Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Να μπει τέλος στην ασυδοσία Μητσοτάκη

Ανδρουλάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Να μπει τέλος στην ασυδοσία Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συγκάλυψη και ατιμωρησία» σε μία σειρά σκανδάλων - Στις 7 μ.μ. ξεκινά η συζήτηση

Για μοτίβο «διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα», ανακοινώνοντας την κατάθεση πρότασης δυσπισίας, υπογεγραμμένη από τις Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή της ομιλίας του.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία: 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

«Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε ‘όχι’. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ»,  υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον».

«Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;», σημείωσε.

«Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας, λέγοντας πως πρέπει «να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό.

«Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και στην ασυδοσία της κυβέρνησης», επισήμανε.

«Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια»

«Άκουσα να συνδέουν με συμφέροντα την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας, την αίσθηση της αξίας που έχει η δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό. Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πορεύοται με πολιτική αυτονομία.

«Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας. Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών», διαμήνυσε στην κυβέρνηση.

Για να σημειώσει πως τον έχει «συνηθίσει» σε τέτοιες κατηγορίες η κυβέρνηση: «Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε ‘πράκτορα ξένων δυνάμεων’, για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν από μερικές δεκαετίες, κάτι που η δημοκρατία μας – η μεταπολίτευση – θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμαστε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε ‘διαπλεκόμενους’».

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Σημειώνεται ότι το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέτεται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και την «πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την κυβέρνηση», την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, καθώς και την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, με αιχμή στη δημόσια Παιδεία και Υγεία.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024