Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στη Μόσχα: Επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν οι σύμμαχοι του Πούτιν

Μακελειό στη Μόσχα: Επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν οι σύμμαχοι του Πούτιν

Στους 137 ανήλθαν οι νεκροί - Ανώτατα στελέχη ζητούν άρση του μορατόριουμ για τη θανατική ποινή που υπεγράφη τη δεκαετία του 1990, «όταν πρόκειται για τρομοκρατία και φόνο»

Την επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής (22/03) σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 137 άνθρωποι.

Η Ρωσία είχε υπογράψει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή από τη δεκαετία του 1990, ωστόσο μετά την επίθεση που αιμοτοκύλησε την Μόσχα αυξάνονται οι εκκλήσεις στο «στρατόπεδο» του Πούτιν για άρση μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «The Moscow Times».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και Γιούρι Αφονίν είναι μερικοί από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν που ζητούν να εξεταστεί το αίτημα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής

«Τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη θανατική ποινή», δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου. «Αυτό το θέμα σίγουρα θα επεξεργαστεί σε βάθος, επαγγελματικά και ουσιαστικά. Θα ληφθεί μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας», είπε ο Βασίλιεφ σε δήλωση.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Κρατικής Δούμας, Γιούρι Αφονίν, δήλωσε το Σάββατο τα εξής: «Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή όταν πρόκειται για τρομοκρατία και φόνο»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν –δύο στενοί σύμμαχοι του Πούτιν– ζήτησαν επίσης να «καταστραφούν οι τρομοκράτες» μετά την επίθεση.

«Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο αντιποίνων… θάνατος για θάνατο», είπε ο Μεντβέντεφ την Παρασκευή με ανάρτησή του στο Telegram.

Η δήλωση του Μεντβέντεφ βρήκε υποστήριξη επίσης από τους επικεφαλής δύο άλλων κομμάτων που τάσσονται υπέρ του Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Ανησυχούν οι επικριτές του Κρεμλίνου

Την ίδια ώρα οι επικριτές του Κρεμλίνου έχουν εκφράσει ανησυχία για τα σχέδια του Πούτιν, σχετικά με τη χρήση αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία, νόμοι που συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν όσους αντιτίθενται στο Κεμλίνο, τόσο δηλαδή για τους αντιπάλους του Πούτιν όσο και για τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το «διεθνές κίνημα LGBT» προστέθηκε στη μαύρη λίστα «τρομοκράτες και εξτρεμιστές».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο σκληρός επικριτής του Πούτιν την τελευταία δεκαετία, ο οποίος πέθανε σε αποικία φυλακών της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, ήταν μεταξύ εκείνων που εκτίουν χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες «εξτρεμισμού».

«Αν επιτρέψουμε τη θανατική ποινή για την τρομοκρατία, καταλαβαίνετε πόσους ανθρώπους θα σκότωνε το σύστημα;», είπε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Alyona Popova. «Πόσα άτομα είναι στη φυλακή αυτή τη στιγμή… που δεν είναι τρομοκράτες με κανέναν τρόπο; Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουμε με την τραγωδία» πρόσθεσε.

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Θυμίζεται ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall την Παρασκευή, πυροβολώντας θεατές αδιακρίτως πριν βάλουν φωτιά στο κτίριο.

Ο αριθμός των απωλειών αναμένεται να αυξηθεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης κάποιων εκ των τραυματιών. Την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε ο ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε βίντεο από το μακελειό – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Βίντεο-ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση στον πολιτιστικό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσω της πλατφόρμας Telegram. Το βίντεο περιλαμβάνει πολύ σκληρές εικόνες, τόσο με πυροβολισμούς από το αυτόματο, όσο και με επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός πολίτη που ήταν ακόμα εν ζωή.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 28 δευτερολέπτων το οποίο ήρθε στην κατοχή του in, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ με στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.

Τι δείχνει το βίντεο

Πέρα από τους πυροβολισμούς αδιακρίτως και κατά πάντων, ένας εκ των τρομοκρατών παρουσιάζεται να κόβει τον λαιμό ενός από τα θύματα της επίθεσης.

Το βίντεο θεωρείται αυθεντικό, καθότι πέρα από τον χώρο στον οποίο έλαβε χώρα το μακελειό, παρουσιάζει ένα από τα οπλοπολυβόλα μάρκας Καλάσνικοφ, με λαβή στο πάνω μέρος του, που έχει χαρακτηριστικό φωσφοριζέ χρώμα και υπάρχει στα ντοκουμέντα.

«Νεκροί δύο από τους δράστες» υποστηρίζει το ρωσικό BBC

Πηγή του BBC που γνωρίζει την επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν. Ο ένας στο ίδιο το αμφιθέατρο και ο δεύτερος στην περιοχή Μπριάνσκ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα λευκό αυτοκίνητο Renault. Τα έγγραφα του ενός από αυτούς είναι στη διάθεση της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.

Το BBC έχει αντίγραφο του διαβατηρίου του άνδρα που σκοτώθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ – πρόκειται για 30χρονο πολίτη του Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό BBC, του δόθηκε διαβατήριο από το υπουργείο Εσωτερικών για την πόλη Vakhdat, η οποία βρίσκεται 19 χιλιόμετρα από το Ντουσανμπέ. Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο θανών ζούσε στο Ποντόλσκ – το 2018, το δικαστήριο της πόλης Ποντόλσκ έκρινε ότι παραβίασε τους κανόνες παραμονής στη Ρωσική Ομοσπονδία – υπερέβη την περίοδο παραμονής των 90 ημερών. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ρούβλια και διατάχθηκε να προβεί σε «ελεγχόμενη ανεξάρτητη έξοδο» από τη Ρωσία. Δηλαδή εθελούσια απέλαση.

Το BBC διαθέτει επίσης αντίγραφο του εγγράφου του Σαμσιντίν Φαριντούνι, βιντεοσκοπημένη ανάκριση του οποίου διανεμήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας και ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή Μπριάνσκ, όπου πυροβόλησαν το λευκό αυτοκίνητο μάρκας Ρενό της άνω φωτογραφίας από την εφαρμογή X. Ο Φαριντούνι γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1998, έλαβε το σημερινό του διαβατήριο στο Τατζικιστάν το 2021 και είχε ισχύ μέχρι το 2031.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024