Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, απλώνει τα πλοκάμια του στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές: Βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, απλώνει τα πλοκάμια του στην Ευρώπη

Στροφή δεξιότερα κάνει η Ευρώπη με το φόβο και την ανησυχία ενόψει των ευρωεκλογών να πολλαπλασιάζεται καθώς παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος.

Ανακάτεμα της τράπουλας και τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα φέρουν οι ευρωκάλπες αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Με σχεδόν 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 για τον διορισμό 720 ευρωβουλευτών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στον κόσμο.

Η αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά και η κατάρρευση των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων μπορεί να μην αλλάξει τη θεμελιώδη αριθμητική των ευρωβουλευτών όμως σίγουρα θα ταράξει τις ισορροπίες και θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων κάνοντας σαφώς δυσκολότερο το εγχείρημα να οικοδομηθούν πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο.

Με φόρα η Λεπέν

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, έχει πάρει ήδη θέση και ετοιμάζεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Ευρωεκλογές σε μια Ευρώπη που πέρασε πέντε ταραγμένα χρόνια έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Χαρακτηριστικό είναι πως τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία) φλερτάρουν ανοιχτά με τα άκρα και δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν κόμματα της άκρας δεξιάς κόψουν πρώτα το νήμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τα ευρήματα της έρευνας της Ipsos για λογαριασμό του Euronews (σε δείγμα σχεδόν 26.000 ατόμων) δείχνει τις τάσεις. Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, αν επιβεβαιωθούν, δεν θα αλλάξουν τον θεμελιώδη υπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά όλα δείχνουν πως η υποστήριξη προς την ακροδεξιά θα αυξηθεί σε μια Ευρώπη που πέρασε πέντε ταραγμένα χρόνια έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι φιλοευρωπαίοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ’ ελάχιστο ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν – ενώ η ακροδεξιά ID και οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR θα βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν λένε όλη την ιστορία, δήλωσε στο Euronews ο Fabian Zuleeg του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να οικοδομηθούν πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο» αν αποδυναμωθεί το κέντρο, δήλωσε ο Zuleeg. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαρτάται περισσότερο από μη νομοθετικά μέσα, όπως τα προγράμματα δαπανών ή ο καθορισμός προτύπων», πρόσθεσε.

Το βαθύ μπλε που σκοτεινιάζει την Ευρώπη

Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει πως δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι ακροδεξιοί σχηματισμοί θα μετρήσουν 30 επιπλέον έδρες καταγράφοντας άνοδο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, θα ηγηθεί της προσπάθειας και αναμένεται να κερδίσει δέκα επιπλέον έδρες. Ο Geert Wilders – ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023 στην Ολλανδία – θα καταλάβει εννέα. Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες. Το κόμμα AfD της Γερμανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Οι Πράσινοι χάνουν υποστήριξη

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα των Πρασίνων πρόκειται να χάσει 17 ευρωβουλευτές, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία παρά την κλιματική κρίση που βιώνουμε. «Έχουν ήδη συμφωνηθεί σημαντικά νομοθετήματα» και η επόμενη θητεία θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εφαρμογή τους, δήλωσε ο Delbeke, καθηγητής στη Σχολή Διακρατικής Διακυβέρνησης της Φλωρεντίας, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διάλυση της πράσινης συμφωνίας «θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει» – παρά τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών, είπε.

⇒ Με βάση τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας στην Ελλάδα πρώτο κόμμα προβλέπεται να είναι η Νέα Δημοκρατία και στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024