Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Ρωσία: Και επισήμως νικητής ο Βλαντίμιρ Πούτιν - Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα

Εκλογές στη Ρωσία: Και επισήμως νικητής ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα

«Οι εκλογές έδειξαν ότι η σημερινή Ρωσία είναι μια μεγάλη ενωμένη οικογένεια. Ακολουθούμε μαζί την ιστορική οδό που έχουμε επιλέξει», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του

Η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (21/3) τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, επισημοποιώντας τη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» αυτή την ψηφοφορία χωρίς αντίπαλο και αρνούμενη οποιαδήποτε νοθεία.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια, έλαβε το 87,28 των ψήφων, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Έλα Παμφίλοβα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμμετοχή έφτασε το 77,49% στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

«Πρόκειται για ιστορικές εκλογές», υποστήριξε η Παμφίλοβα, εκτιμώντας ότι κάθε ψηφοφόρος που έριξε την ψήφο του «συνεισέφερε στην ενίσχυση της Ρωσίας».

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας

Η ίδια έπλεξε επίσης το εγκώμιο μιας «πολύ καθαρής» και «πολύ υπεύθυνης» προεκλογικής εκστρατείας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν έλαβε παρά μόνο «459 προσφυγές συνολικά για παραβιάσεις». «Είναι αμελητέες», εκτίμησε η Παμφίλοβα.

Στις εκλογές αυτές, ο Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους που δεν ήταν αντίθετοι ούτε στην επίθεση στην Ουκρανία, ούτε στην καταστολή που εξαφάνισε την αντιπολίτευση και κορυφώθηκε με το θάνατο στη φυλακή, στα μέσα Φεβρουαρίου, του μαύρου πρόβατου του Κρεμλίνου, του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο μόνος αντιπολιτευόμενος που επιχείρησε να είναι υποψήφιος, ο Μπόρις Ναντέζντιν, είδε την υποψηφιότητά του να απορρίπτεται.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Πούτιν απευθύνθηκε σήμερα στο έθνος, με βίντεο που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

«Οι εκλογές έδειξαν ότι η σημερινή Ρωσία είναι μια μεγάλη ενωμένη οικογένεια. Ακολουθούμε μαζί την ιστορική οδό που έχουμε επιλέξει. Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, για τις δυνάμεις μας και για το μέλλον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό 87,28%

«Ο Πούτιν δεν είναι ο πρόεδρος μας»

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας και ότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν κανένα νόημα.

«Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε άλλους ότι ο Πούτιν δεν είναι ο πρόεδρός μας. Δεν τον εκλέξαμε», είπε η Ναβάλναγια αναφερόμενη στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ονομάστηκαν «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» και πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 17 Μαρτίου.

Διαμαρτυρία ενάντια στην επανεκλογή του Πούτιν

Την τελευταία ημέρα των ρωσικών εκλογών, η αντιπολίτευση στη Μόσχα προχώρησε σε μία ειρηνική, αλλά και συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, στο πλαίσιο της δράσης «Μεσημέρι κατά του Πούτιν».

Ρώσοι που έχουν εναντιωθεί στον Πούτιν και ήταν αντίθετοι στην επανεκλογή του στο προεδρικό θώκο, πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι εκείνο, είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος ωστόσο επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία της χώρας.

Πώς αντέδρασε η Δύση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για εκλογές που δεν ήταν ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες».

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό κατοχή της Μόσχας, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρεί» τον ένοικο του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024