Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μετανάστες τονώνουν την αμερικανική οικονομία, λέει η JP Morgan

Οι μετανάστες τονώνουν την αμερικανική οικονομία, λέει η JP Morgan

Η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική

Η πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης στις ΗΠΑ συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, αναφέρει η Τζόις Τσανγκ, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας στην JPMorgan.

«Βλέπουμε ακόμα τα φαινόμενα σε όλο τον κόσμο ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, επομένως εξετάζουμε το 3% για τον βασικό ΔΤΚ, αλλά νομίζω ότι ένα πράγμα που πραγματικά υποτιμήθηκε στις ΗΠΑ είναι ιστορία μετανάστευσης», είπε χαρακτηριστικά η Τσανγκ, μιλώντας στο CNBC.

«Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι αυξημένος κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια από ό,τι πριν από δύο χρόνια περίπου, γεγονός που αιτιολογεί μεγάλο μέρος της αύξησης της κατανάλωσης».

Επίσης σημείωσε ότι η ανοδική πίεση στους μισθούς και το κόστος στέγασης, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των τιμών της ενέργειας μέχρι στιγμής φέτος, υποδηλώνουν ότι η Fed «δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος» όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολόγισε ότι η καθαρή μετανάστευση στις ΗΠΑ ήταν 3,3 εκατομμύρια το 2023 και προβλέπεται να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2024, πριν πέσει στα 2,6 εκατομμύρια το 2025 και στα 1,8 εκατομμύρια το 2026.

«Καυτό θέμα»

Η μετανάστευση, και ιδιαίτερα η διέλευση των συνόρων, είναι από τα πιο καυτά θέματα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η Τσανγκ μάλιστα υποστήριξε ότι κάποια άλλα γεγονότα, όπως η εξελισσόμενη κατάσταση στην Αϊτή, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το ζήτημα. Έσπευσε ωστόσο, να διευκρινίσει ότι σε ό,τι αφορά τον καθαρό αντίκτυπο στην οικονομία, η μετανάστευση είναι «καλό πράγμα».

«Από όλα όσα έχουμε δει, τα έσοδα που παράγονται υπερβαίνουν τα έξοδα. Τώρα είναι ένα πολιτικό ζήτημα, όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά κοιτάτε την Ευρώπη, είναι επίσης πιθανότατα το Νο. 1 ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύουμε ότι όταν κοιτάξετε τους αριθμούς της ανεργίας και τη δύναμη της κατανάλωσης, η μετανάστευση  ήταν ένα μεγάλο μέρος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τσανγκ.

Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες που επέτρεψαν στην οικονομία των ΗΠΑ να ξεπεράσει τις αντίστοιχές της είναι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και η ενεργειακή της ανεξαρτησία, πρόσθεσε ο Τσανγκ. Η Ευρώπη αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια για να εξαλείψει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Έχοντας αυτό κατά νου, η JPMorgan βλέπει μόνο έναν «ρηχό» κύκλο χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν στο πλαίσιο των υψηλών κρατικών δαπανών και της μετανάστευσης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,1% για το 2024 , από 1,4% στις προοπτικές του Δεκεμβρίου, καθώς η οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά τα υψηλά επιτόκια καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να διαχειριστεί τα επίπεδα πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας παρέμεινε σχετικά καυτή παρά τις αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες, με την ανεργία να διατηρείται κάτω από το 4% τον Φεβρουάριο και την οικονομία να προσθέτει 275.000 θέσεις εργασίας.

Η Fed αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για το μέτρο του πληθωρισμού που προτιμά: τις βασικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες. Τώρα αναμένει ότι ο βασικός PCE θα φτάσει στο 2,6%, από 2,4%, αφού τα στοιχεία του πληθωρισμού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μείωσαν τις ελπίδες ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν πλήρως υπό έλεγχο.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή , ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 3,8% σε ετήσια βάση, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024