Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βατικανό: Μαθήματα ταπεινότητας από τον Πάπα Φραγκίσκο

Βατικανό: Μαθήματα ταπεινότητας από τον Πάπα Φραγκίσκο

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε γυναικείες φυλακές της Ρώμης για την Τελετή του Νιπτήρος.

Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών σήμερα και ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στη λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου πριν από τη νυχτερινή πομπή στο Κολοσσαίο της Ρώμης για την πιο ζοφερή ημέρα του χριστιανικού ημερολογίου, που σηματοδοτεί τον θάνατο του Ιησού στον σταυρό.

Η Μεγάλη Παρασκευή οδηγεί την Κυριακή στο Πάσχα, την πιο σημαντική και χαρούμενη ημερομηνία στο λειτουργικό ημερολόγιο της Εκκλησίας – σε ανάμνηση της ημέρας που οι μετέχοντες της χριστιανικής θρησκείας πιστεύουν, ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς.

«Όλοι μας έχουμε μικρές και μεγάλες αποτυχίες. Ο Κύριος δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί» είπε ο Πάπας αφού έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 κρατουμένων γυναικών

Ο 87χρονος ποντίφικας, έφτασε στον Άγιο Πέτρο με αναπηρικό καροτσάκι συναντώντας καρδιναλίους και επισκόπους για τη λειτουργία των Παθών του Κυρίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Από το αναπηρικό καροτσάκι στην πολυθρόνα του ο Πάπας, ο οποίος συνεχίζει να παρίσταται στο μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Δεν ήταν καλά, αλλά έκανε το χρέος του ο Πάπας

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Φραγκίσκος την ξεκινούσε προσκυνώντας στο μαρμάρινο δάπεδο της βασιλικής, αλλά η φυσική του κατάσταση δεν του το επιτρέπει πλέον. Αντ’ αυτού, προσευχήθηκε σιωπηλά μπροστά στην Αγία Τράπεζα από το αναπηρικό του καροτσάκι.

Τα Πάθη του Κυρίου περιλαμβάνουν ψαλμωδίες στα λατινικά που αφηγούνται τα γεγονότα από τη σύλληψη του Ιησού έως την ταφή του και είναι μία από τις λίγες λειτουργίες όπου ο Πάπας δεν εκφωνεί κήρυγμα, αφήνοντάς το στον ιεροκήρυκα του παπικού οίκου.

Τα προβλήματα υγείας δεν απουσιάζουν, με τη γοναλγία που τον ταλαιπωρεί και την ίωση, λόγω της οποίας τις τελευταίες εβδομάδες δεν διάβασε σειρά ομιλιών και ανέβαλε προγραμματισμένες συναντήσεις. Χθες βράδυ μετέβη με αναπηρικό αμαξίδιο στις γυναικείες φυλακές της Ρώμης, Ρεμπίμπια, για την τελετή του Νιπτήρος.

Μαθήματα ζωής από τον Πάπα για τους ηγέτες του κόσμου. Έπλυνε και φίλησε τα πόδια κρατούμενων γυναικών από φυλακές της Ρώμης.

Μάθημα ζωής και ταπεινότητας από τον Πάπα προς όλο τον κόσμο

Ο Φραγκίσκος έπλυνε και φίλησε τα πόδια δώδεκα γυναικών που κρατούνται στο σωφρονιστικό ίδρυμα. «Όλοι μας έχουμε μικρές και μεγάλες αποτυχίες. Ο Κύριος δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί», είπε ο «Άγιος Πατέρας» των καθολικών. Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Πέμπτη των καθολικών, επισκέπτεται ένα διαφορετικό σωφρονιστικό ίδρυμα.

Οι αναφορές στην επικαιρότητα θα είναι πιο περιορισμένες απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Φραγκίσκος θα μιλήσει και πάλι, την Κυριακή του Πάσχα, για την ανάγκη να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις.

Ο Ποντίφικας φοβάται ότι η ανθρωπότητα μπορεί να συρθεί σε έναν γενικευμένο, νέο παγκόσμιο πόλεμο, και ζητά να σταματήσουν οι υπεύθυνοι πριν είναι πολύ αργά. Να τονιστεί πως τα αντιμαχόμενα μέρη, συχνά πυκνά επιτίθενται στον ίδιο τον Πάπα γιατί ζητά ειρήνη.

Ο Πάπας, ο οποίος έχει ζητήσει η Εκκλησία να γίνει λιγότερο ανδροκρατούμενη, χαιρέτισε επίσης τις γυναίκες που βοήθησαν τον Ιησού ενώ εκείνος μετέφερε τον σταυρό και παρακάλεσε για «εκείνες (τις γυναίκες) που στις μέρες μας υφίστανται εκμετάλλευση και υπομένουν αδικίες και ταπεινώσεις».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024