Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος: «Δεν μας ανησυχεί η μέδουσα Rhopilema nomadica - Μικροί οι αριθμοί της» λέει ιχθυολόγος

Ρόδος: «Δεν μας ανησυχεί η μέδουσα Rhopilema nomadica – Μικροί οι αριθμοί της» λέει ιχθυολόγος

Εμφανίστηκαν στα μέσα Μαρτίου και αυτή τη στιγμή καταγράφονται 100 - 200 που βρίσκονται κοντά στις ακτές γύρω από το νησί

Η Ελλάδα είναι το πέρασμα των τροπικών μεδουσών Rhopilema nomadica, εκτιμά ο ιχθυολόγος ΥΣΡ/ΕΛΚΘΕ Γεράσιμος Κονδυλάτος, καθώς αυτές «ακολουθούν τα θαλάσσια ρεύματα και το κυριότερο θαλάσσιο ρεύμα που επηρεάζει το νησί της Ρόδου και εν γένει τα Δωδεκάνησα είναι αυτό που έρχεται από την ανατολή».

Η παρουσία των τροπικών μεδουσών στη χώρα μας – δεδομένου ότι είναι θερμόφιλα είδη – οφείλεται και στην υψηλή φέτος θερμοκρασία της θάλασσας

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», από τη στιγμή που οι μέδουσες περνούν από το Σουέζ, η φυσική τους πορεία είναι να κατευθυνθούν βόρεια, έτσι περνούν από τις ακτές του Λιβάνου, του Ισραήλ και φτάνουν μέχρι την Τουρκία, γι’ αυτό έχουν πληγεί τα παράλια αυτών των χωρών, με τους αριθμούς των μεδουσών που καταγράφονται να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς στη Ρόδο.

Ο κ. Κονδυλάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «προς το παρόν δεν ανησυχούμε, οι αριθμοί που έχουμε καταγράψει είναι ακόμα μικροί παρ’ ότι οι μέδουσες βρίσκονται παντού γύρω από το νησί της Ρόδου και μάλιστα κοντά στις ακτές. Είναι περίπου 100 – 200 μέδουσες γύρω από το νησί», τονίζοντας παράλληλα ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, επηρεάζει πολλές χώρες.

Ο ρόλος της αύξησης της θερμοκρασίας

Η παρουσία των τροπικών μεδουσών στη χώρα μας – δεδομένου ότι είναι θερμόφιλα είδη – οφείλεται και στη θερμοκρασία της θάλασσας που φέτος δεν έπεσε κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, είπε ο κ. Κονδυλάτος.

Αν σκεφτεί κανείς ότι κάτω από τους 15 -16 βαθμούς Κελσίου δεν ζουν, καταλαβαίνει κανείς ότι οι τροπικές μέδουσες βρήκαν το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτές.

Το συγκεκριμένο είδος Rhopilema nomadica, το οποίο εμφανίστηκε στο νησί στα μέσα Μαρτίου και πλέον παρατηρείται σε αρκετές παραλίες του, είναι γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει στην πορεία και το 1 μέτρο.

Τέλος, ο κ. Κονδυλάτος συστήνει στους λουόμενους να κάνουν έναν έλεγχο τουλάχιστον οπτικό πριν μπουν στο νερό.

Οδηγίες προς πολίτες

Οι βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024