Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κουτσούμπας ξεκινά από την Κύπρο και προγραμματίζει επισκέψεις σε ΗΠΑ και Καναδά

Ο Κουτσούμπας ξεκινά από την Κύπρο και προγραμματίζει επισκέψεις σε ΗΠΑ και Καναδά

Ψηλά στην ατζέντα του ΚΚΕ τα εθνικά θέματα

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο φόντο δύο πολέμων, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του πολέμου στη Γάζα, οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται και πώς επηρεάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή γενικότερα, τα ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως και το Κυπριακό αναμένεται να απασχολήσουν τις επαφές που θα έχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά παραμονή του στη Λευκωσία.

Ο Κουτσούμπας αναχώρησε για τη Λευκωσία την Τετάρτη, αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή, με το ΚΚΕ να βάζει ψηλά στην ατζέντα του τα εθνικά θέματα, με αιχμή και την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Τετάρτη το πρωί, για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι για τον Περισσό «οι μομφές είναι πολλές».

Μομφή και για τα διπλωματκά

«Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί, την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αυτή εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει ή θέλει να αναλάβει περισσότερο ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην ΕΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι ήδη υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, που τροφοδοτούν τη διαιώνιση του πολέμου. Δαπάνες που, είτε με ευρωομόλογο είτε αλλιώς, θα τις πληρώσουν, όπως πάντα, οι λαοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε «μομφή, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί, όπως μάθαμε πάλι από τρίτους – συγκεκριμένα από τον Ζελένσκι που το είπε δημόσια – έχετε συμφωνήσει ή είστε σε προχωρημένες συζητήσεις, για αποστολή επιπλέον οπλικών συστημάτων, που μάλιστα αφορούν την αεράμυνα. Οπλικά συστήματα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας και είναι κρίσιμα για την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ιδιαίτερα στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται».

Για να υπογραμμίσει «μομφή, γιατί έχετε στείλει τη φρεγάτα “Ύδρα” του Πολεμικού Ναυτικού 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στο στόμα του λύκου, για να περιφρουρήσετε διάφορα εφοπλιστικά συμφέροντα και να συμβάλετε στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ, που κρατούν ζεστή την πλάτη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ για να διαπράττει αυτή τη γενοκτονία στη Γάζα».

Η επίσκεψη στην Κύπρο

Για το ΚΚΕ το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Υπογραμμίζει σταθερά την λύση με τερματισμό της κατοχής, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και δεν διστάζει να φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα.

Ο Κουτσούμπας και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχουν σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την Πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Κάρογιαν, τον  Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, καθώς και τον Ιωάννη Παπαμελετίου, πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.

Παράλληλα την Κυριακή 31 Μάρτη προγραμματίζεται συγκέντρωση της κομματικής οργάνωσης Κύπρου του ΚΚΕ στη Λευκωσία, όπου θα δώσει το παρόν και θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΗΠΑ και Καναδάς

Μετά την Κύπρο ωστόσο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχεδιάζει και άλλες επισκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες του in. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί τόσο τον Καναδά όσο και τις ΗΠΑ. Στόχος συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια, αλλά και για σειρά επαφών με εκπροσώπους εργατικών οργανώσεων.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024