Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων - Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ανανέωσε την προεδρική του θητεία και έγινε ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Στάλιν - Πώς αντέδρασαν Ζελένσκι και Λευκός Οίκος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Σε αυτές τις εκλογές, ο Πούτιν κατέγραψε ατομικό ρεκόρ συγκεντρώνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων που ανέρχεται σε σχεδόν 88%, επιβάλλοντας την κυριαρχία του για έξι επιπλέον χρόνια, εν μέσω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας και γίνεται ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μετά από τον Στάλιν.

Μονόδρομος η επανεκλογή του – «Εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του» λένε οι ΗΠΑ

Στην Μόσχα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων. Η συμμετοχή των Ρώσων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές ξεπέρασε το 70%.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο αφού το Κρεμλίνο κήρυξε παράνομη κάθε κριτική έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν και εμπόδισε κάθε άλλο αντίπαλο να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του exit poll του κρατικού ινστιτούτου Vtsiom από την κρατική τηλεόραση που τοποθετούσε την επίδοση του Πούτιν στο 87%.

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη»

«Η Ρωσία θα είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σαρωτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές της χώρας με ποσοστό σχεδόν στο 88%, σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές αρχές.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η νίκη του δείχνει πως η Ρωσία είχε δίκιο που επέλεξε το σημερινό της δρόμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τους Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν ενώ πρόσθεσε και ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στους πολεμιστές της Ρωσίας. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Ρώσους για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη»

«Κανείς δεν θα καταπιέσει ποτέ τη Ρωσία, όσο είμαστε ενωμένοι. Είμαστε μία ενωμένη οικογένεια. Είμαι βέβαιος ότι τα σχέδια θα εκπληρωθούν, ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν», δήλωσε επίσης ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει την εμπιστοσύνη των Ρώσων».

Σχολιάζοντας τη σαρωτική του νίκη, ανέφερε «ότι αυτή οφείλεται σε δραματικά γεγονότα, στα σημερινά γεγονότα και ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το λαό μας με όπλα». «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πολλά εξαρτώνται από αυτούς», τόνισε επίσης και ανέφερε ότι ο λαός ήρθε να ψηφίσει για να εδραιωθούν τα επόμενα βήματα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι «πρέπει να λύσουμε τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. έτσι αποκαλεί η Μ΄σοχα την εισβολή της στην Ουκρανία), να κάνουμε τον στρα΄το ισχυρότερο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για την επίλυση αυτών των καθηκόντων και την επίτευξη των στόχων που θεωρούμε προτεραιότητα.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, ο Πούτιν σημείωσε ότι στο σύνολό της η διοικητική ομάδα είναι αρκετά αποτελεσματική. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος και σε ποιο πόστο θα είναι πιο αποτελεσματικός».

Μιλώντας για τους Ρ¨ωσους που πολεμούν σοτ πλευρό της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «υπάρχουν τέσσερις ομάδων των 2.500 ατόμων» και υποστήριξε ότι έχουν χάσει περίπου 800 άτομα. «Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», προειδοποίησε.

Πλάνα από ρωσικά κανάλια έδειξαν κόσμο να φωνάζει «Πούτιν, Πούτιν, Πούτιν» πριν από την ομιλία του για τη νίκη του, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας κόσμος φώναζε «Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία».

Πώς αντέδρασαν Ζελένσκι και Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

«Ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες οι ρωσικές εκλογές» λένε οι ΗΠΑ – Ποια ήταν η αντίδραση του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης. «Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Τα ποσοστά είναι κατασκευασμένα», καταγγέλλει η ομάδα Ναβάλνι

Η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία που οργανώθηκε στην Ρωσία για την επανεκλογή του στην προεδρία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 87,9%.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Χιλιάδες διαδήλωσαν σήμερα κατά της επανεκλογής του

Θυμίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι σήμερα διαδήλωσαν κατά της επανεκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια δράση που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», ενώ έγιναν τουλάχιστον 74 συλλήψεις.

Ρώσοι που εναντιώνονταν στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν. Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.

Μεταξύ των διαδηλωτών που συμμετέχουν στη συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του Ρώσου προέδρου, βρέθηκε και η χήρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

Με πληροφορίες από Financial Times και Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024