Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας από Κύπρο: Οι απόδημοι έχετε έναν λόγο παραπάνω να τιμωρήσετε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κουτσούμπας από Κύπρο: Οι απόδημοι έχετε έναν λόγο παραπάνω να τιμωρήσετε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να τους «χαλάσουν» τα σχέδια, «στέλνοντάς τους μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ»

Ιδιαίτερα οι απόδημοι, έχετε έναν λόγο παραπάνω να τιμωρήσετε τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που σας μεταχειρίζονται προκλητικά σαν «κουκιά» για ψηφοθηρία, υπογράμμισε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Λευκωσίας Κύπρου του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αυτά τα τρία κόμματα «αφού πρώτα, σάς ανάγκασαν με την πολιτική τους να μεταναστεύσετε, αφού εγκατέλειψαν τα ελληνόφωνα σχολεία στις χώρες όπου υπάρχουν, αφού αποψίλωσαν τα προξενεία και μετέτρεψαν σε πολύµηνη Οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόµα και την έκδοση ενός πιστοποιητικού, τώρα παριστάνουν ότι θέλουν να σας δώσουν φωνή με την επιστολική ψήφο».

«Πριν 20 χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, που φανερά αντιτάχθηκε στο απαράδεκτο, διχοτομικό και μη βιώσιμο σχέδιο Ανάν»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σας χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να φέρουν επικίνδυνες, αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εκλογών, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να πολλαπλασιάσουν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, όπως εμείς προτείναμε».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως «οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επαληθεύτηκαν πριν καν έρθουν οι εκλογές, με την κυρία Άννα Μισέλ, που σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την κυρία Κεραμέως, έκανε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων του εξωτερικού φέιγ βολάν».

Ακόμη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να τους «χαλάσουν» τα σχέδια, «στέλνοντάς τους μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ». Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει «να πάρουν και από τις κάλπες στην Ελλάδα και με γράμμα από το εξωτερικό το μήνυμα ότι ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη και ενισχύει τη δική του δύναμη, το ΚΚΕ. Ότι θα τα βρουν το επόμενο διάστημα ακόμα πιο σκούρα. Εμείς αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε!».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και από εδώ, από τη Λευκωσία, από την Κύπρο, το ΚΚΕ καλεί όλους εσάς και τους χιλιάδες Έλληνες που ζείτε, δουλεύετε και σπουδάζετε στο νησί, να δώσουµε µαζί τη µάχη των Ευρωεκλογών! Για να δυναµώσει η αγωνιστική συµπόρευση µε το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόµους της διεκδίκησης! Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση!

Στην ΕΕ της βαρβαρότητας να στείλουμε το κατάλληλο µήνυµα: Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο µαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!

Μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες τις 9ης Ιούνη μπορεί να εκφραστεί η μαζική καταδίκη στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, και όλων των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τους λίγους και τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώµατα! Μόνο έτσι θα πιάσει τόπο η λαϊκή δυσαρέσκεια που δικαιολογημένα δυναµώνει.

Μόνο αν συναντηθεί ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα και στις κάλπες θα γίνει πραγματικά επικίνδυνη, απειλητική για αυτούς που τσακίζουν τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών, για τα κέρδη των λίγων του κεφαλαίου. Σε αυτούς που με την πολιτική τους οδηγούν ακόμα και σε εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών και στη συνέχεια τα συγκαλύπτουν. Μόνο έτσι θα γίνει ορµή για νέους, πιο µαχητικούς αγώνες.

Ξέρετε καλά, το είδατε και τους προηγούμενους μήνες ότι το ΚΚΕ μόνο εκεί καταθέτει τη δύναμη που του δίνει ο λαός και η νεολαία.

Η μεγαλύτερη δύναμη που μας έδωσαν στις βουλευτικές και στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές του 2023, έγινε αμέσως δύναμη πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συµφερόντων, δύναμη πραγµατικής λαϊκής αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, τα σχέδια του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ!

Το ΚΚΕ λοιπόν, µπορεί να κοιτάει στα µάτια τον λαό, γιατί δεν έχει δεσµεύσεις στα µεγάλα συµφέροντα, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό είναι µπροστά στους αγώνες της εργατικής τάξης, που μετρά βήματα στην οργάνωσή της στα συνδικάτα, αλλάζει τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα και παλεύει για μισθούς και δικαιώματα κατά κλάδο, χώρο δουλειάς, αλλά και πανελλαδικά, όπως με τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φλεβάρη και τη νέα που ετοιμάζεται για τις 17 Απρίλη. Γι’ αυτό είναι μπροστά στους αγώνες των αυτοαπασχολουµένων, της φτωχής αγροτιάς, που στρίμωξε την κυβέρνηση με τον πολυήμερο αγώνα της για την επιβίωσή της. Την ίδια περίοδο που οι αγρότες σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτή που έχουν ψηφίσει αγκαλιά στο ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, των φοιτητών, που έχοντας την πλειοψηφία του λαού με το μέρος τους, πάλεψαν και θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στην πλήρη μετατροπή των δημοσίων πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις.

Οι φοιτητές από την Ελλάδα που, με χίλιες δυο θυσίες των οικογενειών σας, σπουδάζετε στην Κύπρο, αλλά και όσοι εργάζεστε εδώ στα πανεπιστήμια και βιώνετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ιδιωτικοποιημένη τριτοβάθμια εκπαίδευση, σίγουρα θα έχετε εξοργιστεί, ακούγοντας όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται το σύστημα της Κύπρου ως …πρότυπο για τη χώρα μας!

Έχετε, λοιπόν, έναν ακόμα λόγο να την τιμωρήσετε, όπως και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που με τα μισόλογα και τα «ναι μεν αλλά» αποτέλεσαν τους καλύτερους χορηγούς της. Να ενισχύσετε το ΚΚΕ που ήταν το μόνο που αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συμβαίνει τόσο στην Κύπρο, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, που «φώτισε» τον μόνο δρόμο που συμφέρει τον λαό και τη νεολαία:

Τον δρόμο της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, που δεν θα κοιτάζει τον φοιτητή στην τσέπη, αλλά θα κοιτάζει να τον μορφώσει ολόπλευρα, για να υπηρετήσει κι εκείνος αύριο με τη σειρά του την κοινωνία μέσα από την επιστήμη του. Που θα δίνει στον ερευνητή τους πόρους και τα μέσα, δηλαδή την ελευθερία για να αναζητήσει την επιστημονική αλήθεια, πάλι προς όφελος της κοινωνίας, και δεν θα το έχει να ασφυκτιά μέσα στα διάφορα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, μέσα στις κατευθύνσεις του εκάστοτε χρηματοδότη της έρευνας που νοιάζεται μόνο για ό,τι μπορεί να του αποφέρει κέρδος, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το ΚΚΕ µπορεί να κοιτάει στα µάτια τον λαό γιατί από την πρώτη στιγµή είπε την αλήθεια για την ΕΕ! Γιατί οργανώνει την πάλη ενάντια στη στρατηγική της!

Έχουμε πλέον μπόλικες αποδείξεις ότι η ΕΕ είναι φυλακή των λαών!. Η ΕΕ είναι «µια µεγάλη οικογένεια» μόνο για τα µεγάλα µονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, ενάντια στα δικαιώµατα των λαών. Αυτό αποδεικνύει όλη η πορεία της εδώ και 3 δεκαετίες, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που καταψήφισε µόνο το ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή το 1992, μέχρι σήμερα.

Αποδείχτηκε παραµύθι ότι η ενιαία ευρωενωσιακή αγορά και ο ανταγωνισµός θα έφερναν οικονοµική ανάπτυξη για όλους, ευηµερία, καλούς µισθούς στους εργαζοµένους, χαµηλές τιµές για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αποδείχτηκε ότι η λεγόµενη «πράσινη ανάπτυξη» σηµαίνει πανάκριβη ενέργεια για τον λαό, απαξίωση ενεργειακών πόρων, διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και καταστροφή του περιβάλλοντος προς όφελος των κερδών των πράσινων κολοσσών.

Η ΕΕ είναι συµµαχία των µονοπωλίων, διακρατική ιµπεριαλιστική ένωση, αντίπαλος των λαών και δεν µπορεί να αλλάξει προς όφελός τους! Γίνεται µόνο χειρότερη! Εξίσου παραμύθι αποδείχθηκε ότι η ΕΕ είναι αυτή που θα διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και θα εργαστεί για αυτή στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ακριβώς το αντίθετο βλέπουμε να συμβαίνει.

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Κόμμα μας πρωτοστατεί από τον περασμένο Οκτώβρη στις μαζικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στο έγκλημα, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τα προσχήματα και η προπαγανδιστική ομοβροντία που ζήσαμε τις πρώτες μέρες, έχουν πλέον καταρρεύσει, αλλά με τον πιο τραγικό τρόπο. Δεν μπορεί να κρυφτεί πια ότι η γιγαντιαία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στην εξόντωση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, που δεκαετίες τώρα παλεύει για την Πατρίδα του.

Δεν χωράει ο νους του ανθρώπου τις διαστάσεις αυτού του εγκλήματος σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, μικρών παιδιών, που δολοφονούνται από τις σφαίρες και τις βόμβες του ισραηλινού στρατού, ή βασανίζονται και πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει τους πραγματικούς στόχους της ισραηλινής ηγεσίας, που αξιοποιεί προκλητικά το λεγόμενο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» που τής αναγνωρίζουν οι σύμμαχοί της, για την διαιώνιση της κατοχής και την προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τέτοια είναι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ανήκει στους Παλαιστίνιους, καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών δρόμων από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ, το λεγόμενο «ινδικό εμπορικό δρόμο» Βομβάη – Πειραιά. Σχέδια, που συνδέονται και με τη μεγάλη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Καταδικάσαμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων, που όχι μόνον δίνουν συγχωροχάρτι στα εγκλήματα του Ισραήλ, αλλά στηρίζουν την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του δυνάστη του λαού της Παλαιστίνης. Και δεν τους ενδιαφέρει καν το γεγονός ότι τασσόμενοι υπέρ του κατακτητή της Παλαιστινιακής γης, νομιμοποιούν και κάθε άλλο κατακτητή, όπως την Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου…

Σ’ αυτή τη βάση και για τα συμφέροντα των εφοπλιστών η κυβέρνηση έστειλε την Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στον πόλεμο την Ερυθρά Θάλασσα, με μεγάλους κινδύνους για τη ζωή του πληρώματος, όπως έκανε και με τις συστοιχίες «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτή η εξέλιξη είναι μόνον η μια πλευρά του «νομίσματος» της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Η άλλη είναι η ανάμειξη της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Σε έναν πόλεμο άδικο, που σφαγιάζει τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που για 7 δεκαετίες μεγαλούργησαν από κοινού στην απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της Οκτωβριανής επανάστασης, στη συντριβή του ναζισμού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Βλέπουμε με τι πάθος ο Μακρόν υπερασπίζεται την πρότασή του να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στον πόλεμο.

Γιατί; Βλέπετε, όλα αυτά τα χρόνια οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές είχαν επενδύσει τεράστια ποσά για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των αγωγών, των εργοστασίων, των λιμανιών της Ουκρανίας, της γεωστρατηγικής θέσης της και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν στα πεδία του πολέμου. Όπως πριν δύο χρόνια, κινδύνευαν οι Ρώσοι καπιταλιστές να χάσουν τις τεράστιες επενδύσεις τους στην Ουκρανία, στο δυναμικό της οποίας υπολόγιζαν για την αύξηση των κερδών τους. Και επέλεξαν να αξιοποιήσουν και στρατιωτικά μέσα, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Τέτοιοι είναι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους!

Αδίστακτοι, όταν λόγος γίνεται για τα κέρδη τους και έχουν βάλει μπροστά τις «μηχανές» της παραπληροφόρησης για να σύρουν τους λαούς στη μια ή την άλλη μεριά του πολέμου, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο επίκεντρο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βρέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα γεμίσουν τα οπλοστάσια της Ουκρανίας και των κρατών – μελών. Μπορεί να «μάλωσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, σε ένα, όμως, συμφωνούν:

Ο «λογαριασμός», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα καταλήξει στους λαούς, που θα «σφίξουν» για ακόμη μια φορά το «ζωνάρι» για να προετοιμάζεται η ΕΕ για μια πιο γενικευμένη σύγκρουση, την οποία πάλι οι λαοί θα πληρώσουν, αυτή τη φορά με πολύ πιο βαρύ τίμημα από το οικονομικό.

Μαζί με τις πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται και τα παρασκηνιακά παζάρια για ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες, σε ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» ισχύος που προμηνύει ανά πάσα στιγμή κλιμάκωση. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ δεν είναι παρά μια ένωση πολεμοκάπηλων κρατών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα εθνικιστικά μορφώματα έχουν ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο τον πόλεμο! Τις πολεμικές δαπάνες για τη συνέχιση και κλιμάκωσή του. Είναι συνυπεύθυνοι και για αυτήν την αιματοχυσία!

Η στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε γιγαντιαίο «κόμβο» μεταφοράς οπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι. Οι βάσεις αυτές αξιοποιούνται και για κατασκοπευτικούς λόγους για τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τραβώντας σαν μαγνήτης τα αντίποινα της άλλης πλευράς.

Η κυβέρνηση, στέλνει όπλα εκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκαν από το λαό μας, υποτίθεται για την «άμυνα της Πατρίδας», και προσφέρονται για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αποψιλώνοντας την άμυνα των ελληνικών νησιών. Πρόσφατα, πάλι από τον Ζελένσκι μάθαμε, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του πρωθυπουργού στην Οδησσό προχώρησαν σε νέες «συμφωνίες» και σε συζητήσεις για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Δεν χρειάζεται καν να πούμε πόση αξία έχουν οι διαψεύσεις του Μητσοτάκη… Καμία απολύτως…

Κι αυτά σε μια στιγμή που η ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας αμφισβητεί τα σύνορα, την κυριαρχία ελληνικών νησιών, επί της ουσίας διεκδικεί αλλαγή συνόρων, διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιεί απειλές για γεωτρήσεις. Συνολικά αξιοποιεί την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και προβάλλει ισχύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τις δηλώσεις περί «καλού κλίματος». Πριν κάποιο διάστημα τα φερέφωνα των άλλων κομμάτων έπαιζαν την «κασέτα» της δήθεν «απομόνωσης» της Τουρκίας, σήμερα αυτή του λεγόμενου «καλού κλίματος».

Η ουσία, όμως, είναι πως διαμορφώνονται συνθήκες νέων εντάσεων, μιας και ο «λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Τι κι αν Ελλάδα και η Τουρκία είναι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι; Τι κι αν τα δυο αστικά κράτη και οι κυβερνήσεις τους, δουλεύουν με «μοιρασμένους ρόλους», αλλά από κοινού για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΝΑΤΟ κατά των λαών;

Την ίδια ώρα που συνεργάζονται, δεν παύουν και να ανταγωνίζονται για την αναβάθμιση της θέσης των οικονομικών τους ομίλων, για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παραμυθιάζουν» το λαό μας όταν ισχυρίζονται πως η τουρκική επιθετικότητα θα ανακοπεί χάρη στη γιγάντωση των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και στους «μεγάλους συμμάχους» μας, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που δήθεν προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κι όμως, δεκαετίες έχουμε περάσει με στρατιωτικές βάσεις, με συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και όλο αναπαράγονται και μεγαλώνουν τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να δώσει βάση σε τέτοιους αβάσιμους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, μιας και η εμπειρία διδάσκει πως ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός κινείται πάντα με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές του επιδιώξεις. Γι’ αυτόν, η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» και το «σκαλοπάτι» για τις βρώμικες δουλειές του, στην Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Όπου την χρειάζεται για τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Να γιατί διαρκώς μας «πιπιλίζουν το μυαλό» για την ανάγκη να αποσπαστεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας. Και βέβαια για να συμβεί αυτό, απαιτούνται τα σχετικά ανταλλάγματα, που δεν γίνεται να μην «ακουμπούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το Κόμμα μας αναδεικνύει πως ελληνικός και ο τουρκικός λαός μοιράζονται ήδη πολλά δεινά από τις σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων των δύο χωρών: της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ενεργειακής και όχι μόνο φτώχειας, της ανασφάλειας για το μέλλον των παιδιών τους. Για να μην προσθέσουν και άλλες δυστυχίες, συντονίζουμε από κοινού την πάλη μας με το ΚΚ Τουρκίας ενάντια σε όλα αυτά που τις γεννούν, ενάντια στις αστικές τάξεις, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια ώρα καλλιεργούν αυταπάτες περί «ειρηνικής διευθέτησης», πότε με συνομιλίες μέσω των ΗΠΑ, ή της προσφυγής στη Χάγη, ή ακόμη και της λεγόμενης «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο. Δηλαδή, με το πώς τα κάθε είδους μονοπώλια, θα βάλουν χέρι στον ενεργειακό και φυσικό θαλάσσιο πλούτο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον των δύο λαών, για την ειρήνη, για το περιβάλλον. Επενδύουν πάνω στο φόβο. Της αποδοχής ενός επώδυνου συμβιβασμού με «μοχλό» το ΝΑΤΟ, επισείοντας τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου ή και πολεμικής αναμέτρησης με την Τουρκία. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο κάλπικο δίλημμα!

Καμία νατοϊκή διευθέτηση στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού, όπως δεν την εγγυήθηκε και τόσα χρόνια, από τα 1952, που οι δύο χώρες είναι από κοινού στο ΝΑΤΟ, ή στην περίπτωση της τραγωδίας της Κύπρου.

Όλοι ακούσαμε τις νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, που αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά τόσο για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όσο και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και την αναβάθμιση του «ψευδοκράτους» στη Βόρεια Κύπρο.

Έχουν πλήρως διαψευστεί οι πολιτικές δυνάμεις που μιλούν, δεκαετίες τώρα, για δίκαιη λύση μέσα από την παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και την ΕΕ. Η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους διατηρείται για 50 χρόνια. Το κυπριακό πρόβλημα συνεχώς και όλο και πιο βαθειά μπλέκεται στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ιστορία του κυπριακού ζητήματος συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να εντάξουν το νησί στα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Τέτοιο ρόλο παίζουν οι βρετανικές, ΝΑΤΟικές βάσεις, που όχι μόνον δεν την διαφύλαξαν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, αλλά και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην επέκταση του πολέμου στην Ερυθρά και στον Περσικό.

Εξέλιξη, που αντικειμενικά στοχοποιεί το λαό της Κύπρου. Είναι ανάγκη, όπως και στην Ελλάδα, να δυναμώσει κι άλλο η πάλη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις, τα «εφαλτήρια» των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Σε ότι δε αφορά στο κυπριακό πρόβλημα το KKE όλα τα χρόνια με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί, μελετάει και τοποθετείται με μεγάλη ευθύνη. Πρώτα απ’ όλα, γιατί για εμάς, είναι θέμα αρχής η καταδίκη της τουρκικής εισβολής – κατοχής, η ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος, η εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον λαό της Κύπρου.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν πως για δεκαετίες έως και σήμερα, το Κυπριακό συνδέθηκε στενά με την εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και άμεσα ή έμμεσα, λειτουργεί ως «μοχλός» στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Να θυμίσουμε πως πριν 20 χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, που φανερά αντιτάχθηκε στο απαράδεκτο, διχοτομικό και μη βιώσιμο «σχέδιο Ανάν». Πριν 10 χρόνια, μελετώντας την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φλεβάρη 2014, ως βάση των συνομιλιών, είδαμε, όπως και όλος ο κυπριακός λαός, την αναφορά σε δύο Συνιστώντα Κράτη, με δικά τους σύνορα, Σύνταγμα, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, ύμνους, ξεχωριστές πολιτικές για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. Όλα αυτά, δηλαδή, που συνιστούν παράγοντες διαίρεσης, διάσπασης του εργαζόμενου κυπριακού λαού, διατήρησης ή εισαγωγής νέων οικονομικό-κοινωνικών διακρίσεων στους όρους ζωής, παράγοντες ανταγωνισμού και όχι ενότητας Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων εργαζομένων.

Εκτιμήσαμε πως ο αρχικά «επώδυνος συμβιβασμός», που οδήγησε στη θέση για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία βέβαια διαχρονικά ήταν κυρίως θέση της αστικής τάξης της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού «κράτους» και έφτασε να θεωρείται θέσφατο και «θέση αρχής», εξελίσσεται, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Γι’ αυτό το λόγο την απορρίψαμε!

Η θέση μας είναι πως απαιτείται η αποχώρηση των κατοχικών και των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων. Η Κύπρος χρειάζεται μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κι είναι η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων με στόχο μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, που μπορεί να χαράξει ένα τέτοιο μέλλον, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κι όχι διχοτομικές «λύσεις», που «μαγειρεύονται» στα ευρωατλαντικά «επιτελεία».

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές δεν αφορά µόνο τα λαϊκά συµφέροντα και τον αγώνα µέσα στην Ελλάδα. Αφορά και τον συντονισµό, την κοινή δράση των κινηµάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήµερα που ένα µεγαλύτερο τµήµα των λαών της ΕΕ συνειδητοποιεί τον ρόλο της και των κυβερνήσεών τους στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, στον πόλεµο, την καταστολή, τον αυταρχισµό.

Μας γεμίζει με ελπίδες και αισιοδοξία το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα από όταν «φούντωσε» παντού το πρόβλημα της ακρίβειας, έγιναν στην ΕΕ οι μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και συνεχίζονται.

Η ευρωπαϊκή συνεισφορά του ΚΚΕ θα είναι µοναδική και πολύτιµη για την Ευρώπη των λαϊκών κινηµάτων, της αντίστασης και της αντεπίθεσης των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισµού. Αυτό υπηρετούν άλλωστε σταθερά και οι Κομματικές μας Οργανώσεις στις χώρες του Εξωτερικού, όπως και εδώ στην Κύπρο, που αποτελούν στήριγμα για καθένα και καθεμία που μεταναστεύει από την Ελλάδα, που συμβάλλουν στην οργάνωση της διεκδίκησης σε κάθε χώρα.

Το ΚΚΕ είναι το µοναδικό κόµµα που παλεύει για να σπάσουν τα δεσμά της χώρας από την ΕΕ, µε τους εργαζόµενους, τον λαό πραγματικά στην εξουσία, µε κοινωνική ιδιοκτησία στην οικονοµία. Γι’ αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία να είναι ενισχυμένο και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Για να τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης, να αποκαλύπτει στον λαό τι σχεδιάζουν και ψηφίζουν όλοι μαζί εκεί μέσα, να αποτελεί και εκεί τη δική του φωνή.

Το ΚΚΕ µε την Ευρωκοινοβουλευτική Οµάδα του υπερασπίστηκε τα εργατικά λαϊκά δικαιώµατα. Στην πράξη απέδειξε πως είναι η φωνή του λαού, γιατί δεν έχει δεσµεύσεις από τους οµίλους και τα συµφέροντα του κεφαλαίου. Ξεχώρισε και την πενταετία που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές του 2019 από τον σωρό των χειροκροτητών, των απολογητών και των δήθεν «διορθωτών» της ΕΕ.

Τα κόµµατα και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ – συµπεριλαµβανοµένων όσων στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ 2, τη «Νέα Αριστερά» – αλλά και του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης, υπερψήφισαν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ. Και φυσικά αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν! Όλα τα άλλα κόµµατα επίσης, στο ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισαν τις αντιλαϊκές αποφάσεις και οδηγίες της ΕΕ.

Αν στο ελληνικό κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των αντιλαϊκών νοµοσχεδίων της πρώτης κυβέρνησης της ΝΔ και περίπου έτσι συνεχίζουν και τώρα, στη δεύτερη θητεία της, στο ευρωκοινοβούλιο η σύµπλευσή τους απογειώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ίδιο µε τη ΝΔ στο 81,9% και το ΠΑΣΟΚ µε τη ΝΔ στο 94,7% των ψηφοφοριών! Είναι να απορείς δηλαδή, τι χρειάζονται τόσες διαφορετικές ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες και δεν συγχωνεύονται σε μία να τελειώνουμε…

Όποιο θέμα και να πάρουμε σαν παράδειγμα, θα δούμε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση το ίδιο μοτίβο: η ΝΔ να λέει ότι εκσυγχρονίζει τη χώρα υλοποιώντας αυτά που συμβαίνουν στις άλλες χώρες της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, που είναι βέβαια καλές και σωστές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, την κατηγορούν από τη μεριά τους, ότι με την πολιτική της απομακρύνει τη χώρα από τις άλλες χώρες της ΕΕ και από τις κατευθύνσεις της, που είναι βέβαια πάλι καλές και σωστές!

Το ίδιο και για τα εργασιακά και για την παιδεία και την υγεία και πάει λέγοντας. Είτε με τη μία, είτε με την άλλη εκδοχή, η ΕΕ και οι κατευθύνσεις της είναι το ιερό δισκοπότηρο όλων τους! Και βέβαια ξεπλένουν την ΕΕ των μονοπωλίων, των λόμπι, της μίζας, του predator, του φακελώματος και της καταστολής όλοι αυτοί που με αφορμή διάφορα υποκριτικά ψηφίσματα την παρουσιάζουν δήθεν σαν θεματοφύλακα του «κράτους δικαίου».

Αν είναι δυνατόν… Δίκαιο και ΕΕ, όπως δίκαιο και αστικό κράτος δεν πάνε μαζί. Το μόνο κράτος που εγγυάται η ΕΕ είναι το κράτος της αδικίας, της επιβολής του συμφέροντος των λίγων εκμεταλλευτών πάνω στους πολλούς που υφίστανται την εκμετάλλευση.

Και όλοι τους παριστάνουν ότι ανησυχούν, όπως κάθε φορά – εδώ που τα λέμε – πριν τις ευρωεκλογές, για την άνοδο της ακροδεξιάς. Κι όμως, είναι οι ίδιοι και η ίδια η ΕΕ που την ενισχύουν με την πολιτική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι 27.000 νεκροί πρόσφυγες την τελευταία δεκαετία από τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, είναι η τραγική συνέπεια της πολιτικής της άγριας καταστολής στα σύνορα. Αυτή έχει ως αναπόσπαστο κοµµάτι της τη Frontex, τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, τους «φράχτες», τον εγκλωβισµό στις υπερδοµές-φυλακές.

Το «νέο» απαράδεκτο «Σύµφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» ενισχύει την καταστολή σε βάρος των ξεριζωµένων και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προωθεί το άθλιο παζάρι ανάµεσα στα κράτη-µέλη, που θα πληρώνουν 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, προκειµένου να τον εξοβελίσουν σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα με συμφωνίες με τρίτες χώρες θα στέλνουν στη µεγαλοεργοδοσία φθηνό εργατικό δυναµικό χωρίς δικαιώµατα, µε «δικαίωµα παραµονής» µόνο για όσο αυτή τον χρειάζεται για ξεζούµισµα.

Για να μην μιλήσουμε για το πώς ενισχύει την ακροδεξιά ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Και βέβαια η ταύτιση νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων και κομμάτων σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, που αφήνει περιθώριο στους ακροδεξιούς να παριστάνουν δημαγωγικά τους αντισυστημικούς, ενώ είναι τα πιο μεγάλα τσιράκια αυτού του συστήματος. Το βλέπουμε άλλωστε τα τελευταία χρόνια και με το παράδειγμα της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας, που δεν έχει παρεκκλίνει «ρούπι» από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα και όλους τους υπηρέτες και εκφραστές του, όπως την κυβέρνηση της ΝΔ, μια ψήφος μπορεί να τους ανησυχήσει, να τους φοβίσει. Και από υπηρέτες άλλο τίποτα…Ακόμα κι αυτοί που ξεσπαθώνουν μπροστά στα κανάλια, στη βουλή, με τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες τους, όπως ο Βελόπουλος. Αλλά ως εκεί, γιατί έξω στην κοινωνία, στην πράξη, εκεί που ο καθένας κρίνεται, τσιμουδιά.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να μεταφραστεί σε πολλαπλασιασμό, σε μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η δυσαρέσκεια συσσωρεύονται, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης παραμένει ορατό.

Τώρα, λοιπόν, ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και να πράξει αναλόγως, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα οι απόδημοι, έχετε έναν λόγο παραπάνω να τιμωρήσετε τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που σας μεταχειρίζονται προκλητικά σαν «κουκιά» για ψηφοθηρία. Αφού πρώτα, σάς ανάγκασαν με την πολιτική τους να μεταναστεύσετε, αφού εγκατέλειψαν τα ελληνόφωνα σχολεία στις χώρες όπου υπάρχουν, αφού αποψίλωσαν τα προξενεία και μετέτρεψαν σε πολύµηνη Οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόµα και την έκδοση ενός πιστοποιητικού, τώρα παριστάνουν ότι θέλουν να σας δώσουν φωνή με την επιστολική ψήφο.

Σας χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να φέρουν επικίνδυνες, αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εκλογών, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να πολλαπλασιάσουν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, όπως εμείς προτείναμε. Αντί για αυτό, τα κατήργησαν πλήρως. Αυτό ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγους μήνες με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επαληθεύτηκαν πριν καν έρθουν οι εκλογές, με την κυρία Άννα Μισέλ, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την κυρία Κεραμέως, έκανε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων του εξωτερικού φέιγ βολάν. Σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε ακόμα…

Γι’ αυτό σας καλούμε να σπεύσετε να γραφτείτε όλοι στην πλατφόρμα και να τους χαλάσετε τα σχέδια, στέλνοντάς τους μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ! Να πάρουν και από τις κάλπες στην Ελλάδα και με γράμμα από το εξωτερικό το μήνυμα ότι ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη και ενισχύει τη δική του δύναμη, το ΚΚΕ. Ότι θα τα βρουν το επόμενο διάστημα ακόμα πιο σκούρα. Εμείς αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε!

Πάμε, λοιπόν, να δυναμώσουμε κι άλλο το ΚΚΕ! Για μια μεγάλη πανευρωπαική αντεπίθεση! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισµού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024