο Κουτσούμπας ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κύπρο με την ομιλία του στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στο νησί, την Κυριακή, ενώ τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλό κλίμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, που όπως τόνισε «αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το ‘καλό κλίμα’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά τόσο για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όσο και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και την αναβάθμιση του ‘ψευδοκράτους’ στην βόρεια Κύπρο».

Ο Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι «έχουν πλήρως διαψευστεί οι πολιτικές δυνάμεις που μιλούν, δεκαετίες τώρα, για δίκαιη λύση μέσα από την παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και την ΕΕ. Η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους διατηρείται για 50 χρόνια».

Κυπριακό

Συνέδεσε το Κυπριακό με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να εντάξουν το νησί στα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα και επεσήμανε ότι αυτό το ρόλο παίζουν οι βρετανικές, ΝΑΤΟικές βάσεις, που «όχι μόνον δεν την διαφύλαξαν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, αλλά και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην επέκταση του πολέμου στην Ερυθρά και στον Περσικό».

Μία εξέλιξη που όπως είπε «αντικειμενικά στοχοποιεί το λαό της Κύπρου. Είναι ανάγκη, όπως και στην Ελλάδα, να δυναμώσει κι άλλο η πάλη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις, τα ‘εφαλτήρια’ των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Σχέδιο Ανάν

Αναφέρθηκε στην καταδίκη του Σχεδίου Ανάν από το ΚΚΕ και σημείωσε ότι ο «αρχικά ‘επώδυνος συμβιβασμός’, που οδήγησε στη θέση για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία βέβαια διαχρονικά ήταν κυρίως θέση της αστικής τάξης της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ‘κράτους’ και έφτασε να θεωρείται θέσφατο και ‘θέση αρχής’, εξελίσσεται, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Γι’ αυτό το λόγο την απορρίψαμε!»

Θέση του ΚΚΕ όπως είπε είναι η απαίτηση για «αποχώρηση των κατοχικών και των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων. Η Κύπρος χρειάζεται μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κι είναι η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων με στόχο μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, που μπορεί να χαράξει ένα τέτοιο μέλλον, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κι όχι διχοτομικές ‘λύσεις’, που «μαγειρεύονται» στα ευρωατλαντικά ‘επιτελεία’».

Ουκρανία

Έστρεψε τα πυρά του στην πρόταση Μακρόν να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι «η στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε γιγαντιαίο ‘κόμβο’ μεταφοράς οπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι. Οι βάσεις αυτές αξιοποιούνται και για κατασκοπευτικούς λόγους για τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τραβώντας σαν μαγνήτης τα αντίποινα της άλλης πλευράς».

Αναφερόμενος στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία σημείωσε ότι πρόσφατα «πάλι από τον Ζελένσκι μάθαμε, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του πρωθυπουργού στην Οδησσό προχώρησαν σε νέες ‘συμφωνίες’ και σε συζητήσεις για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Δεν χρειάζεται καν να πούμε πόση αξία έχουν οι διαψεύσεις του Μητσοτάκη… Καμία απολύτως».

Απέναντι σε όλα

Ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στα Τέμπη, στο νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στον πόλεμο στη Γάζα και στη «γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ», καταδίκασε για μία ακόμα φορά την εμπλοκή της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα. Καταδίκασε ακόμα την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Αναφορά έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στα μέηλ Ασημακοπούλου.

Ο Κουτσούμπας κάλεσε τους απόδημους να ψηφίσουν και να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις ευρωκλογές.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα αλλάξει το κλίμα

Τονίζοντας ότι «μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να μεταφραστεί σε πολλαπλασιασμό, σε μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η δυσαρέσκεια συσσωρεύονται, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης παραμένει ορατό».

Ο Κουτσούμπας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Δευτέρα, ενώ σε κάποια διαλείμματα του επίσημου προγράμματος του, σύμφωνα με πληροφορίες, μπόρεσε να βρεθεί και σε περιοχές της Κύπρου πέραν της Λευκωσίας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024