Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Η πρόβλεψη για τις έδρες των ελληνικών κομμάτων - Τα «χρώματα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευρωεκλογές: Η πρόβλεψη για τις έδρες των ελληνικών κομμάτων – Τα «χρώματα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

21 έδρες θα καταλάβουν οι Έλληνες στην κοινοβουλευτική περίοδο 2024-2029 με την τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας να μας προϊδεάζει για ανακατατάξεις.

Τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την κοινοβουλευτική περίοδο 2024-2029 θα έχει η Ελλάδα. Με το χρόνο να έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις ευρωκάλπες η χώρας μας διεκδικεί 21 έδρες σε σύνολο 720 με τη Νέα Δημοκρατία να είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Europe Elects για το Euractiv το κυβερνών κόμμα θα καταλάβει 8 έδρες, πέντε περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να εκλέξουν από τρεις ευρωβουλευτές. Από δύο βουλευτές αναμένεται να καταλάβουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και μία έδρα η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, το Κίνημα Αλλαγής 2, το ΚΚΕ 2, η Χρυσή Αυγή 2 και η Ελληνική Λύση 2. Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτές τον Μάιο του 2019 στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με 33,12% και ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ 23,75%, Κίνημα Αλλαγής 7,72%, ΚΚΕ 5,35%, Χρυσή Αυγή 4,87% και Ελληνική Λύση 4,18%.

Σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών η μάχη που αναμένεται να δοθεί στήθος με στήθος θα αφορά την τρίτη θέση με τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe να ανακτά το προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού ID και της εθνικιστικής-συντηρητικής ομάδας ECR.

Συγκεκριμένα η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το φιλελεύθερο Renew Europe έχει ανακτήσει το προβάδισμα με 87 έδρες. Τέταρτο έρχεται το ID με 82, και πέμπτο το ECR με 81.

Η προεκλογική εκστρατεία θα είναι κρίσιμη για την ανατροπή της ισορροπίας, ιδίως στα κράτη μέλη όπου η ακροδεξιά σημειώνει έξαρση, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Η αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά δεν αλλάζουν τις ισορροπίες

Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει σε ποιο βαθμό θα αποδυναμωθεί ο σημερινός συνασπισμός σοσιαλιστών, φιλελευθέρων και κεντροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο και σε ποιο βαθμό η δεξιά θα έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, οι ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς δίνουν σκληρή μάχη για την έκτη θέση, συγκεντρώνοντας 51 και 46 έδρες αντίστοιχα.

Πάντως η αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά προκαλεί μια γενικότερη ανησυχία. Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, έχει πάρει ήδη θέση και ετοιμάζεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία) φλερτάρουν ανοιχτά με τα άκρα και δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν κόψουν πρώτα το νήμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Ipsos για λογαριασμό του Euronews.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ’ ελάχιστο ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα. Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει πως δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι ακροδεξιοί σχηματισμοί θα μετρήσουν 30 επιπλέον έδρες καταγράφοντας άνοδο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, θα ηγηθεί της προσπάθειας και αναμένεται να κερδίσει δέκα επιπλέον έδρες. Ο Geert Wilders – ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023 στην Ολλανδία – θα καταλάβει εννέα. Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες. Το κόμμα AfD της Γερμανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024