Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την εξεταστική την έκλεισε νωρίς, την πρόταση δυσπιστίας την είπε προϊόν συνωμοσίας, σε λίγο το 41% θα είναι αποκύημα φαντασίας

Την εξεταστική την έκλεισε νωρίς, την πρόταση δυσπιστίας την είπε προϊόν συνωμοσίας, σε λίγο το 41% θα είναι αποκύημα φαντασίας

Τώρα κλαίει και οδύρεται, εχθρούς κατασκευάζει, αλλά τη λαϊκή οργή δεν την παραμυθιάζει. Βάζει μπροστά εφοπλιστές για να την αφοπλίσει, καρατομήσεις υπουργών για να παραπλανήσει, όμως το ξέρει όλο αυτό μπούμερανγκ θα γυρίσει

Το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα…

Εντάξει, Κυριάκο, μπορεί να φταίει και το ότι «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα….» Αγαπημένη ατάκα στους εφοπλιστικούς κύκλους που ειπώθηκε από πολλά στόματα ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, που σαν άλλος Νίκος Κούρκουλος, χωρίς όμως μουτζουρωμένα χέρια και πρόσωπο από το κάρβουνο, κατήγγειλε επιχειρηματικά συμφέροντα, ονόματα δεν είπε, αλλά ξεκούφαινε η ηχητική υπόκρουση με συριγμούς από τάνκερ που μπαίνουν σε λιμάνι την Πρωτοχρονιά, για υπονόμευση και συνωμοσίες προκειμένου να αμαυρώσουν την εικόνα του άριστου μεταξύ αρίστων, που η Ελλάδα έχει την τιμή να την κυβερνά.

Που και των αρίστων της κυβέρνησης, η καρδιά τους το ξέρει τι έπαθαν με όλη αυτήν την έκρηξη Κυριάκου, με την μπάλα να παίρνει και δύο υπουργούς του, που τους είχε φύλακες αγγέλ(ιοφόρ)ους! Εκτός από τον άγγελο εξάγγελο του Σαββόπουλου, (θυμίζω: αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει/ Και του ‘παμε να φύγει μουδιασμένα/ Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει/ Καλύτερα να μη μας πει κανένα) πού αλλού έχετε ακούσει να πυροβολούν τον «ταχυδρόμο»; Ό,τι τους είπε ο αποστολέας (στην προκειμένη και πρωθυπουργός) έκαναν οι άνθρωποι. Τους έστειλε με τη λευκή σημαία, γύρισαν και τους έβγαλε διαβατήριο για τον Καιάδα. Πέφτει σε λάθη, τι έχει πάθει; ο άριστος των αρίστων.

Μας ξεσκέπασες όμως! Οι εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες και τα φουσκωμένα πορτοφόλια είμαστε πίσω από την οργή του κόσμου που εκδηλώνεται εδώ και ένα χρόνο – και όχι από τις 24 Μαρτίου και το πρωτοσέλιδο του Βήματος-, για το έγκλημα των Τεμπών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Θα ήταν αστείο αν όλο αυτό δεν αφορούσε 57 νεκρούς που ζητούν δικαίωση. Ο Κυριάκος με φαρμάκωσε με τη στάση του. Το ‘χα καμάρι ότι εμείς οι δεξιοί, έχουμε πρόεδρο, που προέρχεται από «πολιτικό τζάκι» και ξέρει να φέρεται. Δεν είναι σαν τους πλεμπαίους τους άλλους που χάνουν την ψυχραιμία τους και δεν ξέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την σκληρή κριτική, να απαντήσουν επί της ουσίας με επιχειρήματα πολιτικά. Κατασκευή «εχθρών», μαγκιές του επιπέδου «κατέβα αν θέλεις στην πολιτική να μετρηθούμε», λαϊκισμός του χειρίστου είδους… Αμετροέπεια, θράσος και στο βάθος ανοησία όταν προκαλείς κάποιον που ξέρει από φουρτούνες και δεν του φεύγει το τιμόνι, δεν αλλάζει ρότα, ούτε φοβάται όταν δέχεται κύματα… πανικού.

«Ταμείο»

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν πλέον «ταμείο» της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή για την υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας. Και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» θα καταγράψουν κέρδη και ζημιές. Όμως τελικώς οι «αμυχές» είναι εμφανείς, παρά τον επικοινωνιακό σχεδιασμό και το «καλολαδωμένο» σύστημα που διαθέτει – και το non paper που επαναλάμβαναν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές! Δεν υπάρχει αμφιβολία επ΄ αυτού! Διότι πρωτίστως έχει να κάνει με την «υφή» του θέματος….

Επιμελώς…

Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι ένα οποιοδήποτε θέμα, στο οποίο μπορεί να γίνει μία κανονική πολιτική διαχείριση. Πρόκειται για ένα θέμα που αγγίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενεργοποιεί συναισθηματικά αντανακλαστικά. Κι αυτός ήταν ο λόγος που επιμελώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε ως τώρα την ένταξη του στο «κάδρο» της υπόθεσης….

Ερωτήματα

Η συζήτηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε σε υψηλούς τόνους – τους οποίους προσπάθησαν να … επισκιάσουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ίσως με επιτυχία! – με βαριές εκφράσεις και αμείλικτα ερωτήματα. Τα οποία βεβαίως και δεν απαντήθηκαν. Από κανέναν! Και παραμένουν!

Εκνευρισμένος

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς εκνευρισμένος επέπεσε με μεγάλη … «δύναμη πυρός» – όπως σας είχα ενημερώσει – προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τον πρόεδρο του κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Όχι πως γλύτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά την «μερίδα του λέοντος» από την οργή του πρωθυπουργού την εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηρίζοντας το «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και παίζοντας με τον «πόνο» του για τον κίνδυνο να είναι τρίτο κόμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ηταν αναμενόμενο.

«Αστυνόμοι Σαΐνηδες»

Η σύνδεση του πρωθυπουργού με το ενδεχόμενο συγκάλυψης του εγκλήματος προκάλεσε και την έκρηξη του. Εξ ου και οι αναφορές για συμφέροντα που τον πολεμούν. Μέχρι τώρα η «απόλαυση» της ασυλίας ήταν μία «θεσπέσια κατάσταση». Μία δημοσιογραφική έρευνα τους έκανε «αστυνόμους Σαΐνηδες»! Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου….

Φόβοι

Εν πάση περιπτώσει οι φόβοι του κ. Μητσοτάκη και των επιτελών του ήταν δύο: πρώτον, να σταθεί ως «κατηγορούμενη» η κυβέρνηση απέναντι στο έγκλημα – με την συναισθηματική φόρτιση που αυτό έχει στην κοινωνία – και δεύτερον, ο κίνδυνος τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς να βρεθούν «πιο κοντά». Και μάλιστα το συνολικό τους ποσοστό την βραδιά των εκλογών να είναι περίπου το ίδιο με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός που είναι πιθανό να γίνει η αφετηρία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς!

Συζητήσεις…

Σχετικά μ΄ αυτό μάλιστα ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αναφορά του κ. Νίκου Παππά για συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας» προκάλεσε τα αντανακλαστικά του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου – μέχρι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε δήλωση.

Ισχύει

Η Χαριλάου Τρικούπη πιεσμένη – βλέπετε η δεξιά της που ήταν από τις βασικές συνιστώσες του «αντισύριζα» μετώπου, τρέμει με την ιδέα… – έκανε λόγο για φαντασιώσεις. Κι η απάντηση του κ. Παππά επανέλαβε το ίδιο – επί της ουσίας – με άλλα λόγια. Αυτός όμως είναι και ο μεγάλος φόβος….

Συνεργασία;

Προ ημερών μου είπαν και το έγραψα για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων στην περίπτωση που το εκλογοδικείο «ρίξει» τις έδρες των «Σπάρτιατών» και προκληθούν εκλογές σε 12 περιφέρειες. Μόνο έτσι τα δύο κόμματα έχουν ελπίδα να κερδίσουν κάποιες έδρες. Σε διαφορετική περίπτωση και τις 12 θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία! Σας θυμίζω ότι στις πολύ δύσκολες εποχές με τα ειδικά δικαστήρια νωπά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο – τότε – Συνασπισμός συνεργάστηκαν στις μονοεδρικές!

Λεηλασία

Η επίθεση όμως του κ. Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στον κ. Ανδρουλάκη δεν έγινε «για να πάρει το αίμα του πίσω». Όχι! Η επίθεση με την κατηγορία του «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ» έγινε στην προσπάθεια του να … «απελευθερώσει» τμήματα ψηφοφόρων, που βρίσκονται στην δεξιά τάση του κόμματος, στα οποία ο ίδιος ασκεί μία κάποια «πολιτική γοητεία». Και να τα κερδίσει στις 9 Ιουνίου. Και παράλληλα να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη. Αν το πέτυχε θα φανεί με κάποιο τρόπο στις επόμενες ημέρες….

Δημοσκοπικά;

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παίρνοντας την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, φάνηκε ότι κάνει … αντιπολίτευση! Και μάλιστα σκληρή. Ως πρωταγωνιστής. Το είχε ανάγκη μετά από την δημοσκοπική του πτώση. Πόσο μάλλον που ο «γείτονας» του κ. Σωκράτης Φάμελλος είναι «αντ΄ αυτού» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απουσιάζει πρώτον, από τη Βουλή και δεύτερον, είναι και στρατιώτης! Είναι βέβαιο ότι κέρδισε αρκετούς πόντους δημοσιότητας. Αν αυτό μεταφράζεται και σε δημοσκοπική ανάκαμψη δεν το γνωρίζω. Θα το δούμε σύντομα. Εντός των προσεχών ημερών.

Ρευστότητα

Αυτό όμως που γνωρίζω είναι πως τα εσωκομματικά βάσανα του κ. Ανδρουλάκη δεν θα σταματήσουν. Και μην ξεχνάτε την περίπτωση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και των «Δημοκρατών» του, που διεκδικεί τουλάχιστον ένα μέρος από τους παλιούς του εσωκομματικούς ψηφοφόρους. Στα δεξιά του λοιπόν υπάρχει μία εμφανής ρευστότητα. Πώς θα αποτυπωθεί στις εκλογές δεν γνωρίζω και δεν θέλω να σας πω … ψέματα! Η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι αρκετά δύσκολη – περισσότερο απ΄ ότι φαίνεται!

Το ταξίδι;

Μέσα στη ένταση που προκάλεσε η πρόταση δυσπιστίας πέρασε στο «ντούκου» ένα γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά. Θα θυμάστε ότι στις 4 Απριλίου επρόκειτο ο κ. Μητσοτάκης να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν. Το ταξίδι δεν θα γίνει και η συνάντηση ακυρώθηκε. Κάτι διαρροές απέδιδαν το γεγονός ότι στις 5 Απριλίου είναι το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Τι συμβαίνει;

Προφανώς και δεν είναι πειστικό το επιχείρημα. Πόσο μάλλον που λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Και να σας θυμίσω ότι το ταξίδι προαναγγέλθηκε – μαζί με την συγκεκριμένη ημερομηνία – από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Τσούνη. Και μάλιστα από την Αλεξανδρούπολη. Και επιβεβαιώθηκε μετά από ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου! Συμβαίνει κάτι; Γιατί δεν είναι συνηθισμένα τέτοια γεγονότα….

Αύξηση!

Επιτέλους σήμερα συνεδριάζει το – εξ αναβολής – υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μεταξύ των άλλων πρόκειται να αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ το μήνα. Να γελάσει και λίγο το χειλάκι του….

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024