Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EE: H μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για πιθανή τρομοκρατική επίθεση

EE: H μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για πιθανή τρομοκρατική επίθεση

Με την Γαλλία να προχωρά στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση, στο επίπεδο «επικείμενη και σοβαρή απειλή», έτερες ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα.

Η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της μονάδας «Επιχείρηση Sentinelle», η οποία ασχολείται με τον χειρισμό τρομοκρατικών απειλών, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ. Ο κ. Αττάλ δήλωσε ότι επιπλέον 4.000 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα για τη μονάδα Sentinelle, επιπλέον των 3.000 στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη για τη Sentinelle, η οποία φυλάει χώρους όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους λατρείας, σχολεία και θέατρα σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε την προειδοποίηση για τρομοκρατικό συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση στη Μόσχα.

«Από την αρχή του έτους, έχουν αποτραπεί δύο επιθέσεις» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός

«Ο εχθρός είναι γνωστός, είναι η ισλαμική τρομοκρατία. Η απειλή που αποτελεί για τη χώρα μας είναι ισχυρή και πραγματική. Από την αρχή του έτους, έχουν αποτραπεί δύο επιθέσεις. Δεν θα δώσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο ανάπαυλας σε όσους επιθυμούν να επιτεθούν στη Γαλλία. Τις επόμενες ώρες, θα ενισχύσουμε τα μέσα και το προσωπικό επί τόπου, ιδιαίτερα κοντά σε σχολεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Μακρόν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό Ατάλ

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν 137 ανθρώπους σε συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα ανήκαν σε παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που βρισκόταν πίσω από αποτυχημένες απόπειρες επίθεσης στη Γαλλία τους τελευταίους μήνες.

Αυτό εξηγεί γιατί η γαλλική κυβέρνηση αύξησε την Κυριακή τον συναγερμό ασφαλείας της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο, δήλωσαν ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ. Περισσότεροι στρατιώτες θα τεθούν σε ετοιμότητα και θα είναι έτοιμοι να περιπολούν σε ευαίσθητους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

«Αυτή την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Μακρόν, «και οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, στις υπηρεσίες (πληροφοριών) μας καθώς και στους κύριους εταίρους μας, δείχνουν πράγματι ότι ήταν μια οντότητα του Ισλαμικού Κράτους που υποκίνησε και πραγματοποίησε αυτή την επίθεση».

«Η συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος εννοεί, όχι το παρακλάδι του Χορασάν) είχε πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες αρκετές απόπειρες στο έδαφός μας», πρόσθεσε. Ο Αττάλ δήλωσε αργότερα ότι «σε αυτές περιλαμβάνεται και μια αποτυχημένη προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία».

Συνολικά 7.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην διαρκή αντιτρομοκρατική επιχείρηση «Sentinelle»

Περίπου 3.000 στρατιώτες συμμετέχουν επί του παρόντος στην επιχείρηση «Sentinelle» που περιπολεί σε χώρους όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους λατρείας, σχολεία και θέατρα. Άλλοι 4.000 θα τεθούν σε ετοιμότητα, δήλωσε ο Αττάλ.

«Η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση (στη Μόσχα) από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, μας ώθησε να αυξήσουμε το Vigipirate (αξιολόγηση απειλών ασφαλείας) στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Αττάλ, μιλώντας από σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού. «Θα αναπτύξουμε έκτακτα μέσα παντού στο (γαλλικό) έδαφος», είπε.

Ο Μακρόν, ο οποίος μιλούσε καθώς έφθανε για μια επίσκεψη στη Γαλλική Γουιάνα, δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία προσφέρθηκε να αυξήσει τη συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την επίθεση στον συναυλιακό χώρο, «ώστε να συνεχίσουμε να πολεμάμε αποτελεσματικά εναντίον αυτών των ομάδων που έχουν ως στόχο πολλές χώρες».

Στρατιωτικοποιημένη αστυνομία με βαρύ οπλισμό και στρατιωτικές μονάδες, συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle.

Η Ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα πάει σε επίπεδο συναγερμού 4 – Το Βέλγιο παραμένει στο επίπεδο 3

Η ιταλική αστυνομία θα αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησής της ενόψει των επερχόμενων διακοπών του Πάσχα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την επανεξέταση της εθνικής ασφάλειας στον απόηχο της επίθεσης της Παρασκευής στη Μόσχα.

«Εν όψει των επερχόμενων διακοπών του Πάσχα, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων επιτήρησης και ελέγχου από την αστυνομία», αναφέρεται σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε «όλους τους ευαίσθητους στόχους»».

Το επίπεδο απειλής θα παραμείνει προς το παρόν στο 3 από τα 4 στο Βέλγιο, υποδηλώνοντας «πιθανή και σοβαρή απειλή», επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η Μονάδα Συντονισμού για την Ανάλυση Απειλών (OCAM) του Βελγίου. Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάβασης στο επίπεδο 4  σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Το επίπεδο αυτό ισχύει μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου. Το ποσοστό έχει διατηρηθεί από τότε, εν μέρει λόγω της κλιμάκωσης των καταστάσεων στη Μέση Ανατολή και της έξαρσης του αντισημιτισμού, εξήγησε η OCAM. «Το επίπεδο 4 σηματοδοτεί «επικείμενη και σοβαρή απειλή», μια αιτιολόγηση που δεν δικαιολογείται επί του παρόντος, σύμφωνα με τη μονάδα συντονισμού» δήλωσε η OCAM.

Πηγές: Reuters, Brussels Times

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024