Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κοροναϊού σε κάθε γενιά ξεχωριστά

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κοροναϊού σε κάθε γενιά ξεχωριστά

Από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τέσσερα χρόνια μετά το αρχικό ξέσπασμα του κοροναϊού, οι επιπτώσεις είναι ακόμα αισθητές

Τον Μάρτιο του 2020 ο κοροναϊός εμφανίστηκε στη ζωή μας σαν ομίχλη, φέρνοντας μαζί του ένα περίεργο νέο λεξιλόγιο, ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία και τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου.

Οι άμεσες επιπτώσεις του ιού Covid-19 ήταν βαθιές και συνεχίζουν να γίνονται αισθητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με long Covid.

Τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή του, πολλές χώρες έρχονται ακόμα αντιμέτωπες από τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία.

Τα μωρά και τα παιδιά φαίνεται να έχουν υποστεί αναπτυξιακές δυσκολίες λόγω μακρών περιόδων απομόνωσης. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εξακολουθεί να επηρεάζεται. Οι ηλικιωμένοι , που χρειάζονταν περισσότερη προστασία από τον Covid, ήταν επίσης μοναδικά ευάλωτοι στις επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας.

Από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τέσσερα χρόνια μετά το αρχικό ξέσπασμα του κοροναϊού, οι επιπτώσεις είναι ακόμα αισθητές

Τις ημέρες πριν διαταχθεί το πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης πρότεινε ότι ένα «καλό αποτέλεσμα» θα ήταν να διατηρηθούν οι θάνατοι κάτω από 20.000, αριθμός που ακουγόταν απίθανα απαίσιος εκείνη την εποχή, αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά τους 233.791 θανάτους που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τον Guardian.

Βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα μωρά που γεννήθηκαν το 2020 ήρθαν σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτά που γεννήθηκαν πριν ή μετά. Ακόμη και αφού τα νεογέννητα έφυγαν από κοινωνικά αποστασιοποιημένους θαλάμους νοσοκομείων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι φίλοι κρατήθηκαν σε απόσταση αναπνοής,  οι παιδικές χαρές έκλεισαν και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα παιδιά ήταν περιορισμένες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα εθνικά ποσοστά ανάπτυξης των παιδιών είναι τώρα χαμηλότερα μεταξύ των δύο ετών από ό,τι ήταν το 2018-19, πριν από την πανδημία, με περισσότερα από 80.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2020-2021 να αποτυγχάνουν να επιτύχουν ένα ή περισσότερα από τα βασικά μέτρα πρόοδος για την ηλικιακή τους ομάδα.

Παιδιά δημοτικού σχολείου

Με τα σχολεία κλειστά, τους αθλητικούς συλλόγους να ακυρώνονται και τις παιδικές χαρές αποκλεισμένες, η σωματική δραστηριότητα των παιδιών δημοτικού σχολείου έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Όντας συνεχώς στο σπίτι, πολλά παιδιά έτρωγαν επίσης περισσότερο – και πιο ανθυγιεινά. Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, κατά 45% στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών και κατά 21% στα παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών κατά τον πρώτο χρόνο του lockdown.

Μετά την πανδημία, τα επίπεδα παχυσαρκίας στα νεότερα παιδιά ηλικίας υποδοχής επέστρεψαν χονδρικά στα αναμενόμενα (ακόμα υψηλά) επίπεδα, αλλά το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν το δημοτικό σχολείο υπέρβαρα, με παχυσαρκία ή σοβαρή παχυσαρκία είναι τώρα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την πανδημία. Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών στην Αγγλία ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από 1 εκατομμυρίου παιδιών.

Έφηβοι και νέοι

Τα εφηβικά χρόνια γενικά ορίζονται από φιλίες, σχολείο, χόμπι και μια αυξανόμενη αίσθηση ανεξαρτησίας. Η πανδημία στέρησε πολλά από αυτά.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων σε επίπεδο πληθυσμού, με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, και υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στη μη φοίτηση στο σχολείο , με το 28% των μαθητών της γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να χαρακτηρίζονται ως επίμονα απόντες στο τελευταίο ακαδημαϊκό έτος.

Ενήλικες

Τα συστήματα πλοήγησης υγειονομικής περίθαλψης τείνουν να πέφτουν σε ενήλικες στη μέση ηλικία: για τους ίδιους, τα παιδιά και τους γονείς. Η πίεση που επέφερε η πανδημία στο NHS έχει κάνει την εξασφάλιση των ραντεβού, την παραπομπή σε ειδικούς, τη λήψη διαγνώσεων και θεραπειών μια ολοένα πιο ανταγωνιστική επιδίωξη που οδηγεί τις ανισότητες.

Ορισμένοι τομείς της ιατρικής έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους περισσότερους. Οι λίστες αναμονής σε γυναικολόγους αυξήθηκαν κατά 60% μεταξύ 2020 και 2022 – ποσοστό μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της ιατρικής.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε μια ευρέως ευπρόσδεκτη στρατηγική για την υγεία των γυναικών, υπάρχει ανησυχία ότι οι διαγνωστικοί χρόνοι αναμονής για καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση έχουν επιδεινωθεί, με τις γυναίκες στην Αγγλία να περιμένουν τώρα περίπου εννέα χρόνια.

O long Covid

Το Long Covid, ο οποίος έχει υψηλότερο επιπολασμό σε άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 69 ετών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν πρωτοεμφανίστηκε η πάθηση, οι γιατροί μερικές φορές παρατήρησαν ένα κοινό παράγοντα μεταξύ των ασθενών που παρακολουθούσαν νέες εξειδικευμένες κλινικές: πολλοί ήταν υψηλών επιδόσεων, ακμάζοντες επαγγελματίες, το είδος των ανθρώπων που έτρεχαν μαραθώνιους το Σαββατοκύριακο. Κάποιοι υπέθεσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι πίεζαν τον εαυτό τους πολύ σκληρά μετά την αδιαθεσία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λευκοί, μεσαίας τάξης, πιο μορφωμένοι άνθρωποι είναι περισσότεροι σε μακροχρόνιες κλινικές Covid, αλλά έρευνες βάσει πληθυσμού, όπου οι άνθρωποι δειγματοληπτούνται τυχαία, δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πάθετε μακροχρόνιο Covid εάν ζείτε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή , και μην δείχνουν προκατάληψη με βάση την εθνικότητα.

Μεγαλύτεροι άνθρωποι

Μέσα σε εβδομάδες από τις πρώτες αναφορές που εμφανίστηκαν από την Κίνα, ήταν σαφές ότι ο Covid αποτελούσε ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδόθηκε εντολή «παραμονής στο σπίτι» σε άτομα άνω των 70 ετών και έγκυες γυναίκες μια εβδομάδα πριν από το πρώτο εθνικό lockdown.

Η συμμόρφωση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ήταν υψηλή και καθώς εμφανίστηκαν ιστορίες για γηροκομεία που τους διέλυε ο ιός, ορισμένοι φοβόντουσαν να βγουν από το σπίτι ακόμη και για άσκηση.

«Ήμασταν αρκετά σοκαρισμένοι με το πόσο άλλαξε η σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά στους ηλικιωμένους», είπε η Steves, καθηγήτρια Claire Steves, ερευνήτρια για τη γήρανση και την υγεία στο King’s College του Λονδίνου.

Οι βαθύτατα αρνητικές επιπτώσεις της αδράνειας στην υγεία μερικές φορές παραβλέπονται, με στοιχεία ότι μπορεί να είναι τουλάχιστον ίσες με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, του ποτού και της παχυσαρκίας . Το να περνάς πολύ χρόνο καθιστός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. «Δεν ισχύει ότι επειδή είσαι μεγαλύτερος δεν μπορείς να ωφεληθείς από την άσκηση – αν μη τι άλλο μπορείς να ωφεληθείς περισσότερο».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024