Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Το χρέος της αντιπολίτευσης, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση και το λαϊκό αίσθημα

Τέμπη: Το χρέος της αντιπολίτευσης, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση και το λαϊκό αίσθημα

Ναι μεν η Βουλή απεφάνθη, αλλά οι κραυγαλέες ενδείξεις έχουν πια πολλαπλασιαστεί κι επιπλέον έρχονται να συνθέσουν ένα μεγαλύτερο «ψηφιδωτό»

Η Βουλή απεφάνθη χθες (28/3) για την πρόταση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε στο επίκεντρό της την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Εκατόν πενήντα εννέα βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση, η οποία δεν αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ποτέ δεν έχει πέσει κυβέρνηση από πρόταση δυσπιστίας, αλλά το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι εάν η αντιπολίτευση όφειλε να προσχωρήσει στην κατάθεσή της.

Ναι μεν, αλλά οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών

Διότι δεν είναι τόσες πολλές οι φορές που μια πρόταση δυσπιστίας συνδέεται σε τόσο μεγάλο βαθμό με το λαϊκό αίσθημα. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco αποκάλυψε ότι 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών. Προφανώς και αυτή που θα αποφασίσει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Η Βουλή δεν μπορεί φυσικά να πράξει αντιστοίχως, αλλά οι κραυγαλέες ενδείξεις που έχουν προκύψει για την τραγωδία των Τεμπών έχουν πια πολλαπλασιαστεί κι επιπλέον έρχονται να συνθέσουν ένα μεγαλύτερο «ψηφιδωτό».

Πρόκειται για την ευρύτερη υπόθεση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Άλλωστε, αυτό το θέμα υπάρχει και στη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε. Γι’ αυτό το θέμα, που περιέχει και την υπόθεση των Τεμπών, δεν έχει καταγγείλει πολλά και διάφορα μοναχά η αντιπολίτευση – έχουν βουίξει και οι Βρυξέλλες. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλθηκε και προειδοποιήθηκε για το θέμα. Από εκεί, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών -με τη Μαρία Καρυστιανού να τους εκπροσωπεί επάξια- κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης κι εξακολουθούν να βάλλουν κατά αυτής έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση μεγάλης μερίδας ευρωβουλευτών.

Και δεν είναι μοναχά τα Τέμπη, οι υποκλοπές ή τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και η στάση των «γαλάζιων» βουλευτών γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα. Το «ουδείς ασχολείται» του Γεωργιάδη, το «μπαγιάτεψε» της Βούλτεψη, το «για τα μπάζα» του Φλωρίδη και τόσα άλλα κυβερνητικά αφηγήματα, έχουν προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα – εξ ου και η δημοκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όπως τόνισαν αρκετοί εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η έκρηξη ενθουσιασμού που επέδειξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στο άκουσμα της ομιλίας του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, εγείρει εύλογα ερωτήματα γύρω από το επίπεδο ενσυναίσθησης των «γαλάζιων» βουλευτών – την ίδια στιγμή, δηλαδή, που οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών εξακολουθούν να θρηνούν.

Τμήμα της Δικαιοσύνης, εξάλλου, είναι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, η οποία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπλοκάρει την αλήθεια για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η επόμενη μέρα φέρνει μια πρόταση να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των Τεμπών.

Στον Άρειο Πάγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τις κινήσεις τους για να ξεσκεπαστεί η υπόθεση της «μονταζιέρας» στους διαλόγους από τα Τέμπη αλλά και η διαρροή σε ΜΜΕ των επίμαχων συνομιλιών πριν ακόμα φτάσουν στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα μεταβεί στον Άρειο Πάγο «γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Ποιοι είναι αυτοί που είχαν την προτεραιότητα εκείνο το βράδυ, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «δεν απάντησε στα τρία ερωτήματα τα οποία μας οδήγησαν στην πρόταση δυσπιστίας, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο έγκλημα των Τεμπών». «Τα επαναλαμβάνω: Ποιος την ώρα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας, είχε την προτεραιότητα να πάρει πριν τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία τους επίμαχους διαλόγους, να τους χαλκεύσει και μετά να τους δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη;» προσέθεσε και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το αδίστακτο χέρι, πρέπει να μάθουμε ποιο είναι».

«Η πρόταση μομφής είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Δήλωσε ακόμα: «Στο ερώτημα που πλανάται ΄΄αν υπάρχει αντιπολίτευση΄΄, το ΠΑΣΟΚ απάντησε χθες: Ναι, υπάρχει αντιπολίτευση και φέρνει αποτελέσματα όταν λειτουργεί με σοβαρότητα και στιβαρότητα, χωρίς επικοινωνιακά σόου. Με την πρωτοβουλία που πήρα για πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερούς του συνεργάτες, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου». Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, που ήταν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, δήλωσε σήμερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για τη διαρροή των ηχητικών ντοκουμέντων από τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη».

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «η πρόταση μομφής είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς κάλυψε απολύτως τον Κώστα Καραμανλή, δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινής γνώμης και των συγγενών των νεκρών, επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη εκτίμηση περί συγκάλυψης» Υπογράμμισε δε ότι μένουν πραγματικές μομφές σχετικά με μοιραία λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν στο θάνατο 57 ανθρώπους. Και επέκρινε την κυβέρνηση ότι εμμένοντας στη γραμμή ότι δεν υφίστανται δικές της πολιτικές ευθύνες, ούτε και υπουργών για τα Τέμπη, ότι δεν υπήρξε μοντάζ στις συνομιλίες που διέρρευσαν στον Τύπο, απλώς επιβεβαιώνει στην πράξη, την κατηγορία περί συγκάλυψης.

Θα κατατεθεί και πρόταση να συσταθεί Προανακριτική

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ζητεί την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε χθες ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την εθνική τραγωδία των Τεμπώνκάτι που είχε προαναγγείλει το in.gr, του οποίου οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν. «Ιδού η Ρόδος για όλα: Μπάζωμα, μονταζιέρα, κουκούλωμα, εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, παράνομο διορισμό σταθμάρχη, πράξεις και παραλείψεις. Όλα στο φως», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αποδεχθεί την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρία καυτά ερωτήματα

Επιπλέον, καλούσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα στη χθεσινή ομιλία στη Βουλή:

1. Τι δουλειά είχαν την Κυριακή το βράδυ οι δύο πιο στενοί του συνεργάτες (Παπασταύρου – Μπρατάκος) στο σπίτι του επιχειρηματία που κατηγορούν ως «οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να μας ρίξουν»;

Η γραμμή Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να κατηγορεί τον «υπονομευτή» και το Μαξίμου να συναντάται μαζί του;

2. Μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν έχουν διαρρεύσει για παράνομη χρήση προσωπικά δεδομένα των εν Ελλάδι ψηφοφόρων; Αν ναι, γιατί δεν μπόρεσε να το διασφαλίσει και για τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού;

Εγγυάται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και το κόμμα της ΝΔ δεν έχουν παραδώσει προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων και σε άλλους βουλευτές ή/και σε τρίτες εταιρείες;

3. Ο υπουργός των Τεμπών Καραμανλής δήλωσε ότι τάχα «δεν κρύβεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ΕΦΟΣΟΝ ο Πρωθυπουργός δεσμευθεί σήμερα ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να οδηγηθεί, βάσει του πορίσματος, στη δικαιοσύνη μετά από άσκηση ποινικής δίωξης.

Αποδέχεται ο πρωθυπουργός;»

«Ιδού η Ρόδος για όλα: Μπάζωμα, μονταζιέρα, κουκούλωμα, εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, παράνομο διορισμό σταθμάρχη, πράξεις και παραλείψεις.

Όλα στο φως. Δε θα τολμήσει. Ο Μητσοτάκης είναι το τζάκι που συγκαλύπτει το τζάκι Καραμανλή. Είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024