Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ καταγγέλλει την άνοδο του αντισημιτισμού και τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ καταγγέλλει την άνοδο του αντισημιτισμού και τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα

«Η δημιουργία του «Άλλου» και η αποανθρωποποίηση οποιασδήποτε ομάδας με βάση τις διαφορές της, είναι το θεμέλιο του φασισμού» δήλωσε ο σπουδαίος Σπίλμπεργκ.

Ο σκηνοθέτης της συγκλονιστικής ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ» ανέφερε στην ομιλία του για την 30ή επέτειο του Ιδρύματος Shoah του USC ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι «μπορεί για άλλη μια φορά να χρειαστεί να αγωνιστούμε για το δικαίωμα να είμαστε Εβραίοι».

«Μπορούμε να οργιστούμε για τις αποτρόπαιες πράξεις που διέπραξαν οι τρομοκράτες της 7ης Οκτωβρίου και να καταγγείλουμε επίσης τη δολοφονία αθώων γυναικών και παιδιών στη Γάζα»

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κατήγγειλε την παγκόσμια άνοδο του αντισημιτισμού και έκανε τα πρώτα του ξεκάθαρα σχόλια σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σε ομιλία του για την 30ή επέτειο από την ίδρυση του Ιδρύματος Shoah των ΗΠΑ.

Η δημιουργία του «Άλλου»

Σε σχόλια που μετέδωσε το Deadline, ο Σπίλμπεργκ είπε: «Όσοι δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν. Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε την ιστορία – να χρειαστεί να πολεμήσουμε για άλλη μια φορά για το ίδιο το δικαίωμα να είμαστε Εβραίοι».

Ο Σπίλμπεργκ δεν έχει υπογράψει την ανοιχτή επιστολή που επικρίνει την ευχαριστήρια ομιλία του σκηνοθέτη της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» Τζόναθαν Γκλέιζερ για τα Όσκαρ

Και πρόσθεσε: «Ο απόηχος της ιστορίας είναι αδιαμφισβήτητος στο σημερινό κλίμα. Η άνοδος των εξτρεμιστικών απόψεων έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο περιβάλλον και η ριζοσπαστική μισαλλοδοξία οδηγεί μια κοινωνία να μην γιορτάζει πλέον τις διαφορές, αλλά αντίθετα να συνωμοτεί για να δαιμονοποιήσει όσους είναι διαφορετικοί σε σημείο που να δημιουργεί τον «Άλλο».

Αυτό συμβαίνει παράλληλα με τις αντιμουσουλμανικές, αραβικές και σιχικές διακρίσεις. Η δημιουργία του «Άλλου» και η αποανθρωποποίηση οποιασδήποτε ομάδας με βάση τις διαφορές της, είναι το θεμέλιο του φασισμού».

Ο Σπίλμπεργκ αναφέρθηκε επίσης για πρώτη φορά ανοιχτά στον τρέχον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας: «Μπορούμε να οργιστούμε για τις αποτρόπαιες πράξεις που διέπραξαν οι τρομοκράτες της 7ης Οκτωβρίου και να καταγγείλουμε επίσης τη δολοφονία αθώων γυναικών και παιδιών στη Γάζα».

«Απερίγραπτη βαρβαρότητα»

Μια από τις πιο εξέχουσες εβραϊκές προσωπικότητες του Χόλιγουντ, ο Σπίλμπεργκ έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να κάνει ανοιχτές δηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τον Δεκέμβριο σε μια δήλωση του Ιδρύματος Shoah σχετικά με τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς – η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 θανάτους και την αρπαγή περίπου 253 ομήρων -σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές – ο Σπίλμπεργκ ανέφερε: «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα τέτοια απερίγραπτη βαρβαρότητα κατά των Εβραίων όσο ζώ».

Ο Σπίλμπεργκ δεν έχει υπογράψει την ανοιχτή επιστολή που επικρίνει την ευχαριστήρια ομιλία του σκηνοθέτη της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» Τζόναθαν Γκλέιζερ για τα Όσκαρ.

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του στα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όλες οι επιλογές μας γίνονται για να μας καθρεφτίζουν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το παρόν. Όχι για να πούμε, «Κοιτάξτε τι έκαναν τότε», μάλλον «Κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα». Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωπιά στη χειρότερη εκδοχή της. Έχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας(…)Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται ότι ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα έχουν καπηλευτεί από μια Κατοχή».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δράματος «Η λίστα του Σίντλερ», ο Σπίλμπεργκ ίδρυσε το 1994 το Ίδρυμα Shoah με σκοπό την καταγραφή των μαρτυριών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, το οποίο εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας το 2006.

*Mε πληροφορές από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: STEPHEN LAM | REUTERS

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024